Auteur Topic: Hoe het was  (gelezen 778914 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bier und Bratwurst

 • Berichten: 1573
 • Geslacht: Man
 • Loat Goan!!
  • groundhopcollection
Re: Hoe het was
« Reactie #5250 Gepost op: dec 04, 2018, 20:53:05 »
Bijzonder irritant, ook in lagere afdelingen meer en meer. Dan nog met van die rotautomaten die geen wisselgeld teruggeven.
Dus als je maar twee consumpties wil (één voor de wedstrijd en één tijdens de rust bijvoorbeeld), krijg je vijf jetons als je enkel een briefje van 10 hebt of erger nog 20...

Misschien delen met een ander.. ieders 10 of 5
Het ene stadion is het andere niet!

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4300
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5251 Gepost op: dec 04, 2018, 23:14:26 »
In dit weekend stond onder de Duitse fanszenes een gemeenschappelijk protest tegen maandagwedstrijd centraal. Ondanks dat de DFL en DFB onlangs zwichtten voor talloze eerdere protesten en beloofde na afloop van het TV-contract geen Bundesliga wedstrijden meer op maandag in te plannen, gaan de protesten door. Ook teams in de 2. Bundesliga en 3. Liga willen namelijk niet op maandag spelen. Zodoende zou er in geen enkel Duits-profstadion gedurende de eerste helft gezongen worden.
Nu denk ik dat de DFL en DFB er maling aan hebben of supporters zingen of niet, maar het afgeven van een signaal is geen verkeerd initiatief, het heeft tenslotte de Bundesliga clubs al geholpen.

Ik heb deze speeldag alleen op TV gevolgd maar ik vond de eerste helft van de wedstrijden die ik heb gezien een verademing qua support. Geen langdurig en eentonig gezang, maar publiek dat je hoorde aanzwellen als er iets dreigde te gebeuren en dat weer stil werd als de kans voorbij was. Zo hoort het te zijn. Van mij mogen ze elke week en de hele wedstrijd protesteren.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Koning Kriel

 • Berichten: 1045
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5252 Gepost op: dec 05, 2018, 08:07:59 »
Ik heb deze speeldag alleen op TV gevolgd maar ik vond de eerste helft van de wedstrijden die ik heb gezien een verademing qua support. Geen langdurig en eentonig gezang, maar publiek dat je hoorde aanzwellen als er iets dreigde te gebeuren en dat weer stil werd als de kans voorbij was. Zo hoort het te zijn. Van mij mogen ze elke week en de hele wedstrijd protesteren.

In het stadion vond ik de eerste helft geen zak aan anders. Een beetje gezang hoort er wel bij. Maar ben het met je eens dat het voortdurende monotone gezang wat in Duitsland de norm is niet veel beter is.

Offline ricodejong4

 • Berichten: 198
 • Geslacht: Man
  • Het Trapveldje
Re: Hoe het was
« Reactie #5253 Gepost op: dec 05, 2018, 09:04:44 »
Mooie uitgebreide verslagen allen! Maakt het opstarten op kantoor een stuk leuker :)

Offline Nort

 • Berichten: 1960
Re: Hoe het was
« Reactie #5254 Gepost op: dec 05, 2018, 14:25:52 »
Bij deze deel 2...

Pacos de Ferreira  2-0 Penafiel
Op zondag ochtend om 11:15 stond alweer de volgende wedstrijd op het programma en dat betekende weer vroeg uit de veren. Op weg naar Pacos werd het Estadio De Maio, het oude onderkomen van Braga, aangedaan en stonden de toegangspoorten wagenwijd open. Hoewel het eerste team is overgegaan, wordt het veld nog wel gebruikt voor wedstrijden van de reserveploeg. Met 0 faciliteiten en geen enkele overdekte zitjes voor het normale publiek is het eigenlijk nog een wonder dat Braga tot 2003 hier heeft gespeeld.

Een goede veertig minuten later werd het stadion van Pacos de Ferreira bereikt. De naam zal bij een enkeling een lampje doen branden. AZ speelde er in Europees verband tegen, al vond wedstrijd wel plaats in het stadion van Boavista. Sindsdien heeft het stadion een flinke upgrade gekregen en kent het twee moderne zittribunes, een klassieke hoofdtribune en een uit steigermateriaal opgetrokken onoverdekte tribune voor de bezoekers. Aan de businesseats wordt nog gewerkt en als dat klaar is, dan kan Pacos wellicht haar Europese wedstrijden op eigen grond afwerken. Zover is het echter nog lang niet, want de club degradeerde afgelopen seizoen uit de Primeira Liga en moet een toontje lager zingen.

Ondanks het vroege aanvangstijdstip was het redelijk druk rond het stadion en kon ik in de rij aansluiten bij het loket. Met €5,- voor een plekje op de korte zijde is het Portugese voetbal prima betaalbaar. Het vinden van de juiste ingang kostte een stuk meer moeite en ik belandde in eerste instantie dan ook in het uitvak. Wat bleek, om mijn tribune te bereiken moest ik twee blokken om.

Mijn kaartje bleek toegang te geven tot de sfeertribunes, waarbij hetzelfde tafereel als de rest van het weekend werd getoond. Een kleine ultra groep van +- 25 man staat een beetje aan te blèren, terwijl ze zowel van links als rechts in de gaten gehouden worden door de politie. De rest van het stadion toonde wel wedstrijd emotie en vooral het woord ‘puta’ was een feel gehoorde term.

Leixoes 2–1 Braga II
De Portugese voetbalbond had de wedstrijd van Leixoes niet beter kunnen plannen. Niet alleen had ik voldoende tijd om de huurauto terug te brengen, maar kon ik ook nog via de telefoon Feyenoord – PSV volgen. Dat had ik beter niet kunnen doen, gezien PSV haar jaarlijkse ‘PSV’tje’ deed al bleef me dit keer de meeste frustratie bespaard. 

Nadeel was wel dat ik als een typische Duitser, dus met rugzak, het stadion binnen wilde komen en dat vond de politie maar raar. Na drie onderbroeken en een stapel sokken vastgehouden te hebben was de ijverige agent ervan overtuigd dat er geen fakkels naar binnen werden gesmokkeld en kon ik doorlopen.

Ooit was Leixoes een club die meetelde in het Portugese voetbal, maar dat is het decennia al niet meer. De club trekt hedendaags niet meer dan 1.000 bezoekers en dat was vandaag niet anders. Het stadionnetje kent wel een merkwaardige vorm, waarbij de atletiek piste is verwijderd en het veld aan de hoofdtribune is verlegd. Uiteraard zat ik op de andere tribune en had ik haast een verrekijker nodig om het spel te volgen.

Dat was echter niet de grootste irritatie, want links van mij zaten de ultra’s die hun best deden om mijn gehoor kapot te trommelen. Gelukkig werd het 0-1 en trommelden ze een toontje lager. Uiteindelijk wist Leixoes de wedstrijd wel te winnen, met dank aan de scheidsrechter. De eerste strafschop was een terechte beslissing en de 2e een vervroegd kerstcadeau die met een panenka werd uitgepakt. Echter moest deze overgenomen worden, doordat beide ploegen te vroeg waren ingelopen. In plaats van een stiftje werd de bal nu snoeihard via de onderkant van de lat het doel ingetrapt en daarmee won Leixoes met 2-1.

Boavista 0-1 FC Porto
Voor het laatste en op voorhand het mooiste duel hoefde ik slechts tien minuten met de tram te reizen. Boavista is een wijk in het noorden van de stad Porto en daarmee mag de term ‘derby’ dan ook officieel gebruikt worden. In de praktijk liggen de verhoudingen tussen beide ploegen zo ver uit elkaar, dat het die naam eigenlijk niet mag dragen. Boavista is voor Porto fans hetzelfde als FC Eindhoven voor PSV is, met het verschil dat Boavista wel een vaste klant is het op het hoogste niveau.

Met het kaartje al op zak, was kroeg langs het hotel een prima uitvalbasis en raakte ik aan de praat met de eigenaar. Hij bevestigde mijn voorgevoel en is er bij FC Porto absoluut geen haat jegens Boavista, op twee wedstrijden per seizoen na dan. Andersom zijn die gevoelens een stuk vijandiger en is het voor de thuisfans dé wedstrijd van het seizoen. Veel vertrouwen hadden ze er echter niet in. Boavista staat op een virtuele degradatieplek, terwijl Porto de lijstaanvoerder is. Tel daarbij dat Boavista in de afgelopen tien jaar thuis geen enkel punt tegen de grote broer wist te halen en een zwaar avondje lag in het verschiet.

Terwijl de kroeg langzaam leegliep, had ik het prima naar mijn zin en bestelde op m’n gemakje nog maar een pintje. Totdat de kroeg eigenaar toch nog even kwam informeren of ik niet naar het stadion moest gaan. Wat bleek, ik had me weer eens vergist in de Portugese tijd en de wedstrijd begon niet pas over 75 minuten, maar al in 15 minuten…

Gelukkig was het stadion niet ver van de kroeg, heb ik een behoorlijke conditie en kon ik op z’n Nederlands links invoegen in de rij. Het kaartje dat €35,- had gekost gaf me toegang tot de 2e ring en het viel me op dat alles om heen FC Porto was. Het stadion was dan ook onverdeeld in Boavista en Porto vakken, waarbij de kaartverkoper mij dus tot de 2e groep had gerekend.

Opvallend was wel dat Porto z’n 70% van het toeschouwersaantal voor hun rekening nam, verdeeld over de korte zijde en de 2e ring van de lange zijde. Boavista had slechts een klein deel van de 2e ring op de korte zijde en de 1ste ring van beide lange zijdes. Overigens deed het stadion behoorlijk claustrofobisch aan, met een steile 2e ring waardoor je het gevoel had bijna letterlijk op de zijlijn te zitten. Wel was het jammer dat de betonnen niet zijn opgefleurd met wat leuke doeken van de club.

De sfeer van Porto’s zijde was echt fenomenaal. Met de fanatieke supporters verspreid over het stadion, was er geen specifieke groep die voor de sfeer zorgde en dat kwam de spontaniteit ten goede. Op het veld was het ook genieten, al kwam dat vooral ten deel aan de scheidsrechter. Hij floot niet te kinderachtig tegen het harde spel van Boavista, maar was allergisch voor tijdrekken en irritatie én dat begrepen de Boavista spelers maar al te goed.

Niet iedereen was er even blij mee en al na vijftien minuten werd de assistent van Porto weggestuurd en ook op de tribunes riep de top prestatie van de scheidsrechter regelmatig vraagtekens op. Voor al deze personen is een cursus spelregels én crisismanagement geen overbodige luxe.

Ondanks een karrenvracht aan kansen overleefde Boavista het spervuur en leek het aanspraak te maken op het eerste thuispunt tegen Porto in tien jaar. In de blessuretijd durfden de Boavista fans het aan om het punt te vieren en voelde het echt aan als een overwinning. In de dying-seconds voltrok zich dan toch het doemscenario en strandde de tien zwart-wit geblokte + één groene joker alsnog vlak voor de finish. 

De fans van FC Porto gedroegen zich vervolgens als een stel barbaren door van alles en nog wat, inclusief zwaar knalvuurwerk op het veld te gooien. Ook de bank liet zich niet ongemoeid, al kreeg ik niet mee wat er exact gebeurde. Het gedrag was een smet op de verder fantastische avond en gelukkig bleken de Boavista fans een stuk sportiever en bedankte hun eigen spelers uitvoerig.

Eenmaal buiten het stadion viel er geen onvertogen woord en gingen beide supportersgroepen gemoedelijk naar huis. Mede dankzij de scheidsrechter die met z’n optreden een CL finale zou verdienen en het scoreverloop, was het een hele fijne afsluiter van een geslaagd weekend. Uiteraard met een wrange nasmaak door de prestaties van De Philips.

Offline Langemannetje

 • Berichten: 480
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5255 Gepost op: dec 07, 2018, 05:49:18 »
Wat vond je van het Stadion der Freundschaft, AH?
Heerlijk verslag trouwens, hulde!
57 grounds in 8 verschillende landen

Offline Langemannetje

 • Berichten: 480
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5256 Gepost op: dec 07, 2018, 05:52:55 »
En trouwens, die Ierse pub. Gezien je verblijf in Moabit moet dat Kilkenny onder het spoor van de Hackescher Markt zijn geweest?
57 grounds in 8 verschillende landen

Offline Rob1977_PSV

 • Berichten: 38
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5257 Gepost op: dec 10, 2018, 10:22:09 »
Heel gaaf verslag Nort, klinkt als een zeer interessante trip!

Hoeveel kilometer heb je in totaal gereden?

Ik denk dat een trip in Noord-Spanje ook zeer mooi kan zijn, redelijk wat clubs op korte afstand van elkaar.
Altijd in voor een mooie Europese trip met PSV of een ordinaire groundhop ergens in het wilde weg!

Offline De publiekswissel

 • Berichten: 650
Re: Hoe het was
« Reactie #5258 Gepost op: dec 10, 2018, 10:22:44 »
Emmen in de Eredivisie. Op het laatste moment had ik toch nog de mogelijkheid om de wedstrijd van Feyenoord in Emmen te bezoeken. Wat verademing was dat. Geen ME busjes, politie-overmacht of zeer geïrriteerde stewards. Gewoon lekker op je gemak een biertje voor de ingang en een relaxte sfeer. Het was mijn tweede bezoek aan Emmen. De vorige keer bezocht ik de Oude Meerdijk met Go Ahead Eagles, toen ze Europees speelde. Emmen zag ik dus voor het eerst thuis spelen. Heerlijk stadion met als enig minpunt dat lelijke harde kunstgrasveld. Ik kom graag nog eens terug.
Bestel hier het boek: "De republiek wordt uitgeroepen":
http://bit.ly/2hmZOxb

Offline Nort

 • Berichten: 1960
Re: Hoe het was
« Reactie #5259 Gepost op: dec 10, 2018, 11:36:11 »
Heel gaaf verslag Nort, klinkt als een zeer interessante trip!

Hoeveel kilometer heb je in totaal gereden?

Ik denk dat een trip in Noord-Spanje ook zeer mooi kan zijn, redelijk wat clubs op korte afstand van elkaar.
Dankje voor de complimenten. In totaal 470 km verdeeld over twee dagen, waarvan 300 kilometer voor de wedstrijd van Vigo.

Rondom Porto heb je ook ontzettend veel clubs op zowel het 1ste als 2e niveau met leuke stadions en dankzij de vele aanvangstijden kun je dus veel combineren.

Offline Rob1977_PSV

 • Berichten: 38
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5260 Gepost op: dec 10, 2018, 13:39:05 »
Nort, thnx. Heb jij ervaringen met en in Baskenland? Met name de bereikbaarheid met vliegtuig.

Ik wil graag Bilbao en Sociedad eens combineren. Ook Eibar ligt daar nog eens precies tussenin.
« Laatst bewerkt op: dec 10, 2018, 14:48:17 door Rob1977_PSV »
Altijd in voor een mooie Europese trip met PSV of een ordinaire groundhop ergens in het wilde weg!

Offline Joost

 • Berichten: 7597
Re: Hoe het was
« Reactie #5261 Gepost op: dec 10, 2018, 14:21:45 »
Nort, thnx. Heb jij ervaringen met en in Andalusië? Met name de bereikbaarheid met vliegtuig.

Ik wil graag Bilbao en Sociedad eens combineren. Ook Eibar ligt daar nog eens precies tussenin.

Een aantal jaar geleden ben ik van Charleroi naar Santander gevlogen. Van daaruit met de bus naar Bilbao en Sociedad geweest.

Er zijn betrekkelijk weinig treinverbindingen in Spanje. Je hebt wel heel veel lange afstand lijnbussen.

Offline spons

 • Berichten: 3873
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5262 Gepost op: dec 10, 2018, 17:34:13 »
Een aantal jaar geleden ben ik van Charleroi naar Santander gevlogen. Van daaruit met de bus naar Bilbao en Sociedad geweest.

Er zijn betrekkelijk weinig treinverbindingen in Spanje. Je hebt wel heel veel lange afstand lijnbussen.

Het huren van een auto is in Spanje vaak super goedkoop
2.523 wedstrijden ( waarvan 1.484 van Feyenoord ), 659 "clubs", 537 grounds, 43 landen

Offline Hugo

 • Berichten: 2721
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Hoe het was
« Reactie #5263 Gepost op: dec 10, 2018, 19:15:16 »
Het huren van een auto is in Spanje vaak super goedkoop

Klopt, goedkoper dan bijvoorbeeld Italië of Engeland. Ik was recentelijk € 60 kwijt voor 2 volle dagen.

Offline syntric

 • Berichten: 715
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5264 Gepost op: dec 10, 2018, 19:36:12 »
Het huren van een auto is in Spanje vaak super goedkoop

Zelf nogal fan van Sunnycars, heel duidelijk en niet allerlei extra's die onverwacht achteraf er nog bijkomen, wat ik bij de grotere namen soms wel had.
Groundhopper for life :-)