Auteur Topic: Hoe het was  (gelezen 808724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nort

 • Berichten: 2126
Re: Hoe het was
« Reactie #5205 Gepost op: dec 03, 2018, 20:26:31 »
Ik was al een tijd op zoek naar een bestemming voor het 1ste weekend van December. Niets leek echter te voldoen aan mijn wensen, totdat ik twee maanden geleden het Portugese programma erbij pakte. De wedstrijden waren allemaal al verschoven en met een beetje passen en meten konden er vijf wedstrijden bezocht worden, drie op het 2e niveau en Braga – Moreirense & de stadsderby van Porto op het hoogste niveau. Onze vrienden van Ryanair vlogen bovendien vanaf Eindhoven op Porto en de tijden waren met vrijdagmiddag en maandag ochtend ook allerminst vervelend.

Afgelopen week liep ik alle clubsites nog eens langs om de wedstrijden te dubbel checken en kwam ik er bij toeval achter dat de Spaanse bond mij wel heel erg gezind was en Celta De Vigo naar de zaterdagmiddag (13:00) had verplaatst. Op aanraden van AthleticHolanda werd deze in het programma ingepast, al zou dat wellicht ten koste kunnen gaan van Varzim. Maar daarover later meer.

First things first. Vrijdagmiddag arriveerde ik dus in Porto en ging bij gelegenheid direct langs het stadion van Boavista om alvast het kaartje te kopen. De avond werd besteed in het fraaie Porto, al was de locatie van het hotel (recht langs een kroeg) niet de meeste handige. De volgende dag ging de wekker immers al om 06:30 en toog ik richting het vliegveld om de huurauto op te halen. Aan de balie trapte ik in de mooie ogen van de medewerkster en werd ik voor vier tientjes een duurdere auto aangesmeerd. De upgrade was een Audi A3 en met het Portugese gebergte was dat erg welkom.

Celta de Vigo 2-0 Huesca 
Een goede 1,5 uur later werd het Spaanse Vigo bereikt en verbaasde ik me over de rust rond het stadion. Wat bleek, ik had met vergist in het tijdverschil en het duurde nog 2 uur tot de aftrap in plaats van één uur en had ik dus voor niets mijn wekker zo vroeg gezet. Enfin, nu had ik wel ruimschoots de tijd voor een rondje om het fraaie Balaídos. Recentelijk hebben beide lange zijdes een verjongingskuur gekregen en binnenkort volgende ook beide korte zijdes. Dat is echter zeer geslaagd en ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

De barretjes rond het stadion liepen al vroeg vol met Celta fans die het vroege aanvangstijdstip misbruikte als excuus om in de ochtend al aan het bier te zitten. Vanaf de lange zijde tegenover de hoofdtribune had je een fraai overzicht over het stadion en dat de stad, alleen was het nadeel wel dat je geen zicht had op de fanatieke supporters, die zich op de eerste ring bevonden.

Met twee ploegen in de staart van La Liga verwachtte ik een defensieve wedstrijd, maar dat viel in de praktijk heel erg mee. Beide ploegen wilde het typisch Spaanse voetbal spelen, met snel voetbal en mooie acties voor het oog. Echter ontbrak het beide ploegen aan kwaliteit om ook een goede eindpass richting het strafschopgebied te geven.

Dankzij een zeer matig optreden van de scheidsrechter kregen beide ploegen in de gaten dat er geschopt, geduwd en getreiterd mocht worden zonder dat er werd opgetreden. Dat leverde natuurlijk weer veel misbaar op bij de supporters en daar kan ik wel altijd van genieten. Overigens was de wisselwerking tussen de fanaticos en de rest van het stadion opvallend goed en hing er echt een lekker voetbal sfeertje.

Op voetbalgebied was het Huesca dat aanspraak maakte op de overwinning, maar maakte Vigo haar kansen wel af. Gek genoeg was de tegenstand van Huesca na de 1-0 verdwenen en was het wachten op de definitieve beslissing. Die viel een kwartier voor tijd en maakte ik de beslissing om niet veel later te vertrekken en koers te zetten richting Varzim. Met een beetje geluk en een zware rechtervoet, was het nog mogelijk om de aftrap te halen.

Varzim 0-0 Viseu
Met een goed gevoel voor timing werd het stadion vijf minuten voor de aftrap bereikt. De auto werd snel weggezet, alleen bleek de ticket office aan de andere kant van het stadion te zitten, waardoor ik alsnog het eerste fluitsignaal mistte. Veel werd er overigens niet gemist en dat geldt ook als je pas in de 90ste minuut was binnengelopen.

Het voetbal voelde Afrikaans aan, waarbij de spelers in het hoofd de mooiste acties al maken en in de praktijk vooral ruzie met de bal hebben. Tel daarbij het vele tijdtrekken en je krijgt een gedrocht van een wedstrijd te zien. Dat was het ook en ik was blij dat we na 90 minuten verschrikking het stadion konden verlaten.

Het stadion maakte echter veel, zo niet alles, goed. Gelegen pal aan de Atlantische Oceaan kent het stadion vier losstaande en verschillende tribunes. De hoofdtribune is er een uit de jaren ’50 en menig amateurclub in Nederland zou zich schamen om hier haar gasten te ontvangen. Achter het doel, en tevens de plek van de ultra’s, is een overdekte tribune en de andere twee zijn onbedekt tegen de grillen van moeder natuur. Gelukkig, was het vandaag droog en hoefde we ons niet te mengen tussen de drukte makers.

In de 2e helft waren de drukte makers echter niet meer zo druk en lieten ze een teleurstellende indruk achter bij de spelers. Het waren echter de spelers die na het gelijkspel, wat gezien de ranglijst nog niet eens gek is, werden ontboden voor het supportersvak. Uiteraard weigerde ze en dat maakte de ultra’s alleen maar bozer. Uiteindelijk kwam dan toch een speler naar hun toe en die kreeg vervolgens de zwarte piet doorgeschoven. Voor de ultra’s was deze spijtbetuiging niet voldoende en trokken ze richting de hoofdtribune om onderweg door de politie gestopt te worden.

Sporting Braga 2-0 Moreirense
Tussen de 2e en 3e wedstrijd op zaterdag zat beduidend meer tijd en kon ik op m’n gemakje zelfs nog wat eten in de binnenstad. Daar was het echter ontzettend druk met een kerst markt en zat elk fatsoenlijk ogend restaurant vol. Het werd uiteindelijk een zeer matige pizza bakker in een winkelcentrum, dat beter op zoek kan gaan naar een nieuwe job.

Daarna volgde een wandeltocht in het pikken donker richting Estádio Municipal de Braga. Eenmaal aangekomen op het plein voor het stadion waren er genoeg foodtrucks, maar nauwelijks mensen. En dat terwijl de wedstrijd toch al binnen dertig minuten zou aanvangen. Enfin, na een kaartje gekocht te hebben was het tijd om het stadion eens echt te bezichtigen.

Van buiten lijkt het stadion op een gigantisch betonnen bunker complex waar de nieuwe spaceshuttle gemaakt wordt. Nergens is een clublogo of iets dergelijks te zien en de rotsen op de achtergrond maken het nog een stukje merkwaardiger. Met twee identieke tribunes tussen de rotsen en het vele beton is het voor mij in ieder geval het merkwaardigste stadion dat ik tot nog toe bezocht.

De supporters zijn dan ook letterlijk verspreid over twee tribunes, waarbij de fanatieke fans hun tribune delen  met het uitvak op de 2e ring. Bij Braga is de emancipatie een beetje doorgeslagen en kennen ze twee ultra vakken, één voor de mannen en één voor de vrouwen (+ één afgekeurde mannelijke ultra). Die laatste groep was overigens niet serieus te nemen, want vocaal zouden ze het zelfs afleggen tegen een jeugdteam die elkaar aanmoedigt bij de penalty’s na afloop. 

Terwijl de scheidsrechter in de openingsfase niets goed kon doen in de ogen van de thuisfans, kwam dat tot een hoogtepunt bij een vermeende handsbal. Helaas, riep de VAR hem tot de orde en werd er alsnog een strafschop toegekend. De penalty werd benut en kort erna volgde de 2-0 en was de wedstrijd wel gespeeld. In plaats van het publiek te maken, besloot Braga de tegenstander te irriteren en continu te gaan liggen en tijd te rekken. Welkom in Portugal.

Deel 2 volgt in de komende dagen.

Offline Jehoentelaar

 • Berichten: 1224
 • Groundhoppen kent geen divisie
Re: Hoe het was
« Reactie #5206 Gepost op: dec 03, 2018, 22:00:23 »
VV Haren 3-5 (3-0) VV Bakkeveen
Eigenlijk was het de bedoeling om afgelopen zondag voor de wijkkrant naar VV Peize - FC Lewenborg af te reizen. De matige weersomstandigheden en een dramatische OV-verbinding (meer dan een uur over een stuk van 13km) zorgden er echter voor dat ik daar geen heil in zag. Ter vervanging ging daarom, niet voor de wijkkrant, naar Sportpark de Koepel in Haren, waar de lokale VV in de vierde klasse mocht aantreden tegen Bakkeveen. Geen affiche om het op een druilerige dag warm van te krijgen, maar de thuisclub had ik nog niet bezocht en er moest en zou een voetbalwedstrijd bekeken worden deze middag.

Toch nog een aardig stukje fietsen was het voor ik aan de Onnerweg het sportpark wist te vinden. Het is een aardig terrein met een hoofdveld van natuurgras met een aardwal er omheen en een scorebord aan de lange zijde. Het multifunctionele complex bevat ook enkele atletiekvoorzieningen. Vanwege het weer werd helaas afgeweken naar een bijveld van rubber met hier en daar wat kunstsprieten. Het was al met al een troosteloze gewaarwording en het duel wist naast mijzelf nauwelijks dertig man naar het sportpark te lokken.

Die dertig bezoekers hadden echter een bizarre middag als we afgaan naar het duel. De eenzijdige eerste helft was enkel en alleen voor de thuisploeg, dat zichzelf tekort deed met ‘slechts’ drie doelpunten tegen een armoedig Bakkeveen. De bezoekers leken rechtstreeks uit de jaren negentig te komen met veelal te grote shirts met klassiek ogende rugnummers. Dat was voor rust het enige highlights voor Bakkeveen, maar na de rust veranderde het duel volledig: Haren nam gas terug en kreeg daar op grandioze wijze de rekening voor gepresenteerd. Nadat de 3-1 en 3-2 halverwege de tweede helft vielen en ik besloot maar naar de overkant van het veld te lopen, stortte de verdediging van Haren volledig in en kreeg het nog eens drie tegendoelpunten om de oren. Drie tegen vijf was daardoor de bizarre uitslag van een krankzinnige pot voetbal. De trainer van Haren was na afloop daarom duidelijk: “we moeten ons allemaal kapot schamen”. Voor mij was het duel met acht doelpunten echter op een grauwe dag het beste wat mij kon overkomen.
Foto's en verslagen op https://www.facebook.com/jehoentelaar.

Twitter: @PreussenFanNL

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3280
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5207 Gepost op: dec 04, 2018, 17:00:18 »
Afgelopen week liep ik alle clubsites nog eens langs om de wedstrijden te dubbel checken en kwam ik er bij toeval achter dat de Spaanse bond mij wel heel erg gezind was en Celta De Vigo naar de zaterdagmiddag (13:00) had verplaatst. Op aanraden van AthleticHolanda werd deze in het programma ingepast, al zou dat wellicht ten koste kunnen gaan van Varzim. Maar daarover later meer.

De hoofdtribunes vind ik echt best wel een verbetering, ook van buiten, past er goed bij. Ik denk dat de tribunes achter het doel gelijk worden getrokken met de achterlijn, wat dat betreft ben je op t juiste moment geweest want de curva's hebben wel iets. Was al lang blij dat er geen tribune plat lag.
Je hebt Aspas twee keer zien scoren, dat is toch wel écht de held daar. Celta is sowieso een club waar ik veel sympathie voor heb, net zoals Galicië in het algemeen eigenlijk wel.

Leuk verslag en benieuwd naar deel 2.

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3280
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5208 Gepost op: dec 04, 2018, 20:24:19 »
Mijn seizoen staat nog steeds in het teken van de terugkeer van Uerdingen naar bundesweit niveau. Uerdingen volg ik ondertussen al ruim tien jaar, vanaf de tijd dat ik op de fiets naar uitwedstrijden kon. Die tijd is momenteel verleden tijd en dat is maar goed ook. Helaas heb ik op zaterdagmiddag, de vaste speeldag van de 3. Liga, eigenlijk geen tijd ivm werk maar soms moeten de prioriteiten maar anders gesteld worden.
Na de playoffs tegen Waldhof Mannheim in de zomer bezocht ik tot dusver de (midweekse) 'thuiswedstrijen' (in Duisburg, alle wedstrijden zijn dus uitwedstrijden) tegen Meppen en Zwickau alsmede de uitwedstrijd tegen 1860 München. De volgende in de planning was de uitwedstrijd bij Energie Cottbus, simpelweg omdat we in de zomer afspraken om de verste uitwedstrijd te bezoeken. Omdat Unterhaching en Energie daar beide aanspraak op maakten besloten we deze maar allebei te doen. Daarnaast waren we daar niet geheel toevallig ook nog niet geweest, op naar Cottbus dus.

Vrijdag - Babelsberg - Germania Halberstadt 3-1
Op vrijdag besloten we alvast richting Berlijn te vertrekken omdat anders een 14.00 uur aftrap in Cottbus zonder auto niet of nauwelijks te halen valt. Nu is er op vrijdagavond ook altijd wel voetbal te vinden en na een voorspoedige vlucht naar Tegel arriveerden we 's middags in ons hotel in Moabit.
Omdat ik toch niet helemaal onder het werk uitkwam, werkte ik 's middags in het hotel voordat we op tijd naar Babelsberg vertrokken. Aldaar doken we voorafgaand aan de wedstrijd even de kroeg in. De Babelsberger stamkroeg Nowawes werd niet lang geleden door Hertha hooligans verbouwd en dus eigenlijk wilde ik daar wel even gaan kijken, maar hier bleek weinig te doen waardoor we maar in een andere tent gingen zitten alvorens naar het stadion te gaan.


Het werd mijn tweede bezoek aan Babelsberg na een wedstrijd tegen Rot-Weiss Erfurt in 2011, momenteel een competitiegenoot maar destijds betrof het een affiche in de 3. Liga. De tegenstander van vandaag was Germania Halberstadt en beide teams spelen in de middenmoot. Halverwege de competitie heeft koploper Chemnitz al een straatlengte voorsprong op de rest, waardoor de rest min of meer voor spek en bonen mee speelt. Het grote nadeel van de (huidige) Regionalliga-opzet...

We hadden aanvankelijk de keuze tussen TeBe Berlin of Babelsberg deze avond en ik had een lichte voorkeur voor TeBe. Daar was ik tenslotte nog niet geweest en het leverde me meer tijd op om mijn werk af te krijgen. Mijn reisgenoten zagen Babelsberg echter meer zitten en daar kon ik wel mee leven. Bij sommige clubs vind ik een eenmalig bezoek wel genoeg, bij Babelsberg zou ik zo een seizoenkaart kunnen nemen en dus ging ik graag nog eens.
Het 'KarLi' lag er ruim zeven jaar na mijn eerste bezoek onveranderd bij, enkel de vele graffiti's waren veranderd en het 'Filmstadt Inferno' was verhuisd naar de korte zijde. Zij openden met een schattige pyro waarna de wedstrijd rustig op gang kwam, ondertussen waren we meer bezig met glühwein en currywurst waardoor collectief het openingsdoelpunt gemist werd. Dat gold overigens ook voor het handje vol bezoekers uit Halberstadt dat ongeveer halverwege de eerste helft binnen kwam.
De overige drie doelpunten zagen we wel en echt spannend werd het niet deze avond. Ondertussen genoot ik vooral van de graffiti op het stadion en van de echte rauwe Duitse voetbalsfeer. De S-Bahn bracht ons vlot weer in het hotel waar ik in de 24-uur geopende hotelbar mijn werk afmaakte, werk dat ondertussen kwalitatief wel eens beter geweest was.


Zaterdag - FC Energie Cottbus - KFC Uerdingen'05
Met een aardige kater werden we wakker en zetten we koers richting het Hbf. Na een kleine twintig minuten wandelen arriveerden we aldaar, namen we een ontbijt en doken we een trein van het Ostdeutsche Eisenbahn GmbH oftewel ODEG in. De rit naar Cottbus zou een kleine anderhalf uur duren maar omdat Duitse treinen ook in het oosten nooit op tijd rijden kwam er een fiks aantal minuten bij, en dat kwam onze katers niet bepaald ten goede.
De opluchting was dan ook groot toen we eindelijk weer frisse lucht konden ademen. Het Stadion der Freundschaft ligt op een kleine twintig minuten lopen van het station en de route bestond uit één lange rechte weg. Dat kwam dus wel goed en na een rondje om het stadion besloten we maar naar binnen te gaan. Aan de kassa van het uitvak kochten we een kaartje en de wedstrijd kon beginnen.

In dit weekend stond onder de Duitse fanszenes een gemeenschappelijk protest tegen maandagwedstrijd centraal. Ondanks dat de DFL en DFB onlangs zwichtten voor talloze eerdere protesten en beloofde na afloop van het TV-contract geen Bundesliga wedstrijden meer op maandag in te plannen, gaan de protesten door. Ook teams in de 2. Bundesliga en 3. Liga willen namelijk niet op maandag spelen. Zodoende zou er in geen enkel Duits-profstadion gedurende de eerste helft gezongen worden.
Nu denk ik dat de DFL en DFB er maling aan hebben of supporters zingen of niet, maar het afgeven van een signaal is geen verkeerd initiatief, het heeft tenslotte de Bundesliga clubs al geholpen.


Dit was algemeen bekend in het uitvak en na een gezamenlijk scheiss-DFB met de Cottbusser bleef het stil. De verbazing was dan ook groot toen de Cottbusser wel gewoon sfeer gingen maken. De fanszene van Energie had schijnbaar maling aan het gezamenlijke protest en zong er lustig op los. Wij konden ondertussen rustig de wedstrijd volgen en concluderen dat er niet best gespeeld werd met een terechte doelpuntloze tussenstand na 45 minuten.
Tijdens de rust werden er vlaggetjes uitgedeeld en mochten wij ook eindelijk gaan zingen. Het leek alsof het team erop had gewacht want al snel ging het stukken beter. Toen ik was uitgezwaaid zag ik Uerdingen de 0-1 maken en niet veel later volgde de 0-2 waarmee alweer de tiende auswärtssieg van het seizoen een feit was.

Na de wedstrijd versperde de politie de toegang tussen het uitvak en de openbare weg waardoor we niet konden vertrekken. Pas toen werkelijk iedereen stond te wachten was het de bedoeling om gezamenlijk onder politiebegeleiding naar het station geëscorteerd te worden. Gelukkig wisten we hier tussenuit te glippen en dat bleek maar goed ook. Een groep Cottbusser verscheen vanuit de bossen en viel de Uerdinger aan. Zowel de Uerdinger als de politie hadden deze verassingsaanval niet verwacht met een enkele minuten durend gevecht tot gevolg. I.p.v. de Cottbusser op te pakken probeerde de politie ze vooral weg te houden van de Uerdinger maar daar slaagde ze maar matig in, ondertussen liepen wij aan de andere kant van de weg op de eerste rang.

Toch besloten we maar door te lopen en het geweld voor te blijven. Voordat de escorte arriveerde op het station zaten we al in de trein terug naar Berlijn. Een eindejaarsbezoek aan Duitsland is niet compleet zonder een bezoek aan de Weihnachtsmarkt en dus vloeide de glühwein weer rijkelijk alvorens de avond af te sluiten in een Ierse pub.


Zondag - FSV Union Fürstenwalde - Chemnitzer FC 2-4
Vandaag namen we afscheid van een reisgenoot en gingen we met z'n tweeën verder. Fürstenwalde ligt oostelijk van Berlijn en duurt met de trein zo'n drie kwartier. Goed te doen dus, alleen waren er dit weekend werkzaamheden waardoor we de S-Bahn tot het einde moesten uitzitten om in Erkner het schienersatzverkehr naar Fürstenwalde te nemen.

Union Fürstenwalde speelde tot 2008 in de Landesliga (7e niveau) en had daarna drie seizoenen nodig om ook in de Brandenburg-Liga (6e niveau) kampioen te worden. Na vijf seizoenen en twee tweede plaatsen werd ook het kampioenschap in de Oberliga behaald waardoor de club sinds 2016 in de Regionalliga acteert. Met een 13e en 9e plaats zit er ook in de Regionalliga vooralsnog een steigende lijn in.

Het Friesenstadion ligt in het bos buiten het dorp en is geheel onoverdekt. Wel beschikt het over vier aaneengesloten tribunes die allemaal even hoog zijn, waarvoor een deel voor de Chemnitzer gereserveerd was.
Chemnitz speelde de afgelopen zeven seizoenen in de 3. Liga maar de ambities om te promoveren naar de 2. Bundesliga én de bouw van een nieuw modern stadion werden de club fataal. Zowel financieel als sportief ging het niet goed waardoor degradatie en Insolvenz onvermijdelijk waren. Snel pakten de Himmelblauen de draad echter weer op want momenteel staan ze een straatlengte voor in de Regionalliga Nordost en lonkt de 3. Liga alweer.

Zo'n 300 Chemnitzer op een totaal van 696 toeschouwers deden, in tegenstelling tot de Cottbusser, wel mee aan de stimmungsboykott. Zij zagen Fürstenwalde verrassend de score openen maar binnen tien minuten hadden de bezoekers de score omgedraaid. Na rust maakten de Chemnitzer zoals verwacht wel sfeer en scoorde hun ploeg de derde. Nog even werd het spannend toen de thuisploeg de aansluitingstreffer maakte maar op de counter viel met de vierde voor Chemnitz de beslissing. Zes doelpunten en drie glühwein verder brachten de bus en S-Bahn ons weer in de Berlijn waar we de avond wederom afsloten op de kerstmarkt en de Ierse pub.

Al met al een typisch Duits weekend waarbij alle ingrediënten zo ongeveer weer aanwezig waren. Op naar de volgende, vlak voor kerst wacht Unterhaching-auswärts.

Offline Bier und Bratwurst

 • Berichten: 1625
 • Geslacht: Man
 • Loat Goan!!
  • groundhopcollection
Re: Hoe het was
« Reactie #5209 Gepost op: dec 04, 2018, 20:53:05 »
Bijzonder irritant, ook in lagere afdelingen meer en meer. Dan nog met van die rotautomaten die geen wisselgeld teruggeven.
Dus als je maar twee consumpties wil (één voor de wedstrijd en één tijdens de rust bijvoorbeeld), krijg je vijf jetons als je enkel een briefje van 10 hebt of erger nog 20...

Misschien delen met een ander.. ieders 10 of 5
Het ene stadion is het andere niet!

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4354
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5210 Gepost op: dec 04, 2018, 23:14:26 »
In dit weekend stond onder de Duitse fanszenes een gemeenschappelijk protest tegen maandagwedstrijd centraal. Ondanks dat de DFL en DFB onlangs zwichtten voor talloze eerdere protesten en beloofde na afloop van het TV-contract geen Bundesliga wedstrijden meer op maandag in te plannen, gaan de protesten door. Ook teams in de 2. Bundesliga en 3. Liga willen namelijk niet op maandag spelen. Zodoende zou er in geen enkel Duits-profstadion gedurende de eerste helft gezongen worden.
Nu denk ik dat de DFL en DFB er maling aan hebben of supporters zingen of niet, maar het afgeven van een signaal is geen verkeerd initiatief, het heeft tenslotte de Bundesliga clubs al geholpen.

Ik heb deze speeldag alleen op TV gevolgd maar ik vond de eerste helft van de wedstrijden die ik heb gezien een verademing qua support. Geen langdurig en eentonig gezang, maar publiek dat je hoorde aanzwellen als er iets dreigde te gebeuren en dat weer stil werd als de kans voorbij was. Zo hoort het te zijn. Van mij mogen ze elke week en de hele wedstrijd protesteren.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Koning Kriel

 • Berichten: 1092
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5211 Gepost op: dec 05, 2018, 08:07:59 »
Ik heb deze speeldag alleen op TV gevolgd maar ik vond de eerste helft van de wedstrijden die ik heb gezien een verademing qua support. Geen langdurig en eentonig gezang, maar publiek dat je hoorde aanzwellen als er iets dreigde te gebeuren en dat weer stil werd als de kans voorbij was. Zo hoort het te zijn. Van mij mogen ze elke week en de hele wedstrijd protesteren.

In het stadion vond ik de eerste helft geen zak aan anders. Een beetje gezang hoort er wel bij. Maar ben het met je eens dat het voortdurende monotone gezang wat in Duitsland de norm is niet veel beter is.

Offline ricodejong4

 • Berichten: 250
 • Geslacht: Man
  • Het Trapveldje
Re: Hoe het was
« Reactie #5212 Gepost op: dec 05, 2018, 09:04:44 »
Mooie uitgebreide verslagen allen! Maakt het opstarten op kantoor een stuk leuker :)

Offline Nort

 • Berichten: 2126
Re: Hoe het was
« Reactie #5213 Gepost op: dec 05, 2018, 14:25:52 »
Bij deze deel 2...

Pacos de Ferreira  2-0 Penafiel
Op zondag ochtend om 11:15 stond alweer de volgende wedstrijd op het programma en dat betekende weer vroeg uit de veren. Op weg naar Pacos werd het Estadio De Maio, het oude onderkomen van Braga, aangedaan en stonden de toegangspoorten wagenwijd open. Hoewel het eerste team is overgegaan, wordt het veld nog wel gebruikt voor wedstrijden van de reserveploeg. Met 0 faciliteiten en geen enkele overdekte zitjes voor het normale publiek is het eigenlijk nog een wonder dat Braga tot 2003 hier heeft gespeeld.

Een goede veertig minuten later werd het stadion van Pacos de Ferreira bereikt. De naam zal bij een enkeling een lampje doen branden. AZ speelde er in Europees verband tegen, al vond wedstrijd wel plaats in het stadion van Boavista. Sindsdien heeft het stadion een flinke upgrade gekregen en kent het twee moderne zittribunes, een klassieke hoofdtribune en een uit steigermateriaal opgetrokken onoverdekte tribune voor de bezoekers. Aan de businesseats wordt nog gewerkt en als dat klaar is, dan kan Pacos wellicht haar Europese wedstrijden op eigen grond afwerken. Zover is het echter nog lang niet, want de club degradeerde afgelopen seizoen uit de Primeira Liga en moet een toontje lager zingen.

Ondanks het vroege aanvangstijdstip was het redelijk druk rond het stadion en kon ik in de rij aansluiten bij het loket. Met €5,- voor een plekje op de korte zijde is het Portugese voetbal prima betaalbaar. Het vinden van de juiste ingang kostte een stuk meer moeite en ik belandde in eerste instantie dan ook in het uitvak. Wat bleek, om mijn tribune te bereiken moest ik twee blokken om.

Mijn kaartje bleek toegang te geven tot de sfeertribunes, waarbij hetzelfde tafereel als de rest van het weekend werd getoond. Een kleine ultra groep van +- 25 man staat een beetje aan te blèren, terwijl ze zowel van links als rechts in de gaten gehouden worden door de politie. De rest van het stadion toonde wel wedstrijd emotie en vooral het woord ‘puta’ was een feel gehoorde term.

Leixoes 2–1 Braga II
De Portugese voetbalbond had de wedstrijd van Leixoes niet beter kunnen plannen. Niet alleen had ik voldoende tijd om de huurauto terug te brengen, maar kon ik ook nog via de telefoon Feyenoord – PSV volgen. Dat had ik beter niet kunnen doen, gezien PSV haar jaarlijkse ‘PSV’tje’ deed al bleef me dit keer de meeste frustratie bespaard. 

Nadeel was wel dat ik als een typische Duitser, dus met rugzak, het stadion binnen wilde komen en dat vond de politie maar raar. Na drie onderbroeken en een stapel sokken vastgehouden te hebben was de ijverige agent ervan overtuigd dat er geen fakkels naar binnen werden gesmokkeld en kon ik doorlopen.

Ooit was Leixoes een club die meetelde in het Portugese voetbal, maar dat is het decennia al niet meer. De club trekt hedendaags niet meer dan 1.000 bezoekers en dat was vandaag niet anders. Het stadionnetje kent wel een merkwaardige vorm, waarbij de atletiek piste is verwijderd en het veld aan de hoofdtribune is verlegd. Uiteraard zat ik op de andere tribune en had ik haast een verrekijker nodig om het spel te volgen.

Dat was echter niet de grootste irritatie, want links van mij zaten de ultra’s die hun best deden om mijn gehoor kapot te trommelen. Gelukkig werd het 0-1 en trommelden ze een toontje lager. Uiteindelijk wist Leixoes de wedstrijd wel te winnen, met dank aan de scheidsrechter. De eerste strafschop was een terechte beslissing en de 2e een vervroegd kerstcadeau die met een panenka werd uitgepakt. Echter moest deze overgenomen worden, doordat beide ploegen te vroeg waren ingelopen. In plaats van een stiftje werd de bal nu snoeihard via de onderkant van de lat het doel ingetrapt en daarmee won Leixoes met 2-1.

Boavista 0-1 FC Porto
Voor het laatste en op voorhand het mooiste duel hoefde ik slechts tien minuten met de tram te reizen. Boavista is een wijk in het noorden van de stad Porto en daarmee mag de term ‘derby’ dan ook officieel gebruikt worden. In de praktijk liggen de verhoudingen tussen beide ploegen zo ver uit elkaar, dat het die naam eigenlijk niet mag dragen. Boavista is voor Porto fans hetzelfde als FC Eindhoven voor PSV is, met het verschil dat Boavista wel een vaste klant is het op het hoogste niveau.

Met het kaartje al op zak, was kroeg langs het hotel een prima uitvalbasis en raakte ik aan de praat met de eigenaar. Hij bevestigde mijn voorgevoel en is er bij FC Porto absoluut geen haat jegens Boavista, op twee wedstrijden per seizoen na dan. Andersom zijn die gevoelens een stuk vijandiger en is het voor de thuisfans dé wedstrijd van het seizoen. Veel vertrouwen hadden ze er echter niet in. Boavista staat op een virtuele degradatieplek, terwijl Porto de lijstaanvoerder is. Tel daarbij dat Boavista in de afgelopen tien jaar thuis geen enkel punt tegen de grote broer wist te halen en een zwaar avondje lag in het verschiet.

Terwijl de kroeg langzaam leegliep, had ik het prima naar mijn zin en bestelde op m’n gemakje nog maar een pintje. Totdat de kroeg eigenaar toch nog even kwam informeren of ik niet naar het stadion moest gaan. Wat bleek, ik had me weer eens vergist in de Portugese tijd en de wedstrijd begon niet pas over 75 minuten, maar al in 15 minuten…

Gelukkig was het stadion niet ver van de kroeg, heb ik een behoorlijke conditie en kon ik op z’n Nederlands links invoegen in de rij. Het kaartje dat €35,- had gekost gaf me toegang tot de 2e ring en het viel me op dat alles om heen FC Porto was. Het stadion was dan ook onverdeeld in Boavista en Porto vakken, waarbij de kaartverkoper mij dus tot de 2e groep had gerekend.

Opvallend was wel dat Porto z’n 70% van het toeschouwersaantal voor hun rekening nam, verdeeld over de korte zijde en de 2e ring van de lange zijde. Boavista had slechts een klein deel van de 2e ring op de korte zijde en de 1ste ring van beide lange zijdes. Overigens deed het stadion behoorlijk claustrofobisch aan, met een steile 2e ring waardoor je het gevoel had bijna letterlijk op de zijlijn te zitten. Wel was het jammer dat de betonnen niet zijn opgefleurd met wat leuke doeken van de club.

De sfeer van Porto’s zijde was echt fenomenaal. Met de fanatieke supporters verspreid over het stadion, was er geen specifieke groep die voor de sfeer zorgde en dat kwam de spontaniteit ten goede. Op het veld was het ook genieten, al kwam dat vooral ten deel aan de scheidsrechter. Hij floot niet te kinderachtig tegen het harde spel van Boavista, maar was allergisch voor tijdrekken en irritatie én dat begrepen de Boavista spelers maar al te goed.

Niet iedereen was er even blij mee en al na vijftien minuten werd de assistent van Porto weggestuurd en ook op de tribunes riep de top prestatie van de scheidsrechter regelmatig vraagtekens op. Voor al deze personen is een cursus spelregels én crisismanagement geen overbodige luxe.

Ondanks een karrenvracht aan kansen overleefde Boavista het spervuur en leek het aanspraak te maken op het eerste thuispunt tegen Porto in tien jaar. In de blessuretijd durfden de Boavista fans het aan om het punt te vieren en voelde het echt aan als een overwinning. In de dying-seconds voltrok zich dan toch het doemscenario en strandde de tien zwart-wit geblokte + één groene joker alsnog vlak voor de finish. 

De fans van FC Porto gedroegen zich vervolgens als een stel barbaren door van alles en nog wat, inclusief zwaar knalvuurwerk op het veld te gooien. Ook de bank liet zich niet ongemoeid, al kreeg ik niet mee wat er exact gebeurde. Het gedrag was een smet op de verder fantastische avond en gelukkig bleken de Boavista fans een stuk sportiever en bedankte hun eigen spelers uitvoerig.

Eenmaal buiten het stadion viel er geen onvertogen woord en gingen beide supportersgroepen gemoedelijk naar huis. Mede dankzij de scheidsrechter die met z’n optreden een CL finale zou verdienen en het scoreverloop, was het een hele fijne afsluiter van een geslaagd weekend. Uiteraard met een wrange nasmaak door de prestaties van De Philips.

Offline Langemannetje

 • Berichten: 491
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5214 Gepost op: dec 07, 2018, 05:49:18 »
Wat vond je van het Stadion der Freundschaft, AH?
Heerlijk verslag trouwens, hulde!
58 grounds in 8 verschillende landen

Offline Langemannetje

 • Berichten: 491
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5215 Gepost op: dec 07, 2018, 05:52:55 »
En trouwens, die Ierse pub. Gezien je verblijf in Moabit moet dat Kilkenny onder het spoor van de Hackescher Markt zijn geweest?
58 grounds in 8 verschillende landen

Offline Rob1977_PSV

 • Berichten: 61
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5216 Gepost op: dec 10, 2018, 10:22:09 »
Heel gaaf verslag Nort, klinkt als een zeer interessante trip!

Hoeveel kilometer heb je in totaal gereden?

Ik denk dat een trip in Noord-Spanje ook zeer mooi kan zijn, redelijk wat clubs op korte afstand van elkaar.
Altijd in voor een mooie Europese trip met PSV of een ordinaire groundhop ergens in het wilde weg!

Offline De publiekswissel

 • Berichten: 704
Re: Hoe het was
« Reactie #5217 Gepost op: dec 10, 2018, 10:22:44 »
Emmen in de Eredivisie. Op het laatste moment had ik toch nog de mogelijkheid om de wedstrijd van Feyenoord in Emmen te bezoeken. Wat verademing was dat. Geen ME busjes, politie-overmacht of zeer geïrriteerde stewards. Gewoon lekker op je gemak een biertje voor de ingang en een relaxte sfeer. Het was mijn tweede bezoek aan Emmen. De vorige keer bezocht ik de Oude Meerdijk met Go Ahead Eagles, toen ze Europees speelde. Emmen zag ik dus voor het eerst thuis spelen. Heerlijk stadion met als enig minpunt dat lelijke harde kunstgrasveld. Ik kom graag nog eens terug.
Bestel hier het boek: "De republiek wordt uitgeroepen":
http://bit.ly/2hmZOxb

Offline Nort

 • Berichten: 2126
Re: Hoe het was
« Reactie #5218 Gepost op: dec 10, 2018, 11:36:11 »
Heel gaaf verslag Nort, klinkt als een zeer interessante trip!

Hoeveel kilometer heb je in totaal gereden?

Ik denk dat een trip in Noord-Spanje ook zeer mooi kan zijn, redelijk wat clubs op korte afstand van elkaar.
Dankje voor de complimenten. In totaal 470 km verdeeld over twee dagen, waarvan 300 kilometer voor de wedstrijd van Vigo.

Rondom Porto heb je ook ontzettend veel clubs op zowel het 1ste als 2e niveau met leuke stadions en dankzij de vele aanvangstijden kun je dus veel combineren.

Offline Rob1977_PSV

 • Berichten: 61
 • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5219 Gepost op: dec 10, 2018, 13:39:05 »
Nort, thnx. Heb jij ervaringen met en in Baskenland? Met name de bereikbaarheid met vliegtuig.

Ik wil graag Bilbao en Sociedad eens combineren. Ook Eibar ligt daar nog eens precies tussenin.
« Laatst bewerkt op: dec 10, 2018, 14:48:17 door Rob1977_PSV »
Altijd in voor een mooie Europese trip met PSV of een ordinaire groundhop ergens in het wilde weg!