Auteur Topic: Voetbal tripje door Zweden  (gelezen 10097 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #15 Gepost op: sep 14, 2008, 21:49:43 »
Komen de andere wedstrijden ook nog? :-)

Ja, dat is wel de bedoeling, hopelijk morgenavond weer een update.

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3311
 • Geslacht: Man
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #16 Gepost op: sep 14, 2008, 22:16:26 »
Ja, dat is wel de bedoeling, hopelijk morgenavond weer een update.

Aha oke dan, kijk er al naar uit!

Offline spons

 • Berichten: 4041
 • Geslacht: Man
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #17 Gepost op: sep 15, 2008, 14:42:49 »
Zo, prachtig stadion dat van Sociedad. Ik heb er weer wat bij wat ik echt moet zien.

bespaar je de moeite zou ik zeggen, er zijn tientallen mooiere stadions in Spanje.
2.523 wedstrijden ( waarvan 1.484 van Feyenoord ), 659 "clubs", 537 grounds, 43 landen

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3311
 • Geslacht: Man
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #18 Gepost op: sep 15, 2008, 18:34:28 »
bespaar je de moeite zou ik zeggen, er zijn tientallen mooiere stadions in Spanje.

Anoeta is niet geschikt als voetbalstadion, desalniettemin is het als gewoon stadion wel degelijk mooi. Daarnaast is het in combinatie met een bezoek aan de stad zeker de moeite waard...

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #19 Gepost op: sep 15, 2008, 23:29:43 »
Groundhopping in Zweden - dag 5


Örebro, 24-08-2008

Van Norrköping naar Örebro was het niet bijster lang rijden, en dus besloten we onderweg wat toeristische zaken zoals kastelen en leuke meertjes te bekijken. We parkeerden de auto bij iets wat leek op het kasteel uit onze reisgids, maar het zag er nog nieuwer uit dan mijn huis.. zaten we wel goed? Bij nadere bestudering van de reisgids bleek in Zweden tussen pakweg 1750 en 1950 alles wel een keer in de fik gevlogen en zijn er dus nauwelijks historische gebouwen bewaard gebleven. Toch maar doorrijden naar Örebro dan.


De meertjes in Zweden zijn wel een echte aanrader, zeker bij het mooie weer wat wij hadden.

In Örebro was het even lastig om de lokale VVV te vinden, maar na drie rondjes door de winkelstraat was ook deze gevonden. We konden wederom pas om 17:00 inchecken in het enige hostel van Örebro, en dat kwam toch redelijk in de knel met onze wedstrijd, die om 18:00 zou beginnen. We besloten om pas na de wedstrijd in te checken, erop gokkend dat het hostel tegen die tijd niet vol zou zitten.

Hierdoor hadden we redelijk wat tijd over in de middag en we besloten om even een kroegje op te zoeken. In de verte hoorden we al wat gezang, en in de lokale Irish Pub zat de aanhang van de bezoekende club Elfsborg IF al lekker in te drinken. We besloten hier ook een biertje te pakken (helaas geen foto's van dit tafereel gemaakt). Ook bij deze aanhang hadden de Engelse invloeden de overhand. Casual kleding, 'Who are ya' en diverse andere provocaties zoals te zien in de 'documentaires' van Danny Dyer.

Hiervoor hadden we al een rondje om het stadion gemaakt, waar we de spelersbus van Elfsborg aan zagen komen. Uiteraard waren we net te laat om de spelers te zien uitstappen en Lasse Nilsson (gehuurd van St. Etienne) even te bedanken voor de 3 miljoen die hij opgeleverd heeft. Maar uiteindelijk bleek Lasse niet eens in de bus te zitten, wellicht geblesseerd?

De Behrn Arena is best een aardig stadion, zeker vergeleken bij wat we tot nu toe hadden gezien en gezien de uithoek in Zweden waar Örebro ligt. Tot 2005 heette het stadion Eyravallen, wat natuurlijk een veel mooiere naam is dan de huidige sponsornaam. Het stadion staat er al sinds 1923 maar heeft duidelijk de nodige vernieuwingen ondergaan en is nu een modern stadion. De capaciteit is 14.500, en die zouden er tegen de nummer 2 van de competitie Elfsborg ook bijna allemaal zitten.


De hoofdtribune.


De lange zijde.


Wij stonden zoals bij bijna elke wedstrijd deze week bij de fanatieke zijde van de thuisclub. Zo ook hier.


Elfsborg had toch een niet onaardig aantal meereizende fans. Ze waren echter nauwelijks te horen aan onze kant.

We konden voor de wedstrijd nog even lekker bladeren in een programmablaadje. Quote Aaron: "Goh, dat is best een mooi boekje, snap niet dat zoiets gratis is". Nee, die was dus ook niet gratis, getuige de prijs van 20 kronen op de voorkant. "Heb je die niet betaald dan?" "Nee, ik dacht dat dat jochie ze gratis uitdeelde". Beetje jammer Aaron, kindjes van 8 jaar oud bestelen.

Het stadion was inmiddels gevuld en de wedstrijd kon beginnen. Titelkandidaat Elfsborg liet het hier lelijk liggen in Örebro met een 2-0 nederlaag. Op de schermen waren tijdens de wedstrijd de doelpunten van Kalmar te zien, die eenvoudig met 1-4 wonnen. De sfeer zat er lekker in bij Örebro en vanaf zo'n 5 minuten voor het einde werd er één lange staande ovatie voor de thuisploeg gegeven. Direct na het laatste fluitsignaal gingen we er vandoor omdat het nog een aardig stuk lopen was naar ons hostel. In het stadion zou het feestvieren echter nog wel een tijdje doorgaan. We kwamen overigens op tijd in het hostel aan en er was nog plek om te slapen. Eind goed al goed.

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #20 Gepost op: sep 15, 2008, 23:39:08 »
Groundhopping in Zweden - dag 6

http://www.groundhoppersnet.nl/index.php?topic=434.0
Stockholm, 25-08-2008

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #21 Gepost op: sep 16, 2008, 00:16:27 »
Groundhopping in Zweden - dag 7


Gävle, 26-08-2008

Na de onverwacht heftige derby van Stockholm moesten we op dinsdag nog eens 230 km naar het Noorden. Gisteren hadden we een compleet ander gezicht van het Zweedse voetbal gezien met de vurige tweestrijd tussen AIK en Hammarby. Totaal niet te vergelijken met de eerdere wedstrijden in Norrköping, Örebro en Landskrona. En nu waren we op weg naar Gefle IF - Helsingborgs. We hadden besloten om toch deze Allsvenskan wedstrijd te bezoeken in plaats van de wedstrijd in de Superettan tussen Väsby en Hacken. Enige research op internet leerde dat het toeschouwersgemiddelde bij Väsby rond de 800 lag en dat leek ons niet bijster aantrekkelijk. Kortom: weer een autorit voor de boeg.

Toch voelde deze wedstrijd als het laatste biertje wat je eigenlijk niet had moeten nemen. Hoe kon de wedstrijd van gisteren nou overtroffen worden? Het is dat we onze terugvlucht pas op woensdag hadden anders... nou ja. Eerst maar eens de wedstrijd afwachten.


Traditionele Zweedse bouw in Gävle.

In Gävle aangekomen bleek dit een alleraardigst stadje. Bij het traditionele zoeken naar het hostel reden we ook deze keer traditioneel de verkeerde kant op. Het weer was nog steeds uitstekend en ook hier konden we lekker in de buitenlucht eten en drinken. In het begin van de avond liepen we richting stadion. Strömvallen. Een prachtige naam. Het ontleent zijn naam aan een riviertje dat achter het stadion langs loopt door een prachtig park.De prachtige omgeving van Strömvallen.

Misschien was het allemaal zo slecht nog niet? Het stadion was knus en klein. Capaciteit 7300. Weer met die kenmerkende Zweedse staantribunes die in Nederland voor noodtribunes zouden doorgaan. Echter, dit stadion had een prachtige oude hoofdtribune van steen.
De mooie karakteristieke hoofdtribune van Strömvallen.

Voor deze wedstrijd hadden we nog geen kaartjes. Met overvloedig veel borden werd de routing naar de kaartverkoop aangegeven. Erg grappig om dan een kleine keet met de lokale Petter en Annika aan te treffen. De verbazing was van de gezichten af te lezen toen we in het Engels om 2 kaartjes vroegen. Het stadion zelf heeft behalve de mooie hoofdtribune dus weinig om het lijf, maar alles aan dit clubje was sympathiek. De meisjes van 8 en 10 in de kiosk waar je koffie koopt. In het Engels, en ze verstaan dat dus ook gewoon.

De wedstrijd. Voor de tweede keer deze week zouden we Henrik Larsson aan het werk zien, alleen dat is al een reden om naar het stadion te komen. Van Gefle zelf wisten we eigenlijk niets. Groot was onze verrassing dan ook dat laagvlieger Gefle er een ontzettend leuke wedstrijd van maakte. Misschien wel de best combinerende ploeg die we de afgelopen week aan het werk zagen. Werkelijk kans na kans kreeg de thuisploeg. Helsingborg werd compleet overlopen en Larsson was onzichtbaar. Het thuispubliek wist zichtbaar niet wat hen overkwam. Na 90 minuten stond er 3-0 op het scorebord, en ook hier viel de thuisploeg een staande ovatie van enkele minuten ten deel. Geheel terecht overigens.

Een oude groundhopwet werd wederom bewaarheid. Juist als je het niet verwacht kom je die ene leuke wedstrijd in dat leuke stadion tegen. Tevreden gingen we vroeg slapen, de wekker ging op 06:30 om de volgende dag het vliegtuig naar Nederland te halen. De tour was ten einde.

Aanstaande zondag Volendam-uit, altijd leuk!

Offline HJanneman

 • Berichten: 679
 • Geslacht: Man
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #22 Gepost op: sep 16, 2008, 00:41:58 »
Stoere reis, leuker dan 'nu we er toch zijn, in Zweden'!

Offline Han

 • Berichten: 2025
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #23 Gepost op: sep 18, 2008, 22:38:29 »
De Zweedse competitie zegt mij geen ene reet. Het enige wat ik er van ken zijn de schaatskampioenschappen EK en WK in Ullevi en de atletiekontmoetingen in het prachtige stadion van Djurgårdens IF.

Fraaie sfeerbeelden en een al even verzorgd en aantrekkelijk geschreven relaas. Mijn dank daarvoor.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Offline spons

 • Berichten: 4041
 • Geslacht: Man
Re: Voetbal tripje door Zweden
« Reactie #24 Gepost op: sep 19, 2008, 10:10:36 »
Anoeta is niet geschikt als voetbalstadion, desalniettemin is het als gewoon stadion wel degelijk mooi. Daarnaast is het in combinatie met een bezoek aan de stad zeker de moeite waard...

de stad is inderdaad wel de moeite waard alhoewel ik bilbao leuker vind.
2.523 wedstrijden ( waarvan 1.484 van Feyenoord ), 659 "clubs", 537 grounds, 43 landen