The War Of The Roses

Gestart door Han, nov 03, 2008, 00:02:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

In voormalige en huidige shirtemblemen van Britse voetbalclubs komen we vaak witte en rode rozen tegen. Voorbeelden daarvan zijn Barnet, Barnsley, Blackburn Rovers, Burnley, Doncaster Rovers, Leeds United, Rotherham United, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton en York City.








Voor de verklaring ervan moeten we terug naar de Middeleeuwen toen Engeland van 1455 tot 1487 het décor was van een bittere machtsstrijd tussen leden van de Engelse koninklijke famile. De betrokken edelen waren afkomstig van The House of Lancaster en The House of York.

Koning Henry III was de eerste Engelse monarch die een bloem adopteerde in een nobel familiewapen. Het was de gouden roos uit het familie-embleem van zijn vrouw, Eleanor of Provence. De derde zoon van Henry III, Edmund, Graaf van Lancaster, erfde de roos uit het familiewapen en veranderde de tinctuur in rood om zich te onderscheiden van zijn vader. De afstammelingen van Edmund promoveerden de rode roos tot het symbool van The House of Lancaster.










De witte roos was van oorsprong afkomstig van de familie Mortimer van de Yorkish tak van de koninklijke familie en werd uiteindelijk het symbool van The House of York. De roos heeft en religieuze betekenis en kan herleid worden naar 'Virgin Mary', die liefkozend 'the mystical rose of heaven' werd genoemd. De kleur is wit omdat het refereert aan onschuld en puurheid.










De afstammelingen van Koning Henry III vertegenwoordigden netjes verdeeld The House of Lancaster en The House of York en ook in de zogenaamde gegoede families komt wel eens een meningsverschilletje voor. Volgens goed gebruik werd er in die familievete dus een stevig robbertje gevochten om wie nou eigenlijk de rechten had op de troonopvolging en dat resulteerde in The War of The Roses tussen 1455 en 1487. Hoofdrolspelers in die periode zijn krijgshaftige edelen als Edward the Black Prince, John of Gaunt, Duke of Lancaster, Richard II, Chaucer's King, Edward Mortimer, Henry IV, Edward IV, de eerste Koning van York en nog wat schuinsmarchandeerders. Wie de geromantiseerde versie van The War of The Roses wil lezen moet William Shakespeare er maar eens op naslaan.






Van clubs uit Yorkshire en Lancashire is het dus niet zo verbazendwekkend dat er respectievelijk een witte en een rode roos prijkt in het clubembleem. Het wapen van het Noord-Londense Barnet wordt gesierd door zowel een witte als een rode roos. De club dankt dat aan The Battle of Hadley Green bij Barnet op Paaszondag 14 April 1474 toen de reds en de whites elkaar daar de hersens insloegen.






De aanwezigheid van de rode en witte roos in het oude embleem van Southampton is ook te herleiden naar de War of The Roses. De provincie Hampshire waarin Southampton is gelegen kent historische banden met de adelstand uit Yorkshire en Lancashire. Graaf Henry uit Lancaster en zijn schoonzoon, graaf Edmund uit York, mochten graag expedities ondernemen vanuit deze havenstad. Vandaar hun toestemming voor het gebruik van hun heraldische symbolen, de witte en rode roos.






The War of The Roses eindigde destijds door het huwelijk van, en ik citeer even:

CiteerThe first of the Tudor kings, Henry VII defeated Richard III at Bosworth Fields on 22 August 1485. Henry was born to Edmund Tudor and Margaret Beaufort, though his father was killed before his birth and his mother was only 13. He spent 14 years in Wales and then another 14 in exile in France before making his bid for the throne. Early in 1486 he married Elizabeth of York, Edward IV's daughter and ostensibly united the two houses of York and Lancaster.


Strangely Devoted or Mentally Disturbed

RKSVW

Het is ook daarom dat de RFU, de rugbyfootball union, een rode roos als symbool heeft.

Net als Wales de draak heeft, Schotland Andrew's Cross en Ierland groene en witte klavertjes (groen voor de Katholieken en wit voor de vrede)