Auteur Topic: The Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa  (gelezen 3960 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
The Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Gepost op: nov 14, 2007, 12:04:01 »
Op het wereldwijde web bestaat er een website genaamd Football Derbies die alle derbies in het voetbal gerangschikt heeft. Op nummer één bij de stadsderby’s staat Fenerbahçe – Galatasaray, op twee Boca Juniors, op drie Celtic v Rangers, terwijl de eerste Engelse wedstrijd pas op plaats 21 te vinden is. Nog ná een Egyptisch onderonsje als Al Ahly – Zamalek! De beste stadsderby in Engeland volgens deze website is Birmingham City v Aston Villa. Bij de regionale derby’s komt Sunderland v Newcastle als beste uit de bus.

Birmingham is de tweede stad van Engeland na Londen en daarom wordt de ontmoeting tussen de twee grootste clubs uit deze stad ook wel de Second City Derby genoemd. De historie van deze wedstrijd gaat terug tot 1879. Aston Villa heeft meer (inter)nationale successen kunnen laten optekenen dan Birmingham City, aan het begin van de huidige eeuw was het zelfs al ruim 20 jaar geleden dat beide clubs elkaar ontmoetten in competitieverband omdat Birmingham City al die tijd op een lager niveau speelde.


Het uitzicht vanuit mijn hotelkamer, het stadion is al zichtbaar!

De autoriteiten maakten vervolgens een kapitale fout door deze wedstrijd laat op de dag te laten spelen. Veel supporters hadden daardoor tijd om meer alcohol te nuttigen dan goed voor ze is en verschenen dronken in het stadion. Zoals zo vaak bij alcoholmisbruik had dit weinig positiefs tot gevolg, zowel tijdens als na de wedstrijd kwam het tot excessen die geen reclame waren voor de mensheid in z’n algemeen. Er werd van geleerd, het seizoen erop begonnen de wedstrijden vroeg. Birmingham City degradeerde wederom in 2006, het seizoen waarin het twee keer verloor van Aston Villa. Ditmaal duurde het slechts een jaar voordat de club zou terugkeren op het hoogste niveau en de Brum Derby weer gespeeld zou gaan worden.


De elfde van de elfde, uiteraard vroeg in de middag, was St. Andrew’s het podium voor de 123e ontmoeting tussen beide. Ik was al vroeg vertrokken vanuit mijn hotel om maar niets te hoeven missen. ’s Ochtends toen ik mijn rolgordijn open deed bleek dat ik het stadion al kon zien liggen. Het leek me niet al te ver, dus ik besloot om te gaan lopen. Ik had een mooie routebeschrijving van de fantastische Football Ground Guide waarmee het zou moeten lukken. Onderweg kreeg ik een mooi beeld van het centrum van Birmingham.


Na een krap halfuurtje en een half regenbuitje kwam ik in de buurt van het stadion en viel me op dat het enkele uren tevoren al behoorlijk druk was rondom het stadion. Ik maakte het traditionele rondje rondom het stadion en verbaasde me over de mix van mooie huizen en totaal verpauperde omgevingen. Een leuk detail is de spoorlijn die rakelings langs een van de tribunes scheert. Het stadion ligt deels iets hoger dan de omgeving en dat was waarschijnlijk de reden dat ik het vanuit mijn hotelkamer al kon zien liggen.


Ik kocht een speciale matchday pin badge, een clubvaantje (ze hadden een zeer mooie van het stadion, maar die was te groot en te duur) en haalde mijn kaartjes op bij de ticket office. Ruim anderhalf uur voor kick-off gingen de turnstiles al open, ik besloot om meteen naar binnen te gaan. Ik zat op de Spion Kop Stand, aan de lange zijde aan de kant van het thuisvak. Ik bleek op een apart stukje te zitten met extra veel beenruimte en naast me een klein hekje, dat was alvast prima. Normaal gesproken wordt er in Engeland weleens moeilijk gedaan als je foto’s neemt, maar in dit geval werd ik niet aangesproken door de zeer grote roedel met stewards. Er was ook buitengewoon veel politie aanwezig.


Het stadion is van binnen best aardig. Iedere tribune is anders, er zijn open hoeken en de oude main stand is voorlopig nog behouden omdat de club het geld in het elftal stopt. Al hoewel het enigszins opklaarde, stond er een gure wind. Ik hoopte dat er snel mensen naast mij kwamen zitten zodat ik wat beschutting kreeg. Jammer genoeg bleken naast mij een vader met zijn twee dochters van 3 en 4 te komen zitten zodat het verschil nauwelijks waarneembaar was.

Ik ging het programmaboekje lezen, dat voor deze wedstrijd een speciale actieprijs had van £3.50. Op de voorkant zag ik een bekende kop: de heer Daniël de Ridder. Ex-Ajax en een speler die ik nooit echt bijzonder vond. Hij had recentelijk een goede wedstrijd gespeeld tegen Wigan Athletic en werd zelfs uitgeroepen tot Man of the Match. Misschien zou hij me nu kunnen overtuigen. Ik bladerde snel door de selecties van beide clubs heen en kwam bij Aston Villa nog meer bekende namen tegen: “Fredje” Bouma, John Carew en Olof Mellberg.


Hoe dichter het richting kick-off ging, hoe lawaaieriger het werd. De eerste liederen daalden af van de tribunes. Uiteraard ook het lijflied van City “The end of the road”, dat erg goed klonk. Één minuut voor de aftrap was het geluid zo heftig dat ik me even afvroeg wat we hier zouden gaan beleven. Het bleek dat dat vocaal gezien het luidste moment van de tribunes was, al zou later blijken dat de sfeer tijdens de wedstrijd goed zou blijven.


De eerste 8 minuten, ik heb het geklokt, was Birmingham City heer en meester. Ik kan me nauwelijks herinneren dat Villa op hun helft kwam. Er waren een paar kansjes en het kon bijna niet anders of er zou een goal moeten vallen. De viel er dan ook in de elfde minuut, maar dan aan de andere kant. Uitgerekend Liam Ridgewell scoorde een eigen doelpunt. Dit had een pikant randje, aangezien Liam Ridgewell vorig seizoen nog voor Aston Villa speelde. Ik was benieuwd naar de reactie van het inmiddels wat stillere Citypubliek. Ineens gebeurde het. Alles wat City een warm hart toedroeg begon “There’s only one Liam Ridgewell” te zingen. Ridgewell was er duidelijk door geroerd en liet zijn waardering blijken. Overigens begon het Villapubliek kort daarop hetzelfde te zingen. Het is opvallend dat er tussen de twee clubs weinig transfers hebben plaatsgevonden in het verleden, in dat opzicht is Liam Ridgewell een uniek geval.


De Ridder liet zich een paar keer van zijn beste kant zien, al werd dat één maal bestraft voor een vermeende schwalbe. De Ridder gaf de assist voor de 1-1 en liet bij tijd en wijlen zien dat hij goed kan voetballen. Een radioverslaggever vergeleek een actie met een batterij aan scharen direct met Ronaldo. Dat leek me ietwat overenthousiast, maar eerlijk is eerlijk: er gebeurde wel wat als hij aan de bal kwam.

Villa scoorde vlak voor tijd de winnende treffer en verdiend was dat niet. Birmingham City had minstens een punt verdiend en was mijnsinziens de betere ploeg. Misschien dat ik beïnvloed werd door de mensen op mijn tribune en zag ik het door blauwe glazen, dat kan. Het stadion zat aardig vol, maar door een vrij grote segregatie konden er niet meer in dan ruim 26500 mensen (volledige capaciteit is 30000). Tijdens de wedstrijd zag ik de politie een aantal supporters het stadion uitzetten, waarbij het meest opmerkelijke geval een Villasupporter was die na de winnende treffer vol vreugde een klein stukje het veld op huppelde. De steward die hem pakte moet haast wel rugby spelen, want de supporter werd op een typische rugbymanier overmeesterd.


Na de wedstrijd ging het er erger aan toe. Veel supporters hadden buiten het stadion verzameld om de Villafans op te wachten. Er werd over en weer met troep gegooid en de politie kwam tussen beide. Ik stond erbij en keek ernaar met medelijden. Mensen die hun emoties niet op de juiste manier uiten en zich verlagen tot zo’n primitieve vorm als geweld zijn domweg gedragsgestoord. Deze totaal onbeduidende soort is sowieso niks waard buiten de bescherming van hun groepje en kunnen niet meer gered worden. Een dag later verscheen op de website van de BBC het nieuws dat enkele agenten gewond waren geraakt en de rellen zich tot in het centrum van Birmingham voortsleepten. Volgens een politiewoordvoerder was het slechts een kleine minderheid die voor problemen zorgde en dat kan ik onderschrijven. Het is altijd een kleine stijlloze minderheid die het voor de welwillende meute moedwillig verziekt met hun kinderachtige grote muilen.

Een einde in mineur? Welnee, als je het niet opzoekt heb je geen last van dit soort ongeregeldheden. Het was al met al een mooie wedstrijd met een indrukwekkende sfeer.
« Laatst bewerkt op: mrt 19, 2008, 09:42:39 door TeeZee »

Offline Rob_Mill

 • Berichten: 45
 • Geslacht: Man
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #1 Gepost op: nov 14, 2007, 18:21:34 »
Mooi verslag!

Was zelf ook aanwezig bij deze wedstrijd, maar dan wel in het uitvak. Wat vond je van het geluid dat de Villa supporters produceerde? Ik zelf vond het namelijk iet wat tegenvallen. Ben dit seizoen al naar een paar uitwedstrijden meer geweest en moet bekennen dat ik beter heb meegemaakt.

Bovendien vroeg ik me af of je nog wat meer foto's hebt van het uitvak.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #2 Gepost op: nov 14, 2007, 18:39:45 »
Ik zat te ver weg van het uitvak om daar iets over te kunnen zeggen. Ik vond de sfeer tijdens de wedstrijd prima, maar ik ben gestopt om te vergelijken met wedstrijden die ik in het verleden mocht bezoeken. Het is ondoenlijk en hoe langer een bezoek in het verleden ligt, hoe meer de werkelijkheid vervormt.

Ik wist dat jij aanwezig was in het uitvak en heb nog geprobeerd je telefoonnummer te achterhalen tijdens de wedstrijd. Dat lukte uiteindelijk niet! Wanneer ben jij eigenlijk terug gevlogen?

Ik zal kijken of ik nog meer foto's heb van het uitvak die echt verschillend zijn van wat ik plaatste bij het verslagje.

Offline Rob_Mill

 • Berichten: 45
 • Geslacht: Man
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #3 Gepost op: nov 14, 2007, 18:46:51 »
Wij zijn op maandagmorgen teruggevlogen via London Stansted naar Weeze. We hebben dus een nachtje op het vliegveld doorgebracht. Nadat we op zondagavond al richting het vliegveld waren gegaan met de trein (Brum-Coventry-London Euston-Underground naar Liverpool Street-Stansted Express).

Overigens heeft het vrij weinig zin om zulke wedstrijden al om 1 uur te laten aanvangen. Een pub, waar wij ook geweest zijn, in de buurt van Villa Park opende haar deuren namelijk al om 9:30am. Ook heb ik vernomen dat er een Birmingham City pub aan de Tilton Road al om 9 uur open was.

Zelf stond ik overigens op rij 7 precies langs Blues supporters die op de Spion Kop stonden. Prachtig om hun gezichten te zien na de 2-1 van Gabby.

Je bent nog niet op Villa Park geweest toch? Villa v Blues op zondag 20 april (12noon KO) misschien anders maar noteren in je agenda?!

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #4 Gepost op: nov 14, 2007, 18:54:40 »
Ik heb zelf nog getwijfeld of ik op zondag terug zou hebben kunnen vliegen, maar ik had maar een uurtje gehad om nog in te kunnen checken na kick off. Dat risico nam ik niet. Een andere optie was na afloop de trein pakken naar Stansted om daar om 21:00 terug te vliegen richting Rotterdam. Heb ik ook niet gedaan en dat was een goede beslissing gezien de ervaringen een dag eerder.

Ik heb maandag j.l. Villa Park uitgebreid gefotografeerd aan de buitenkant (zie ook het topic foto van de week), de binnenkant moet komen met een wedstrijd. Of dat wederom de second city derby wordt weet ik nu nog niet. Ik heb voor de rest van het seizoen nog niks vastgelegd en hetgeen dat ik wel gepland had (de Steel City Derby in februari) heb ik alsnog geannuleerd.

Offline Rob_Mill

 • Berichten: 45
 • Geslacht: Man
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #5 Gepost op: nov 15, 2007, 09:46:51 »
Om even terug te komen op de foto's van het uitvak. Zou je in ieder geval de foto in je verslag op origineel formaat naar mij sturen?

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #6 Gepost op: nov 15, 2007, 10:06:56 »
Geen probleem. Heb jij toevallig nog foto's van mijn stand?

Offline Rob_Mill

 • Berichten: 45
 • Geslacht: Man
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #7 Gepost op: nov 15, 2007, 10:18:22 »
Ja, volgens mij wel. Maar ik zit nu nog op school. Dus ik zal vanavond als ik thuis ben even voor je kijken. Bedankt voor de foto's! Heb me eigen al teruggevonden.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: [Reacties] Second City Derby: Birmingham City v Aston Villa
« Reactie #8 Gepost op: jan 22, 2008, 13:03:46 »
Ja, volgens mij wel. Maar ik zit nu nog op school. Dus ik zal vanavond als ik thuis ben even voor je kijken. Bedankt voor de foto's! Heb me eigen al teruggevonden.
Tijdens het wachten heb ik nog een filmpje gevonden van de onvergetelijke momenten voor kick-off. Als dit de hele wedstrijd had aangehouden was het de beste sfeer die ik ooit had meegemaakt geweest: