Auteur Topic: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)  (gelezen 20328 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4429
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #15 Gepost op: feb 04, 2009, 16:03:48 »
Toen ik vorig jaar (einde van seizoen 2007/08) bij Offenbach-Hoffenheim was, viel me juist de grote hoeveelheid uitsupporters op. Zo'n beetje een heel uitvak vol.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Maroboduus

 • Berichten: 523
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #16 Gepost op: feb 17, 2009, 14:39:41 »
Aflevering 7
Zaterdag 14 februari 2009, 1. Bundesliga
Hertha BSC – FC Bayern München
Olympiastadion, 74.244 toeschouwers


Toen ik na de wedstrijd in Sinsheim een kruisje zette in mijn Groundhopping Informer bij de Rhein-Neckar-Arena, zag ik wat ik natuurlijk al lang wist: Ook na jarenlang hoppen in Duitsland, waarbij ik ruim honderd verschillende grounds bezocht, is het me nog altijd niet gelukt om ook maar één van de Duitse competities te completeren. Frapant is daarbij dat ik in de Bundesliga naast het onderkomen van Borussia Mönchengladbach juist de stadions in de drie grootste steden van het land mis. Hoewel ik in het verleden wel bij St. Pauli en Union Berlin ben geweest en Bayern wel eens in het oude Olympiastadion aan het werk heb gezien, bezocht ik nog nooit de huidige voetbaltempels van deze miljoenensteden. Als grootste gemis beschouwde ik in dat opzicht het Olympiastadion in Berlin.
Aangezien het WK voetbal van 2006 daar ook geen verandering in heeft gebracht, restten mij nog slechts twee mogelijkheden per seizoen: Ik wilde het stadion óf met de bekerfinale, óf met een topper tegen Bayern München bezoeken. Het affiche tegen Bayern is normaliter namelijk de enige match in het seizoen die een uitverkocht huis garandeerd. Dat het uiteindelijk de match tegen Bayern in dít seizoen zou worden, had voor een groot deel ook met de zgn. Lidl-tickets van de Deutsche Bahn te maken. Een goede vriend had er namelijk een paar op te kop kunnen tikken en maakte het zodoende mogelijk de reis naar Berlijn voor slechts 55 euro te maken.

En zo liep ik rond de klok van zessen ’s ochtends moederziel alleen door de Mainzer sneeuw op weg naar het Hauptbahnhof. Van daar nam ik de trein naar Frankfurt, alwaar de vriend iets later ook arriveerde. Vanuit Frankfurt bracht de directe verbinding met de ICE ons in ruim vier uur naar de hoofstad. Onderweg trokken fantastische vergezichten van besneeuwde landschappen aan ons voorbij, maar het feit dat we op weg waren naar een match in de 1. Bundesliga en met de nummers twee en drie een topper bovendien, verzekerde ons van het feit dat de wedstrijd niet zou worden afgelast.

Het Olympiastadion in Berlin is zo’n stadion waarvan ik op voorhand reeds wist dat het in mijn denkbeeldige stadion top 10 zou worden opgenomen. In 2001, nog vóór de laatste verbouwing, had ik het stadion al eens van de buitenkant mogen aanschouwen. Waar veel stadions na een verbouwing een deel van het karakter en daarmee vaak een deel van de schoonheid verliezen, is dit met het Olympiastadion eens niet het geval. In 1936 voor Hitler’s Olympiade gebouwd, kende het stadion een roemrijke geschiedenis.
Nadat de reeds aan Duitsland toegekende Olympische Zomerspelen van 1916 als gevolgd van de Eerste Wereldoorlog niet plaats konden vinden, was het aanvankelijke plan om het voor die spelen gebouwde Deutsche Stadion met het oog op de spelen van 1936 te verbouwen. Doch Hitler besloot anders en was van mening dat het nieuwe Duitsland over een groter en imposanter stadion diende te beschikken.
Naast de Olympische Spelen van 1936, was het stadion ook gastheer voor drie wedstrijden gedurde de WK voetbal van 1974. Voor dit evenement werd een klein deel van de tribune’s overdekt. West-Duitsland ontmoette in het stadion voor een culisse van 83.168 toeschouwers in haar eerste duel van het toernooi Chile. De twee andere duels; die tussen Chile en de DDR (20.000) en Australië en Chile (14.681) trokken beduidend minder toeschouwers.
Buiten deze sportevenementen werd het stadion geregeld voor thuiswedstrijden van het nationale elftal gebruikt en dient het sinds 1985 als vaste speelplaats voor de finales van de DFB (zowel voor vrouwen als mannen, hoewel dat zeer binnenkort zal gaan veranderen).
In al die jaren kreeg Hertha het stadion slechts zelden vol. Gedurende de rampzalige jaren 80 zaten er vaak slechts enkele duizenden toeschouwers in het imposante bouwwerk. Nadat de club in 1986 zelfs naar de Oberliga dedgradeerde, besloot men het stadion dan ook tijdelijk in te ruilen voor het eveneens groteske Poststadion. Met de terugkeer in de Bundesliga in de jaren 90, lukte het de club zich ook éénmalig voor de Champions League te kwalificeren. In het seizoen 1999/2000 versloeg men o.a. Chelsea en AC Milan. In de tweede ronde trof het in de dichte mist FC Barcelona.
Saillant detail is dat er gedurende de verbouwingswerkzaamheden voorafgaande aan de WK in 2006, in januari 2002 een bom uit de Tweede Wereldoorlog onder de tribune’s werd gevonden.

Goed, over dit stadion is natuurlijk op het www ook genoeg te vinden en er zijn in de loop der jaren verschillende boeken over het bouwwerk verschenen. Ook in Das grosse Buch der deutschen Fussballstadien wordt er uitvoerig bij de geschiedenis van het Olympiastadion stil gestaan.

Een mooi bruggetje naar de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag heb ik niet. Per slot van rekening betrof het een wedstrijd in de Bundesliga en dat zegt in deze eigenlijk al genoeg. Hoe fascinerend en indrukwekkend de omgeving ook was en hoeveel er bij de match ook op het spel mocht staan, de gebeurtenissen op het veld konden de de temperaturen onder het vriespunt niet verdrijven. Het was een vrij matte vertoning, waarin het grote Bayern zo goed als niets liet zien. Toni moest na ruim een half uur geblesseerd van het veld, Ribery had een off-day en daarmee is het verhaal wel verteld. Hertha stelde daar weinig tegenover, buiten twee treffers van Voronin. Dat was dan ook gelijk het sportieve hoogtepunt, aangezien ik een soft spot heb voor de Oekraïner sinds het moment dat ik hem een paar keer in het Bruchwegstadion (ik woonde toen overigens nog niet eens in Mainz), toen nog met kort haar en de kreeg stevast omhoog, zag spelen. Ik herinner mij een legendarische match uit bij het op dat moment ongeslagen 1. FC Köln, waar hij de sterren van de hemel speelde en Mainz aan een 1-4 overwinning hielp.

Ook de sfeer in Berlin viel een beetje tegen. Van ruim 74.000 verwacht een mens nu éénmaal meer. Na afloop was de stemming buiten het stadion wel vrij uitgelaten, maar tijdens de match lukte het geen moment een Gänsehautstimmung te creëren. Het lijkt vandaag de dag echter een trend om in de media alleen overdreven positief over alles te berichtten. En zo las en hoorde ik de afgelopen dagen alleen maar over een fenomenale en éénmalige sfeer in Berlin. Wat mij betreft de zoveelste verwerpelijke ontwikkeling in het hedendaagse voetbal.


Het buitenaanzicht van het stadion is sinds 1936 amper veranderd. Aangezien het grootste deel van het stadion in een kuil ligt, steekt alleen de tweede ring "boven de grond" uit. Hoewel het stadion daardoor van buiten minder imposant lijkt, hielp het de bouwers in het nationaal-socialistische Duitsland van de jaren 30 wel het stadion sneller gereed te krijgen.


Stadionaanzicht door het zgn. Marathontor. Hier is ook goed zichtbaar hoe diep in de kuil het veld lig. Op de voorgrond de Olympische fakkelhouder.


Helaas ontbrak een originele choreografie. Het thuisplubliek toonde de gebruikelijke Schalparade incl. enkele zgn. Doppelhälter.


Een uitverkocht stadion in afwachting van de aftrap.


In een ander topic of dit forum zouden we zeggen: Packed to the rafters, er kon geen muisje meer bij.


Na de match kleurde de hemel boven Berlin rood. Hertha als neue Tabellenführer annex Spitzenreiter.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4429
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #17 Gepost op: feb 17, 2009, 14:46:45 »
Prachtige foto's!!
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #18 Gepost op: feb 17, 2009, 14:49:23 »
De tussen- en eindstand zorgde in Bremen voor groot gejuich in het stadion. Ik vind het Olympiastadion zelf overigens ook een prachtig stadion. Heb er vorig jaar een rondleiding gedaan en een maand later alweer teruggegaan voor een wedstrijd.

Offline Joost

 • Berichten: 8011
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #19 Gepost op: feb 17, 2009, 14:55:37 »
Wat is de link tussen Karlsruhe en Hertha?

Offline Maroboduus

 • Berichten: 523
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #20 Gepost op: feb 17, 2009, 15:15:42 »
Wat is de link tussen Karlsruhe en Hertha?

Beide clubs schijnen een verregaande vriendschapband met elkaar te onderhouden.
Meer info hierover vind je o.a. hier:
http://www.ka-news.de/nachrichten/karlsruhe/Karlsruhe;art86,68176

Offline spons

 • Berichten: 3977
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #21 Gepost op: feb 17, 2009, 15:36:28 »
Beide clubs schijnen een verregaande vriendschapband met elkaar te onderhouden.
Meer info hierover vind je o.a. hier:
http://www.ka-news.de/nachrichten/karlsruhe/Karlsruhe;art86,68176

vind het altijd aangenaam toeven in duitsland bij het voetbal maar die vriendschapsbanden en combinatieshawls vind ik erg irritant ben blij dat we dat in nederland niet kennen
2.523 wedstrijden ( waarvan 1.484 van Feyenoord ), 659 "clubs", 537 grounds, 43 landen

Offline Stadionhopper

 • winnaar WWS 2008
 • Berichten: 1400
 • Geslacht: Man
 • Beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad.
  • Stadionhopper
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #22 Gepost op: feb 17, 2009, 16:34:15 »
vind het altijd aangenaam toeven in duitsland bij het voetbal maar die vriendschapsbanden en combinatieshawls vind ik erg irritant ben blij dat we dat in nederland niet kennen

Emmen - MVV
Roda JC - KV Mechelen
Vitesse - Lierse SK
FC Den Bosch - Standard de Liege
Fortuna Sittard - Fortuna Düsseldorf
FC Twente - Schalke 04
Feyenoord - Royal Antwerp FC
ADO Den Haag - Legia Warszawa
ADO Den Haag - Juventus

Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Offline spons

 • Berichten: 3977
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #23 Gepost op: feb 17, 2009, 16:43:10 »
Emmen - MVV
Roda JC - KV Mechelen
Vitesse - Lierse SK
FC Den Bosch - Standard de Liege
Fortuna Sittard - Fortuna Düsseldorf
FC Twente - Schalke 04
Feyenoord - Royal Antwerp FC
ADO Den Haag - Legia Warszawa
ADO Den Haag - Juventus

Volgens mij zijn dat maar kleine groepjes ( zoals ook bijvoorbeeld nog Anderlecht en Ajax en Lokeren en NAC ) en die zie ik ze niet overal met combishawls lopen. Ik heb bijvoorbeeld helemaal niets met FC Antwerp ( behalve dan dat ze een fantastisch mooie oude hoofdtribune hebben ).

Ben ooit bij de "vriendschappelijke" wedstrijd FC Antwerp - Feyenoord geweest die zowel op de tribunes als buiten het stadion volledig uit de hand liep en enkele jaren terug is er in Belgie ook een keer een flinke rel geweest tussen Antwerp en Feyenoord supporters geweest.

Heb hier nog nooit 1 Feyenoordsupporter met een Antwerp shawl gezien
2.523 wedstrijden ( waarvan 1.484 van Feyenoord ), 659 "clubs", 537 grounds, 43 landen

Offline Stadionhopper

 • winnaar WWS 2008
 • Berichten: 1400
 • Geslacht: Man
 • Beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad.
  • Stadionhopper
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #24 Gepost op: feb 17, 2009, 16:45:13 »
Was ooit bij Standard - Antwerp, buiten het stadion liepen viel Den Bosch fans (herkenbaar met FC Den Bosch achter op de trui). In het uitvak hing een grote Feyenoord vlag. Kan me trouwens wel wat voorstellen bij zo'n vriendschap van 2 clubs uit 2 havensteden.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Offline Joost

 • Berichten: 8011
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #25 Gepost op: feb 17, 2009, 17:15:32 »
Emmen - MVV
Roda JC - KV Mechelen
Vitesse - Lierse SK
FC Den Bosch - Standard de Liege
Fortuna Sittard - Fortuna Düsseldorf
FC Twente - Schalke 04
Feyenoord - Royal Antwerp FC
ADO Den Haag - Legia Warszawa
ADO Den Haag - Juventus

Dat tussen Roda en KVM is ook alweer bijna over. Een tijdje lang zijn er warme contacten geweest maar dat is doodgebloed. Tussen Roda en Alemannia is er wel nog altijd een breed gedragen vriendschapsband.

Offline Ici c est Paris

 • Berichten: 1342
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #26 Gepost op: feb 17, 2009, 19:42:37 »
Standard-Den Bosch is nog volgens mij wel een vrij actieve band, hoe het bij Den Bosch gaat weet ik niet maar bij Standard heb ik meermaals Bosschenaren gezien en werd massaal het 'Standard Den Bosch Ole Ole' gezongen.

Offline Sebastiaan_W

 • Berichten: 1924
 • Geslacht: Man
  • Voetbal is meer dan gewoon een wedstrijd
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #27 Gepost op: feb 17, 2009, 20:37:11 »
Heeft PSV geen vriendschapsbanden met Lommel en/of Charleroi?

Offline Ici c est Paris

 • Berichten: 1342
 • Geslacht: Man
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #28 Gepost op: feb 17, 2009, 20:47:32 »
Heeft PSV geen vriendschapsbanden met Lommel en/of Charleroi?


Staat me iets van bij dat het een paar jaar terug bij Charleroi-Roda JC mis ging door PSV-ers, maar ik kan het mis hebben.

Offline Stadionhopper

 • winnaar WWS 2008
 • Berichten: 1400
 • Geslacht: Man
 • Beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad.
  • Stadionhopper
Re: Kein schöner Land (Von der Elbe, bis zur Isar...)
« Reactie #29 Gepost op: feb 18, 2009, 13:05:45 »
Heeft PSV geen vriendschapsbanden met Lommel en/of Charleroi?


Ja klopt maar ook hier betreft het een klein groepje volgens mij. Die rellen met Roda JC supporters kan ik me nog herinneren in Charleroi.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper