Auteur Topic: Een bekeravond aan zee  (gelezen 2405 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hielke

  • Berichten: 864
  • Geslacht: Man
Een bekeravond aan zee
« Gepost op: jan 15, 2009, 22:09:33 »
Quick Boys – Jong sc Heerenveen
Sportpark Nieuw Zuid, 16 januari 2008

Contrasten zijn soms groot. Een matig gevulde Amsterdam Arena was decor van een vroegtijdig Waterloo wat betreft het bekeravontuur van Heerenveen. Toch bekerden wij als supporters wél verder. In de vierde ronde beleefden we in Katwijk een bekersfeer die zelfs Willem van Hanegem deed ontdooien en smelten. Dat we met het beloftenelftal van doen hadden was een lichte bijzaak.Na een portie kibbeling op de boulevard meldden we ons bij de ingang van Sportpark Nieuw Zuid. Geheel tegen het protocol in, zo bleek. Het handjevol bezoekende supporters diende het sportpark van de andere zijde te betreden. De dienstdoende steward –met de diepe vouwen van zestig jaar stofzolder in zijn verkleurde hesje- wierp zich op als de redder in nood. Hij presenteerde zijn plan als een geweldige geste. Als wij onze sjaals buiten het zicht zouden houden zou de beste man ons met gevaar voor eigen leven langs de vijandige tribunes leiden. De opluchting droop van zijn gezicht toen de missie voltooid was en wij op de splinternieuwe Dirk Kuijt-tribune (gebouwd van de Liverpoolponden van Dirruk) waren afgezet.

Katwijk. Een dorp van zee, zand, zuidenwind, zwarte pakken en tweemaal kerk op zondag. Het eerste elftal van de professionele amateurvereniging Quick Boys klinkt als een vergeeld voetbalplaatjesboek: Ros, Pronk, Van der Plas, Schaap, Bak, Van Beelen. Om acht uur was de aftrap, om zes uur kwamen de laatste spelers uit hun werk. Nét op tijd voor de warming-up. De beloften van Heerenveen hadden ondertussen een goedbetaald dagje ontbijten, krantje lezen en muziek luisteren in de bus achter de rug.

Naast de fraaie nieuwe tribune kent het complex een stenen statribune achter één van de doelen én de duinen, die ook de nodige toeschouwers herbergen. De meer dan vierduizend toeschouwers zorgden voor een uitgelaten voetbalsfeer, die in niets deed denken aan het lauwe toernooi dat onze nationale bekerstrijd is. Quick Boys leeft. Het was een verademing. Een tuinhuisje diende als cateringvoorziening en leunend op een stalen buis die ons van het veld scheidde wachtten wij op de strijd om de kwartfinale van de beker.

Fakkels zijn mooi, zeker als het donker is en de duinen bij de elftallenopkomst in een volledige rode gloed verdwijnen. Wij waren al overdonderd, maar de lokale jeugd deed er een schepje bovenop: vuurpijlen. Toen kwam het. De lucht was nog niet uit de scheidsrechtersfluit verdwenen toen een geweldige houten stok zich pal naast de scheidsrechter in de grond boorde. Het ding trilde nog lang na en trok ieders aandacht. Het vaderlands scheidsrechterskorps werd op ongewone wijze aangevallen en op een haar na uitgedund. De jeugdige arbiter liep ongetwijfeld over van de Zeister reglementen en wees onverbiddelijk naar de zijkant. Gestaakt. Nog voor we waren begonnen.

Na de nodige praatsessies startte een wedstrijd waarin de amateurs op professionele wijze korte metten maakten met de hooghartige wedstrijdbenadering van het jonge grut. De geest ging uit de fles toen de 1-0 al vrij snel op het houten scorebord stond. De FA Cup aan zee. De stemming werd hoe langer hoe beter en zelfs het ‘Wij gaan Europa in!’ werd ingezet. Het werd dan toch 1-1. Verlengen dus, toen penalty’s. Ik wist het al toen ik de hossende menigte op de stenen trappen zag. Dat winnen wij dus nooit. Een flink aantal missers later kwam daar de bevestiging. Wat voor een. Voor onze ogen voltrok zich een ware veldbestorming waarbij jong en oud elkaar in de armen vlogen. Toen ik nog één keer achterom keek bij het verlaten van het sportpark en de hossende menigte nog steeds op het veld stond dacht ik iets dat geen van de Heerenveensupporters zei, maar iedereen dacht. Het is ze gegund.

Deze hele geschiedenis zou zich een goede maand later vervolgen, maar het sprookje niet. Quick Boys – NAC: 0-3.
(foto's: feanfans.nl)

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4537
  • Geslacht: Man
Re: Een bekeravond aan zee
« Reactie #1 Gepost op: jan 15, 2009, 23:49:20 »
Mooi verhaal!

Heb je enig idee of het nog is opgehelderd waar de stok vandaan kwam?
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Houseman

  • Berichten: 522
    • Houseman's Stadions
Re: Een bekeravond aan zee
« Reactie #2 Gepost op: jan 16, 2009, 08:40:27 »
Ja hoor, die kwam vanuit de duinen (zie de foto met de fakkels), waar ook diverse vuurpijlen afgestoken werden.