Auteur Topic: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst  (gelezen 14409 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Gepost op: jan 31, 2009, 10:53:41 »
Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk (0-0)
De Adelaarshorst, 30 januari 2009

'In de to-to-divisie, is het altijd een feest.' Een veelgebruikte kreet om de tegenpartij mee te stangen, maar niet ver verwijderd van de waarheid. Samen met een vriend -een verstokte Feyenoord-supporter- stapte ik op een koude vrijdag in de auto naar Deventer. Een klein beetje op goed geluk, aangezien vroeg in de middag de eerste berichten over afgelastingen vanwege bevroren velden al binnen druppelden.

'Mag ik wat vragen meneer? De Adelaarshorst, weet u die?'
'Khwet?'
'De Adelaarshorst. De Vetkampstraat.'
'Ja, Khwet. Dat is hier naar rechts.'Het loont de moeite om de tijd te nemen voor een rondje stadion. Vier statige lichtmasten torenen uit boven een wirwar aan huizenblokken waarvan de gloriejaren al enige tijd achter ons liggen. Fietsen in de voortuin, winkelkarretjes langs de weg, gedeukte auto's voor de deur en rood-gele posters op de ramen. Je ruikt de voetbalhistorie. Anderhalf uur voor de wedstrijd fietst men behendig door het stadionhek, haalt een kaartje aan het loket en gaat nog even terug naar huis voor een warme bak koffie. De ons-kent-ons-sfeer ligt er dik bovenop. Het gesprek van de dag is de strijd om de periodetitel. De lokale trots moet winnen en is dan afhankelijk van andere uitslagen. Het zorgt voor een bijzonder vrolijke en optimistische stemming binnen en buiten de hekken.


De Vetkampstraat.

Vooraf staat iedereen langs het veld, leunt op de metalen buis en bekijkt de warming-up op het steenharde veld. 'Dit is voetbal zoals het hoort,' constateert mijn reisgenoot tevreden, die in een natuurlijke reactie het Feyenoord-protocol afdraait: 'Niet op de railing leunen; niet op de gele kruizen staan; zitten op de stoelen.' Wij stonden op de tribune ingeklemd tussen de meegereisde RKC-supporters, die zich goed lieten horen, en de harde kern van de Eagles. Een mooie mix van 'Eagles till I die' en 'Wollwaik till I dai'.

Aan de sfeer lag het dus niet, aan de wedstrijd des te meer. Het was een parodie op voetbal waarbij de beide clubs niet één keer op doel wisten te schieten. Zelfs de invalbeurt van Marc Overmars zette geen zoden aan de dijk. 0-0, geen periodetitel. De teleurstelling was snel verdwenen. Onder luid applaus en gezang verlieten de Eagles het veld en de supporters de tribune. Op weg naar de uitgang nog een stukje Rotterdamse galgenhumor: 'Als het overal in de totodivisie zo is, dan zou ik het niet eens erg vinden om een jaartje te degraderen.'
« Laatst bewerkt op: nov 07, 2009, 13:29:08 door Hielke »

Offline Ici c est Paris

 • Berichten: 1352
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #1 Gepost op: jan 31, 2009, 17:40:36 »
Leuk verslag. De Eagles wil ik dit seizoen nog met een bezoekje vereren. De eerste foto vind ik vooral prachtig, hoe gek het ook klinkt, maar die huizen, dat doet me denken aan het Ondiep in Utrecht, een prachtige volksbuurt. De gedachte aan een stadion daar middenin doet me watertanden.

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3312
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #2 Gepost op: feb 03, 2009, 19:44:35 »
Tijdje geleden stond er in de Pers een leuk artikel over de Adelaarshorst waar ik me wel in kon vinden...

Link --> http://www.depers.nl/sport/279395/In-De-Adelaarshorst-ruikt-het-nog-naar-voetbal.html

Offline Batflyer

 • Berichten: 276
 • Geslacht: Man
  • Stefan Vlieger.nl
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #3 Gepost op: feb 03, 2009, 23:59:39 »
Mooie foto's Hielke! Ik heb toevallig laatst voor mijn studie ook een artikel over De Adelaarshorst geschreven, en heb toen ook op die plek gestaan om van het naambordje een foto te maken. =)

Tijdje geleden stond er in de Pers een leuk artikel over de Adelaarshorst waar ik me wel in kon vinden...

Link --> http://www.depers.nl/sport/279395/In-De-Adelaarshorst-ruikt-het-nog-naar-voetbal.html

Leuk artikel idd. Ook mooi dat de schrijver Marc Overmars bereid heeft gevonden voor een interviewtje, uit ervaring weet ik dat hij vrij weinig tot geen interviews geeft.
Laatste nieuwe ground:
San Siro (15 februari 2012, AC Milan v Arsenal 4-0)

Volgende nieuwe ground:
Veltins Arena (6 november 2012, Schalke 04 v Arsenal)

Offline Ici c est Paris

 • Berichten: 1352
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #4 Gepost op: feb 04, 2009, 01:28:08 »
De Pers schrijft wel vaker leuke artikelen. Dit vond ik persoonlijk een prachtverhaal.

http://www.depers.nl/sport/193719/Standard-Luik-dreigt-zijn-ziel-te-verliezen.html

Offline Louk

 • Berichten: 97
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #5 Gepost op: feb 20, 2009, 15:02:53 »
Afgelopen augustus bezocht ik ook de Adelaarshorst, op de dag dat Overmars zijn rentree maakte. Prachtig stadion, prachtige sfeer! De wedstrijd tegen Fortuna viel niet tegen. We zaten pal achter het goal. Mooi dat je hier de spelers bijna letterlijk kunt aanraken.« Laatst bewerkt op: feb 20, 2009, 15:31:59 door Louk »

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #6 Gepost op: feb 20, 2009, 18:44:29 »
Mooie toevoeging. Via schokkerige You Tube-filmpjes heb ik destijds de indrukwekkende verafgoding tijdens de rentree van Overmars meegekregen. Kennelijk heeft de gewenning inmiddels toegeslagen, want de invalbeurt van Overmars ging tijdens deze wedstrijd met een geruisloosheid die onnatuurlijk aanvoelde.

Offline Han

 • Berichten: 2027
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #7 Gepost op: feb 26, 2009, 23:45:48 »
Op 18 Augustus 1968 was ik als Zwols jongetje getuige van de wedstrijd Go Ahead vs Ajax. Het werd 2-1 op een met 24.000 toeschouwers zowel bom- als propvolle Vetkampstraat. Ik weet nog goed te herinneren dat die wedstrijd in samenvatting 's-avonds te zien was op Sport In Beeld, de voorloper van Studio Sport. Het zag werkelijk zwart/wit van de mensen.

Mijn inmiddels overleden vader, zelf ook Zwollenaar in hart en nieren, heeft in de Tweede Wereldoorlog gediend onder de controversiële legerofficier Wim Beltman die destijds betrokken was bij Go Ahead. Vandaar de connectie. Hij nam mij als kind overal mee naar toe in de provincie waar maar een bal rolde; in zijn Vauxhall Victor met kenteken EV 85-04 en daarna een Toyota Celica met 62-67- MS.

De Vetkampstraat was, zoals opgemerkt, volledig afgeladen met 'swaying terraces'; dat je dus in feite zweefde boven het beton bij een corner of een enerverend spelmoment.

In Zwolle, sukkelend in de hoofdstedelijke marge met Zwolsche Boys en PEC, kon toen slechts met gepaste bewondering gekeken worden naar Go Ahead uit Deventer dat werkelijk grote faam kende. Het is een voorrecht om toen deelgenoot te zijn geweest van een entourage die ik later als Engels zou hebben leren (h) erkennen.

Een aantal jaren later mocht ik als free-lance journalist van de Zwolsche Courant, ik was er als middelbare scholier opmerkelijk vroeg bij als min of meer getalenteerd  reporter, een invalbeurt maken voor de verslaglegging van een eredivisiewedstrijd op de Vetkampstraat. Het irriteert mij dat ik niet meer weet welke wedstrijd dat betrof. Wat ik me wél herinner is de immer zwellende trots dat mijn wedstrijdverslag ongecorrigeerd over vier kolommen op de hoofdpagina van het sportkatern prijkte.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #8 Gepost op: nov 07, 2009, 10:12:35 »
Go Ahead Eagles - HFC Haarlem
De Adelaarshorst, 6 november 2009

Ik ben niet zo van de spontane acties. Meestal bekijk ik vooraf zorgvuldig alle speelschema's, om er dan ruim van tevoren een wedstrijd uit te pikken. Zo niet gisteren. Om de Europacupkater -een nederlaag door een Duits doelpunt in blessuretijd- weg te spoelen, besluit ik dat een avondje Eerste Divisie goed zou doen. Go Ahead Eagles - HFC Haarlem is het doel. Het logo van de Deventer trots is niet bekend bij Ticketboxmedewerksters. Ik moet het aanwijzen.

De Vetkampstraat, anderhalf uur voor de aftrap. Het is donker. Een komen en gaan van mensen. Veelal bewegen ze zich voort per scooter of fiets. Behendig tussen het smalle hekje door, het stadionterrein op. De teleurstelling is groot, het papiertje op het kassaraam onverbiddelijk. 'Go Ahead Eagles - HFC Haarlem UITVERKOCHT'. 'En het is niet eens op tv', sombert een Vetkampstraatbewoner. Hij draait uit ellende maar een sjekkie en sjokt weg. De derde plaats zorgt duidelijk voor Eagleskoorts in Deventer.

Het is net Jiskefet, mijn tribunevak aan de fanatieke zijde. Het is lang niet vol, want iedereen is naar het midden getrokken. Daar waar de harde kern huist. Sommige mensen om mij heen zitten, anderen staan. Er wordt onophoudelijk gerookt. Soms gaat er een joint rond. Gezellig, het lijkt wel een Indianenstam. Het noodlijdende Haarlem staat al snel op voorsprong. Dat willen de dertig meegereisde supporters weten. Het antwoord volgt snel. 'En wie heeft er nog een kwartje voor Haarlem?' In het uitvak loopt een man naar voren en houdt zijn pet omgekeerd in de lucht, richting het Deventer zangkoor. Dat is humor.

Al snel wordt duidelijk dat koploper Cambuur gaat verliezen. Lang gekoesterde dromen worden nieuw leven ingeblazen, aan de Vetkampstraat. De koppositie is bij winst een feit. Maar Go Ahead speelt tergend slecht. Het uitvak blijft maar zingen. 'We're only sing when we're winning'. Ik moet er om lachen. De mensen om mij heen kijken verbaasd op. Ze besluiten tot het opsteken van een nieuwe sigaret. Sommigen lopen weg om bier te halen. In de tweede helft zitten er totaal andere mensen in mijn vak dan voor de rust.

Haarlem voetbalt de gehele wedstrijd beter dan de nummer drie. Het komt in de tweede helft zelfs opnieuw op voorsprong. Een ijzige stilte vult de koude Adelaarshorst. Maar met veel passie en wilskracht komt de overwinning er alsnog, voor de thuisclub: 3-2. Het uitpuilende stadion ontploft, want Cambuur heeft verloren. Een 'Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!' schalt door het stadion. Ik mompel zachtjes mee, ter ondersteuning. De vijanden van je vijanden zijn immers je vrienden.  

Voor €12,50 heb ik een avond topvermaak in Deventer. Tijdens het laatste kwartier is de sfeer ongekend. Het arme uitpubliek kijkt lijdzaam toe, uitgezwaaid door de thuissupporters. 'Haarlem zien we nooit meer terug!'. In dit staaltje rauwe leedvermaak schuilt een mogelijke kern van waarheid. De overwinning wordt gevierd alsof de titel, en dus promotie reeds een feit is. 'Wij staan bovenaan!', galmt het nogmaals.

Terwijl ik het stadion verlaat wordt De Vetkampstraat opgeschrikt door een harde knal van illegaal vuurwerk. In een van de deuropeningen staat een oude vrouw. Ze aanschouwt de uitbundige stroom mensen en ziet dat het goed is.
« Laatst bewerkt op: nov 07, 2009, 13:29:58 door Hielke »

Offline TeeZee

 • Berichten: 3466
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #9 Gepost op: nov 07, 2009, 12:12:28 »
Vind je dat echt gezellig? Ik vind het voornamelijk smerig; onbegrijpelijk dat drugsgebruik in Nederlandse stadions nog niet verboden is.
Ik denk dat Hiele het sarcastisch bedoelde :)

Offline TeeZee

 • Berichten: 3466
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #10 Gepost op: nov 08, 2009, 11:47:47 »
stond gisteren bij het intikken van het bovenstaande berichtje ook op het punt (voor de zoveelste keer) mijn hartenkreet voor een algeheel rookverbod in voetbalstadions te ventileren
Ik ben het met je eens, bij Zwolle was het bijvoorbeeld verschrikkelijk. Ik begrijp ook niet dat het überhaupt nog mag in Nederland.

Offline Hugo

 • Berichten: 2878
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #11 Gepost op: nov 08, 2009, 12:17:51 »
Dat begrijp ik, maar het verschil tussen Hielke en mij is blijkbaar dat hij er zich nog vrolijk over kan maken, terwijl ik alleen maar denk: wat een viezeriken. Ik stond gisteren bij het intikken van het bovenstaande berichtje ook op het punt (voor de zoveelste keer) mijn hartenkreet voor een algeheel rookverbod in voetbalstadions te ventileren, maar omdat ik niet zo'n zin heb in polemiek, heb ik daarvan maar afgezien.

Rookverbod is kwestie van tijd.

Maar handhaving, tsja

Offline Lek11

 • Berichten: 363
 • Geslacht: Man
 • De Goede Beul
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #12 Gepost op: nov 08, 2009, 13:49:07 »
En dan stadionverboden uitdelen voor roken in een stadion? Zou belachelijk zijn als het aan mij ligt. Je kunt beter rookvrije vakken aanwijzen.

In de Arena geldt wel een rookverbod maar daar wordt iedere wedstrijd weer vrolijk doorgepaft. Tenminste; wel op de zijde waar ik mij bevindt. Handhaving daarvan is dus waardeloos ondanks aangekondigde hoge straffen.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #13 Gepost op: nov 09, 2009, 09:18:27 »
Hoewel ik zelf nog nooit één sigaret gerookt heb, vind ik een rooklucht in het stadion prettig. Net als een frituurlucht. Dat hoort erbij. Ik vind het jammer dat deze 'voetballucht', want zo ervaar ik dat, steeds meer verdwijnt. Echter, voor de mensen die er last van hebben is het uiteraard een goede zaak.

Met joints heb ik ook geen probleem. Of een ander nou een paar glazen bier achterover slaat of een joint rookt, dat maakt voor mij geen verschil. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Als dat Go Ahead kijken is met een joint in de mond; prima.
« Laatst bewerkt op: nov 09, 2009, 09:23:04 door Hielke »

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: 'You'll never fly alone!' - De Adelaarshorst
« Reactie #14 Gepost op: nov 09, 2009, 15:09:28 »
Heb 10 jaar naast een sigarenrokende vijftiger gezeten.. bij mijn verhuizing naar het staanvak in het Abe Lenstra Stadion dacht ik daar eindelijk vanaf te zijn, steken die pubers om de haverklap rookbommen af..