A Great Greater Manchester Boxing Day Derby

Gestart door TeeZee, apr 25, 2009, 20:55:16

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TeeZee

A Great Greater Manchester Boxing Day Derby
Hyde United v Stalybridge Celtic
26-12-2008, 3 pm

Precies op tweede kerstdag 2008 sloop Koning Winter West-Europa binnen, op het moment dat iedereen nog aan het uitbuiken was van het steengrillen de avond ervoor. De dagen en weken erna zou Engeland te maken krijgen met veel sneeuw, diepvriestemperaturen, logistieke problemen en... afgelaste wedstrijden.

De vergelijking met de grootste winter van de vorige eeuw is snel gemaakt. Ook toen begon de winter met de kerstdagen, zij het heel wat heviger en langduriger. Er zou die winter nauwelijks gevoetbald worden. Barnsley speelde in de winter van 1962/63 slechts twee wedstrijden tussen 21 december 1962 en 12 maart 1963, terwijl Halifax Town het stadion opende voor het publiek... om te schaatsen. Het veld van "The Shay" was volledig bevroren.

Boxing Day, soms ook wel St Stephen's Day genoemd, is misschien wel de belangrijkste dag op de Engelse voetbalkalender. Al sinds de negentiende eeuw wordt er vastgehouden aan de traditie om op 26 december een (bijna) volledig voetbalprogramma af te werken. Vroeger waren dit voornamelijk (local) derbies, wedstrijden tussen clubs die niet al te ver van elkaar gelegen zijn. Op deze manier hoefden de mensen niet te lang te reizen.

In de profcompetitie (de hoogste vier divisies) bestaat deze traditie al ruim 20 jaar niet of nauwelijks meer. In de jaren '90 van de twintigste eeuw stond van de ietwat grotere derbies alleen Crystal Palace v Charlton Athletic op het programma in 1999. Deze eeuw blijft het vooralsnog bij wedstrijden als Fulham v Chelsea en Newcastle United v Middlesbrough (2005). De laatste echt grote derby dateert zelfs van 1989, toen Cardiff City thuis aantrad tegen Swansea City.



Meeste derbies op Boxing Day
9x Newcasle United and Middlesbrough
7x Cardiff City and Swansea City
7x Ipswich and Norwich
6x Darlington and Hartlepool
6x Liverpool and Man Utd
5x Sheffield United and Sheffield Wednesday
5x Newcastle United and Sunderland
5x Brighton and Crystal Palace
5x Grimsby Town and Scunthorpe United
5x Nottingham Forest and Notts County

Toch zijn er in het verleden meermaals grote derbies gespeeld op de 26e. The Black Country Derby, The Steel City Derby, The Old Farm, The Second City Derby, The Tyne and Wear Derby... ze sierden allemaal minstens één maal het Boxing Day fixtures board. Daarnaast zijn er ook grote derbies die (nog) nooit plaatsvonden op 26 december, waarvan Everton v Liverpool niet het minste voorbeeld is.

Nooit gespeeld op Boxing Day
Bristol City and Bristol Rovers
Port Vale and Stoke City
Everton and Liverpool
Leeds United and Manchester United
Millwall and West Ham United
QPR and Brentford
MK Dons and Wycombe

In de jaren 1978, 1979 en 1980 beleefde de traditie de hoogtijdagen. Met name 1979 mag met recht het absolute topjaar genoemd worden, als het gaat om de Boxing Day traditie. De Steel City Derby van 1979 zou zelfs uitgroeien tot één van de meest legendarische ontmoetingen tussen de beide clubs uit Sheffield.

Magic Year 1979
Arsenal v Spurs 1-0
Brighton v Crystal Palace 3-0
Liverpool v Man Utd 2-0
Norwich v Ipswich 3-3
Watford v Luton 0-1
Sheffield Wednesday v Sheffield United 4-0
Halifax v Huddersfield 2-1

Zowel Sheffield Wednesday als Sheffield United speelde in 1979 in de toenmalige derde divisie, wat nu League One genoemd wordt. Voorafgaand aan deze wedstrijd stond Sheffield United fier aan kop, terwijl Wednesday –met Jack Charlton- op de vijfde plaats terug te vinden was. Bijna vijftig duizend mensen kwamen af op deze wedstrijd. Naast een enorme politiemacht betekende dit een dik record voor de derde divisie, wat het tot de dag van vandaag nog steeds is. Wednesday maakte gehakt van United en won met 4-0, ondermeer dankzij een doelpunt van lokale favoriet Terry Curran. Curran was overgekomen van het twee divisies hoger spelende Southampton, omdat hij graag voor Wednesday wilde spelen.


Sheffield Wednesday zou van de 17 volgende wedstrijden er zestien winnen en promoveren, terwijl Sheffield United in een neerwaartse spiraal terechtkwam en op de twaalfde plaats eindigde. Sterker nog, Sheffield United zou het jaar erop degraderen naar de vierde divisie. Deze wedstrijd was zo legendarisch, dat ze een naam kreeg: "The Boxing Day Massacre". De volgende Steel City Derby vond pas plaats in 1991 en werd gewonnen door United.

Boxing Day is tweede kerstdag, 26 december. Strict genomen is dat niet eens waar. Het Oxford English Dictionary definieert Boxing Day als zijnde "de eerste werkdag na Christmas Day". Voor de naam Boxing Day bestaan meerdere verklaringen. De meest gangbare uitleg is dat 26 december traditioneel gezien de dag was waarop de rijken hun bezittingen deelden met de armen. Deze bezittingen werden netjes in een doos (box) van hout of klei gestopt. Ondanks de grote sporttraditie op deze dag heeft Boxing Day niks met de sport boksen te maken.

Deze traditie om de armen wat toe te stoppen na Kerst, gaat enkele eeuwen terug. In een tijd dat ontdekkingsreizigers op grote zeilschepen de wereld rondtrokken, werd een zogenaamde Christmas Box meegenomen als geluksbrenger. Vlak voor vertrek werd zo'n doos in de kajuit geplaatst door een priester. De bemanning stopte daar uit bijgeloof wat geld in, om een veilige terugkeer mogelijk te maken. De doos werd verzegeld en niet meer aangeraakt tijdens de volledige reis. Mocht het schip uiteindelijk veilig terugkeren in de haven, dan werd de doos met inhoud overhandigd aan de priester, als dank voor de succesvolle reis. De priester bewaarde de doos tot Boxing Day en verdeelde de inhoud onder de armen.

Later evolueerde de traditie in het plaatsen van een "Alms Box" (alms=aalmoes) in kerken op Christmas Day. Weldoeners konden voor en na de kerstdienst een gift in die bak stoppen. Een dag later zou de Alms Box geopend worden ten behoeve van de armen in de kerkgemeente. Het is goed vergelijkbaar met de huidige collectes.

Ook buiten de kerk bestond deze traditie. Arme arbeiders moesten vaak werken op Christmas Day en namen de volgende dag vrij om met hun familie te kunnen zijn. Ze kregen van hun werkgevers een Christmas Box mee, gevuld met presentjes. Deze presentjes konden ook bestaan uit overblijfselen van de kerstmaaltijd van de dag ervoor. Tegenwoordig heet dit een kerstpakket en wordt de charme ietwat weggenomen doordat het een vrij commerciële business is.

De modernste uitleg komt uit de mond van de man in de straat, anno 2009. "Boxing Day is de dag waarop mensen hun kerstcadeaus weer inpakken en meenemen naar de winkels om te ruilen voor iets beters."

Er is geen duidelijke reden aan te geven waarom juist deze dag zo verbonden is met sport, in het bijzonder voetbal. Vermoedelijk is het ongemerkt de Britse cultuur ingeslopen, om na alle festiviteiten even te kunnen ontsnappen door middel van het bezoeken van een wedstrijd. Er is zo nu en dan sprake van het invoeren van een winterstop in Engeland, als dat ooit zover komt zal zo'n winterstop pas na Boxing Day ingaan. Het is namelijk ondenkbaar dat de belangrijkste voetbaldag in Engeland zou worden afgeschafd. It's an essential part of life.

Tóch is er gedurende de jaren al een flinke stap terug gedaan. Er werd vroeger namelijk óók op eerste kerstdag gespeeld. Tot en met de vijftiger jaren van de vorige eeuw kwam het regelmatig voor dat clubs twee dagen op rij aan de bak moesten. Meestal was de wedstrijd op Boxing Day meteen de terugronde van kerstdag. Bijvoorbeeld Tottenham v Arsenal (5-0) op eerste kerstdag 1911 werd op Boxing Day gevolgd door Arsenal v Tottenham (3-1). Het ging wederom in veel gevallen om (regionale) derbies, zodat publiek niet te veel hoefde te reizen. Dat reizen was meteen een van de redenen om te stoppen met het spelen van wedstrijden op beide kerstdagen. Het laatste volledige competitieprogramma op eerste kerstdag vond plaats in 1957, de laatste profwedstrijd op de 25e werd in 1965 gespeeld en wel op Bloomfield Road: Blackpool v Blackburn (4-2).


Derbies op zowel 25 als 26 december
Newcastle United and Middlesbrough (1922, 1929, 1953)
Newcastle and Sunderland (1914, 1951)
Swindon Town and Reading (1924, 1925)
Sheffield United and Sheffield Wednesday (1908)
Arsenal and Tottenham Hotspur (1911)
Fulham and Chelsea (1911)
Nottingham Forest and Notts County (1913)
Luton Town and Watford (1924)
Brighton & Hove Albion and Crystal Palace (1951)
Cardiff and Swansea City (1951)
Grimsby Town and Scunthorpe United (1951)
Ipswich and Norwich (1951)
Blackpool and Preston North End (1958)

Nooit op Boxing Day, wél op eerste kerstdag
QPR and Brentford (1911)

In de zomer wordt in Engeland altijd het wedstrijdschema bekend gemaakt voor het hele seizoen. Met name op het hoogste niveau verschuiven diverse wedstrijden een dag vanwege televisie-uitzendingen, maar het geraamte ligt vast. Het maken van dit schema is geen makkelijke taak. Het schema moet evenwichtig zijn en er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om clubs uit dezelfde plaats niet in hetzelfde weekend te kunnen spelen. Politie-inzet en stewards zijn namelijk niet altijd exclusief voor een club. Colchester United en Ipswich (niet eens uit dezelfde plaats) zijn hier een voorbeeld van. Al deze factoren worden meegenomen in het computerprogramma die het wedstrijdschema mag "uitrekenen". Er is echter een uitzondering: de Boxing Day fixtures worden nog altijd met de hand bepaald. Het is de bedoeling dat de gemiddelde reisafstand voor de fans geminimaliseerd wordt. Geen enkele club moet meer dan 2,5 uur hoeven afleggen naar de tegenstander. Daar het openbaar vervoer sterk beperkt is op Boxing Day, zou het ook erg onpraktisch zijn als vele fans lange afstanden zouden moeten afleggen om hun club te zien spelen. Niettemin lukt het niet altijd om iedereen tevreden te stellen. Boxing Day wedstrijden worden gemiddeld genomen goed bezocht, er zijn mensen die zelfs maar een keer per jaar een wedstrijd bezoeken en juist deze dag daarvoor uitkiezen.

Doelpuntenfestival op Boxing Day 1963, op het hoogste niveau
Blackpool v Chelsea 1-5
Burnley v Man Utd 6-1
Fulham v Ipswich 10-1
Leicester v Everton 2-0
Liverpool v Stoke 6-1
Nottm Forest v Sheff Utd 3-3
WBA v Tottenham 4-4
Sheff Wed v Bolton 3-0
Wolves v Aston Villa 3-3
West Ham v Blackburn 2-8

Twee dagen later: zoete wraak
Blackburn v West Ham 1-3
Man Utd v Burnley 5-1
Ipswich v Fulham 4-2

Worden in de profcompetitie nauwelijks nog echte derbies gespeeld op Boxing Day, in de amateurdivisies gebeurt dit nog wel. Ten oosten van Manchester liggen Hyde en Stalybridge. Deze clubs ontmoetten elkaar op tweede kerstdag 2008 in Hyde, voor een wedstrijd die de afgelopen paar jaar ongeveer twee keer zoveel supporters trok als een wedstrijd op een "normale" dag. De afstand tussen beide clubs is slechts 4,5 mijl (7,4 km), per auto is dat ongeveer tien minuten rijden.

Stalybridge Celtic is niet zomaar een club, van 1921 t/m 1923 speelde de club zelfs even in de League. Deze eeuw speelt Stalybridge voornamelijk op het zesde niveau, met een enkel uitstapje op het hoogste niveau, de Conference. In 1999 werd de tweede ronde van de FA Cup bereikt, een evenaring van het clubrecord. Hyde United speelde nooit hoger dan de Conference North, waar het dit seizoen uit degradeert. Slechts twee keer werd het hoofdtoernooi van de FA Cup bereikt, beide malen was de eerste ronde het eindpunt.

Hyde United speelt op Ewen Fields, een stadion waarbij vooral de hoofdtribune met de aparte floodlights in het oog springt. Veel opa's, vaders en kleinzonen zwierven langs het veld. Van segregatie zou geen sprake zijn. Supporters van Hyde en Stalybridge bleken elkaar zo hier en daar te kennen. Er werden korte praatjes gemaakt en men wenste elkaar nog even prettige feestdagen, alsmede alvast een prettig uiteinde. Muziek galmde in de snijdend koude wind golvend over de staantribunes. Uiteraard waren dit van tijd tot tijd kerstliederen, maar vreemd genoeg soms ook Jingle Bells in een uitvoering die een combinatie was van grunting en black metal. Warme broodjes ging als warme broodjes over de krakkemikkige toonbanken. De lucht was diepblauw, zoals je dat alleen in de winter kunt zien. De wind floot en de scheids volgde haar voorbeeld. De aftrap op Boxing Day was een feit.

De wedstrijd was al begonnen toen de meeste Stalybridge Celtic-fans al bij elkaar stonden achter één van de goals, op een paar na. Deze liepen eerst nog langs de supporters van de thuispartij. Terwijl een Hyde-opa zijn thermosfles opende en het zwarte goud in zijn kopje goot, maakte een Stalybridgespeler een overtreding op een speler van Hyde. Koffiespuwend maakte hij de scheids duidelijk dat "dit toch echt niet kon, hij moest een gele kaart krijgen." De supporters van de tegenpartij (curieus genoeg spelend in het blauw) die net voorbij liepen voegden daarop de scheidsrechter toe "dat hij niet naar hem moest luisteren, hij heeft geen enkel verstand van voetbal". Het hele stukje tribune moest vriendelijk lachen, zowel de Hydefans als die paar mannen van Stalybridge die voorbij liepen. Waarschijnlijk beleefde de zeer actieve scheids (hij riep 90 minuten lang: no foul, no foul) er ook plezier aan. Hyde United zou de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 winnen en kon de drie punten goed gebruiken. Later bleek dat het niet genoeg zou zijn voor handhaving, wat helaas betekende dat deze derby komend jaar niet op het programma zal staan. Laat staan op Boxing Day.

Met bijna 900 betalende bezoekers was deze Little Greater Manchester Boxing Day Derby de best bezochte thuiswedstrijd van het seizoen voor Hyde United. Ruim twee keer zoveel als gemiddeld.

TeeZee


Welcome to Hyde United. And a merry Christmas.












Seating £2.00. Please pay at the other end of the Main Stand.






De Stalybridge Celtic-supporters kruisen die van Hyde United.








TeeZee

Ik was onderstaand kaartje nog vergeten bij te voegen, om de onderlinge afstaand en liggen van de beide clubs aan te geven:


A = stadion van Stalybridge Celtic, B = stadion van Hyde United