Auteur Topic: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland  (gelezen 3706 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Het heeft iets aandoenlijks, de onderstaande foto. Het bordje hangt op het sportcomplex van FC Omniworld. Echt waar? Jazeker. Het bleek een voorteken voor een wonderlijk Paasvoetbalweekend, dat via FC Omniworld en Kickers Emden in het Abe Lenstra stadion eindigde.FC Omniworld - AGOVV Apeldoorn
Mitsubishi Forklift stadion, 10 april 2009

Midden in een grote leegte ligt het stadion van FC Omniworld. Afslag Almere Buiten-West, wat woonwijken door en je bent op Sportpark Fanny Blankers Koen. Belangrijk onderdeel hiervan is het Mitsubishi Forklift stadion van FC Omniworld. De lelijkste clubnaam én de lelijkste stadionnaam van Nederland. En dat in Almere.

In 1995 verhuisde de Amsterdamse hoofdklasser 'De Zwarte Schapen' naar Almere, de uitdijende stad in de Flevopolder. Er volgde een onbegrijpelijke naamswisseling. In 2005 werd het vorkheftruckstadion aangelegd en trad Omniworld toe tot de wereld van het profvoetbal. Anno 2009 is de club hekkensluiter in de Eerste Divisie.


Profvoetbal in Almere.


Bescheiden tribunes.


En een zijde met staanplaatsen. Vier traptreden hoog, maarliefst.

Een uur voor de wedstrijd is het rustig in de nieuwbakken kantine. Enkele spelers lopen in clubkostuum rond. Ik heb geen flauw benul wie het zijn. De veel te harde kinderdiscomuziek irriteert mateloos. Op tafel ligt een programmaboekje. Hierin doet de voorzitter een wanhopige poging tot een positief praatje. Het gaat dan wel slecht met de club, oreert de man, maar er zijn tenminste nooit rellen. En dat is bij Roda JC wel anders! Toegegeven, die club heeft fusieperikelen, maar toch. Ik stop met lezen. Als supporter van FC Omniworld zou ik niet zitten te wachten op dit soort gelul in de ruimte.

De zon zakt weg en het is zwoel in Almere. Het stadionnetje is aardig gevuld, maar het straalt en ademt niet veel uit. Weinig clubsfeer. Te kunstmatig. Op het kunstgras halen 22 voetballers de raarste capriolen uit. Na tien minuten staat het 0-2. 'Zwarte Schapen, Makke Schapen!,' zingt het cynische thuispubliek. Na 29 minuten en 50 seconden telt men massaal af. Van tien tot één. 'In een kwartier, is er weer bier!,' galmt het. En zo is het maar net.

De tweede helft gaat tergend langzaam, maar we maken de negentig minuten vol. Het scorebord zegt 0-3. Na het verlossende fluitsignaal maken we ons uit de voeten. Met profvoetbal heeft dit geploeter in de marge niets te maken. De jeugd van Almere zingt: 'No one likes us, we don't care.' Gelukkig maar.


Toen het nog 0-0 stond.


Henk Wisman zit, kijkt en zucht.

Kickers Emden - Jahn Regensburg
Embdena stadion, 11 april 2009.

Vermoedelijk is er geen enkele Nederlandse voetballiefhebber die warmloopt voor het affiche Kickers Emden - Jahn Regensburg. Derde Bundesliga nog wel. Tussen alle lokale Duitse nummerborden staat niettemin een Nederlandse auto op de parkeerplaats voor het Embdena stadion. Het is zaterdagmiddag, prachtig weer en ook Emden blijkt aan het Bier und Bratwurst-cliché te voldoen. Voetbal kijken doet men graag in Emden, want een gezellig oord is de stad in Ost-Friesland nou ook weer niet.


Het Embdena stadion.


Hoeveel ritjes zal deze supportersbus hebben afgelegd?

Het rommelige stadionnetje heeft iets sympathieks. Staanplaatsen, zitplaatsen, hekken, geen hekken, dak, geen dak. Dat alles door elkaar. En dan Jahn Regensburg, een fascinerende naam. De club neemt een handjevol uitsupporters mee. Echte clubliefde: van zuid- naar noord-Duitsland voor een hopeloos elftal.

Het is warm op de onoverdekte statribune. Het voetbal stelt niets voor en kan niet boeien. Wij praten wat over Heerenveen en de halve finale van de beker, terwijl de supporters van de Kickers om de haverklap bier halen. Na negentig niveauloze minuten eindigt het op 0-0. Promotie zit er niet meer in voor de Kickers. Dat lijkt de mensen niet echt te deren. Ons ook niet.

Een dag later ploetert Heerenveen zich naar een 1-0 overwinning op FC Volendam. Na de wedstrijd doe ik mee aan het lauwe applaus. Het kan slechter, besef ik me.
« Laatst bewerkt op: apr 13, 2009, 17:43:19 door Hielke »

Offline Joost

 • Berichten: 8104
Re: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland
« Reactie #1 Gepost op: apr 13, 2009, 11:58:49 »
Heb je ooit zoveel slecht voetbal in een weekend gezien?

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland
« Reactie #2 Gepost op: apr 13, 2009, 12:40:06 »
Heb je ooit zoveel slecht voetbal in een weekend gezien?

Nee. Heerenveen voetbalt wel vaker slecht en bij wedstrijden in lagere divisies weet je dat je niet te veel moet verwachten, maar dit sloeg wel alles. Van deze drie dagen kan ik mij dan ook nauwelijks wedstrijdmomenten herinneren.

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland
« Reactie #3 Gepost op: apr 14, 2009, 08:08:18 »
Leuk verslagje. Het niveau en de entourage viel me ietsjes tegen in Emden, had het stadion iets gezelliger verwacht. Desondanks leuk gehad, mede dankzij het heerlijke weer.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland
« Reactie #4 Gepost op: apr 14, 2009, 08:28:20 »
Leuk om je verhaal te lezen, Breda. Ik vermoedde al dat de neutrale kijker hoopte op een overwinning van het sympathieke Volendam, want dat was meer dan terecht geweest.

Offline Houseman

 • Berichten: 522
  • Houseman's Stadions
Re: 'Verboden te voetballen' - Drie dagen Paasvoetbal in Nederland en Duitsland
« Reactie #5 Gepost op: apr 14, 2009, 09:28:34 »
Zoals Volendam voetbalt zou ik Heerenveen ook graag zien. Ver van het eigen doel, goed in de combinatie. Ze missen alleen een koele afmaker voorin.. in dat geval was het 1-3 geworden. Dat wordt nog wat de 22e...