Auteur Topic: Joost in Belgie  (gelezen 61801 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #150 Gepost op: mei 14, 2012, 22:33:31 »
Ik zal nog eens wat foto's neerzetten. Allereerst van de trip met carnaval. Op de zaterdag bezocht ik toen Tubantia Borgergout v KFC Herenthout en RAEC Mons v Racing Genk. Op zondag SVV Damme v KSC Blankenberge en Club Brugge v KV Kortrijk.

Tubantia Borgerhout

RAEC Mons

SVV Damme

Club Brugge
Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #151 Gepost op: mei 14, 2012, 22:43:59 »
De eindrondes zijn begonnen, zaterdag 5 mei bezocht ik de tweede halve finale in de eindronde van de provincie Limburg tussen Vlijtingen Vlug & Vrij en Weerstand Koersel.

Koersel zou uiteindelijk 1-2 winnen maar strandde gisteren in de finale tegen Eendracht Termien.
Offline georgesv

 • Berichten: 932
Re: Joost in Belgie
« Reactie #152 Gepost op: mei 15, 2012, 17:53:03 »
vind ik leuk

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #153 Gepost op: mei 17, 2012, 14:25:52 »
Een heel weekend eindronde. Van de Ardennen tot aan Antwerpen.

Te beginnen op zaterdag, aan het eind van de middag haast op de grens met Duitsland. Turkania Faymonville. Een van de opvallendste namen uit het Belgische voetbal die ooit door Hgrm werd verklaard. Faymonville behoorde in de 16e eeuw toe aan het Groothertogdom Luxemburg in tegenstelling tot de omliggende dorpen die bij het Bisdom Malmedy-Stavelot behoorden. Het bisdom hield regelmatig collectes om de oorlog van de Habsburgers tegen de Turken te bekostigen. Omdat in het Groothertogdom deze collectes niet plaatsvonden werden ze er in Faymonville van beticht te heulen met de Turken. Sindsdien is de bijnaam van de inwoners van het dorp Turken.

Voor de wedstrijd in de Eindronde van de 4e klasse was er niet bijster veel publiek opgekomen. Bij 250 stopte de teller wel, daarvan ongeveer 80 uit Ieper die een reis van liefst 3 uur achter de rug hadden vanuit Ieper. Ter vergelijking; wanneer de Antwerpsupporters een reis ondernemen richtig Virton, dat diep weggestopt in de provincie Luxemburg tegen de Franse grens aan ligt zijn ze slecht 2,5 uur onderweg. En wanneer de supporters van Oostende volgende donderdag naar Eupen rijden is dat ook net 2,5 uur.

De wedstrijd werd wel een spektakel. Ieper was overduidelijk de betere ploeg maar Faymonville kwam twee keer heel snel terug van een achterstand. Vooral de 2-2 van de voet van Cossato was wereldgoal. Zoals Ibrahimovic dat ooit tegen NAC deed solleerde Cossato zich een weg door de Ieperse defensie. Na de 2-2 volgde echter in rap tempo drie Ieperse doelpunten. Met nog een half uur te gaan was het duel beslist al hadden er zeker nog meer goals kunnen vallen. Tegen wie de Iepernaren nu spelen is nog niet bekend. Zoals haast ieder jaar grijpen veel ploegen in de degradatiezone naar het Bondsreglement in plaats van nederig te accepteren dat de eigen ploeg niet goed genoeg is. Dit jaar zijn het Bleid en Verviers die Coxyde en Tournai erbij willen lappen.

Maar waar Ieper ook speelt, wij gingen eerst op weg richting Les Sarts. Een dorp van drie kernen: Petit-Sart, Grand-Sart en Moulin-Sart. Het is het meest zuidelijke dorpje in de bijna meest zuidelijke gemeente in de Provincie Luik. Geen wonder dus dat de voetbalploegen uit de gemeente uitkomen in de Luxemburgse Provincialen.

De route bracht ons dwars door Duitstalig België en we maakten nog een kleine stop in Recht bij het terreintje van Olympia Recht. Daarvoor, niet ver buiten Faymonville, moesten een straat in die bewaakt werd door twee bemande tanks. Een surrealistisch beeld in een vrijwel verlaten omgeving. Niet veel later kwam ons nog een tank tegemoet.

In de hele gemeente wonen nog geen 3500 mensen, met merendeel daarvan in de hoofdplaats Lierneux. Dat er dus nog 200 toeschouwers waren verbaasde me enigszins. Daarvan ongeveer 75 supporterden voor de tegenstander: Oppagne-Weris. Zowel RUS Sartois als RAFC Oppagne-Weris bezit geen eigen website, het enige van historie dat ik dus heb kunnen achterhalen is dat Oppagne in de jaren 80 1 seizoen in 4e klasse speelde en dat Sartois al heel wat jaren 1e provinciaal speelt.

Wie het Frans een beetje machtig is kan terecht op www.footlux.be, een site gespecialiseerd in het provinciale voetbal in de provincie Luxemburg met veel reportages, interviews en foto’s van onder andere deze wedstrijd.

In de reguliere competitie had Oppagne tweemaal ruim gewonnen van Sart. 4-0 thuis en, op de laatste speeldag, 1-6 in Sart. Nu werd het 1-0 voor Sart. Echt verdiend was de zege niet te noemen, Oppagne domineerde eigenlijk de hele wedstrijd maar beet zich stuk op de goede doelman en de stugge defensie. Vlak na de pauze scoorde Sart een mooie goal vanuit een counter. Tegenstander in de finale is Meix-dt-Virton.Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #154 Gepost op: mei 17, 2012, 23:12:57 »
Citaat
Tegenstander in de finale is Meix-dt-Virton.

En Sart won met 1-2 en mag nu de finale spelen tegen St. Ghislain Tertre Hautrage.

Offline AthleticHolanda

 • Berichten: 3293
 • Geslacht: Man
Re: Joost in Belgie
« Reactie #155 Gepost op: mei 18, 2012, 16:27:20 »
En Sart won met 1-2 en mag nu de finale spelen tegen St. Ghislain Tertre Hautrage.

Ha wat grappig, zou toch leuk zijn als ze het halen!

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #156 Gepost op: jul 05, 2012, 14:22:58 »
In een tweede hands boekenwinkeltje in Leuven dit weekend een mooi boek van Rene Marien gevonden.
Alle foto's zijn afkomstig uit dit boekje:


Anderlecht


Berchem


Overzichtsfoto van de Warande in Diest.


Het Kiel tijdens de spelen van 1924


Antwerp in 1922 aan de Broodstraat


Omstreeks 1950.

Offline HRM1880

 • Berichten: 1660
 • Geslacht: Man
Re: Joost in Belgie
« Reactie #157 Gepost op: jul 05, 2012, 14:55:12 »
Geweldige foto's! Vooral die van de Broodstraat.

Offline Sebastiaan_W

 • Berichten: 1938
 • Geslacht: Man
  • Voetbal is meer dan gewoon een wedstrijd
Re: Joost in Belgie
« Reactie #158 Gepost op: jul 05, 2012, 15:43:49 »
Prachtige foto's Joost!

Offline georgesv

 • Berichten: 932
Re: Joost in Belgie
« Reactie #159 Gepost op: jul 05, 2012, 15:57:23 »
prachtig! hoe noemt dat boek?

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #160 Gepost op: jul 05, 2012, 19:49:56 »
prachtig! hoe noemt dat boek?
René Mariën - 100 Jaar Voetbal En Clubleven

Alleen Vlaamse clubs maar dan ook de wat mindere Goden zoals Olse Merksem en RC Tienen.
Uitgekomen in 1973.

Offline georgesv

 • Berichten: 932
Re: Joost in Belgie
« Reactie #161 Gepost op: jul 05, 2012, 20:22:33 »
ja heb m ook, ooit gekocht op rommelmarkt, in niet zo erg goeie staat.

Offline Hugo

 • Berichten: 2803
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Joost in Belgie
« Reactie #162 Gepost op: jul 05, 2012, 23:15:02 »
René Mariën - 100 Jaar Voetbal En Clubleven

Alleen Vlaamse clubs maar dan ook de wat mindere Goden zoals Olse Merksem en RC Tienen.
Uitgekomen in 1973.

Die heb ik ook ooit gekocht in een achterafwinkeltje in Antwerpen, oranje kaft.

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #163 Gepost op: aug 19, 2012, 14:41:19 »
Ik zie dat de foto's van Hoogstraten, Woluwe-Zaventem en Sparta Lille nog ontbreken. Maar eerst de foto's van gisteravond.

Te beginnen met Patro Lensois. Door file tussen Aken en Luik miste ik het eerste half uur maar mocht toch entree betalen. De laatste paar kilometers voerden door een heerlijk glooiend landschap met gele en groene velden. Patro Lensois komt uit Lens-St. Remy in het uiterste westen van de provincie Luik. Hoewel dus niet heel ver van Nederland weer echt een compleet andere wereld. Verzakte stoepen, slechte, smalle wegen en vervallen huizen.

Tegenstander was Entente Hesbignonne Braives uit het naburige Braives. Zowel Lensois als Braives kan niet pochen met historie in nationale klassen, momenteel komen ze uit in tweede provinciaal A van de provincie Luik. Lensois promoveerde twee jaar geleden naar 1e Provinciaal maar degradeerde daar weer direct uit, Braives promoveerde vanuit 3e 2 seizoenen geleden en eindigde vorig seizoen keurig in de middenmoot.

Het was opvallend druk, zeker 300 mensen waarvan een groot deel voor het geel en rood van Braives supporterde. De spelers hadden gewacht tot ik er was denk ik want de goals vielen pas in het tweede bedrijf. Lensois kwam op 1-0 voor, Braives leek vlak voor tijd een punt weg te slepen maar het vuurwerk was nog niet uitgerookt of Lensois stond weer voor.

Het was gezellig langs het dorpsveld en gelet op de drank en worst die nog klaar stonden zou het nog lang zo blijven, ik vertrok echter naar het volgende dorp.

Etoile Faimes v ES du Geer was de derde wedstrijd van de dag. Hier een nieuwe kantine en tribune en naar schatting 200 toeschouwers. Ook deze teams hebben nooit hun kunsten vertoond op nationaal niveau. Faimes promoveerde afgelopen seizoen pas naar het tweede provinciale niveau.

In vergelijking met de tweede wedstrijd was het terrein en de gezelligheid minder, de wedstrijd spectaculairder. Misschien doordat er geen grensrechters waren was het heel open, beide teams creeerden legio mogelijkheden maar alleen Faimes wist er drie te benutten. Doordat dit de enige twee wedstrijden in deze klasse waren vandaag mag Faimes zich dus zeker de hele nacht koploper noemen.« Laatst bewerkt op: aug 19, 2012, 14:43:34 door Joost »

Offline Joost

 • Berichten: 8050
Re: Joost in Belgie
« Reactie #164 Gepost op: jan 13, 2013, 22:22:39 »
Vele bezoekjes verder maar geen foto's. Beetje druk geweest de laatste tijd.

Hier wel enkele foto's van R. Arquet v OC Nismes van vanmiddag;