Auteur Topic: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot  (gelezen 2489 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Gepost op: okt 18, 2009, 11:02:06 »
Zo'n 24 uur geleden wist ik dit allemaal nog niet, wat al aangeeft dat het een spontane, impulsieve actie was om naar een wedstrijd in België te gaan. Het was even voor tweeën toen ik zag dat er een MSN-messengerschermpje openstond van ene hgrm. Ik antwoord met "wat mot je?" en het gebruikelijk onzingesprek volgt. Ik vraag hem op een gegeven moment "ga je nog ergens heen vandaag"? Zijn antwoord: "naar Zulte-Waregem-Germinal-Beerschot, wat één wedstrijd is". Ik zei: "klinkt goed" en hgrm vroeg vervolgens uit beleefdheid "zin om mee te gaan". Natuurlijk drong ik mezelf toen onmiddellijk op. Een paar tellen later was hgrm onderweg, kon ik nog even ergens pinnen en reed ik een klein uurtje later zelf in de auto van hgrm richting het zuiden. De wedstrijd zou immers al om 18:00 beginnen. Ik wist níks van de club, het stadion en waar het plaatsje Waregem eigenlijk lag.

Waregem bleek ergens tussen Gent en Kortrijk te liggen, wat weer ten zuidwesten van Antwerpen ligt. We reden via de westring van Antwerpen, wat betekent dat je vijf en een halve euro moet betalen. Met behulp van de navigatie reden we soepel richting Waregem. Natuurlijk reden we desondanks toch nog even verkeerd, maar ik vind dat je pas echt aan het hoppen bent als je even niet meer weet waar je bent. Het blijft verder opmerkelijk dat zodra je het bord "welkom in België" verschijnt de kwaliteit van de snelwegen ineens aanzienlijk verandert. Rond 17:15 parkeerden we de auto in een opgebroken straat en konden we de stadionverlichting in de nabijheid al zien staan. Ik maakte een foto en vroeg me af waarom ik er nog maar zes kon maken. Ik opende mijn camera en zag dat ik vergeten was een geheugenkaart in de camera terug te doen. Ik besloot toen dat ik verder maar helemaal geen foto's zou gaan maken. Hgrm zal dan ook tzt wat plaatjes plaatsen.

Ik had zoals eerder gezegd geen idee wat ik moest verwachten, ook wel weer eens aardig. Het bleek een stadion te zijn met twee grote tribunes aan de lange zijden en een sintelbaan. Mijn eerste stadion met een sintelbaan óóit. We kochten voor 17 euro een zitplaats op een van de tribunes en bleken op een houten bankje te zitten. Ik heb dit seizoen alleen nog maar op houten bankjes gezeten. Sterker nog, ook in mijn laatste wedstrijd van vorig seizoen, Bromley v AFC Wimbledon, zat ik op een houten bankje. Zou het een nieuwe trend zijn? Opvallend was een enorm café op de eerste verdieping van de tribune, maar dat schijnt normaal te zijn in België.

Voorafgaand aan het duel was een vrouw wat liedjes aan het zingen, zoals "Simply the best". Ze deed enorm haar best het publiek op te jutten met teksten als "EN NU ALLEMAAL!!" en "EN NU DE HANDJES TEGEN ELKAAR, JA, ZO DOE JE DAT". Het was van een enorme schoonheid om een paar duizend man een blonde vrouw op trendy laarzen zo tótáál te zien negeren. De spelers kwamen inmiddels het veld op, Germinal (de ratten) in het paars en Zulte (de boeren) in het groen-wit-rood. Vooral die laatste kleurcombinatie kwam me enorm bekend voor. Het duurde ruim een uur voordat ik erachter kwam waarom. De hotelketen Ibis heeft namelijk precies dezelfde kleurtonen. Dat is dan iets waar je continu over aan het malen bent en uiteindelijk is het een opluchting als je tebinnen schiet wat het is.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd meteen duidelijk dat het een leuke wedstrijd zou worden. Beide ploegen speelden vol op de aanval. Iets wat ik tot nu toe steeds zie in België. Het land heeft de reputatie een verdedigend spelletje op de mat te leggen, maar ik heb dat zelf nog steeds niet gezien. Toch gokte ik gezien de onderlinge verhoudingen op de ranglijst dat het niet anders dan 1-1 kon worden. Het bleef dan ook heel lang 0-0. Veel kansen waren er echter wel, voor beide clubs. De nummer 10 van Waregem, een Afro-europeaan met rastavlechtjes, vloog een aantal keren letterlijk richting de bal om 'm in te schieten, maar miste de bal steeds. Het stadion zat lekker vol met 8000 man en doordat we pal naast het uitaquarium zaten, was de sfeer goed. Diep in de eerste helft werd het binnen een paar minuten 2-0 voor de thuisploeg en dat was de ruststand.

Petrusbier sponsort de club en het was een vreemd gezicht om een soort carnavalswagen met een grote Petrus met bierpul over de sintelbaan te zien rijden. Nog vreemder, wat ik nog nergens gezien had, was een speciale orkestbak in de hoek van de tribune aan de overkant. In die orkestbak stond, hoe verrassend, een hoempapaorkest. Gelukkig was dat nauwelijks hoorbaar door het fanatieke publiek. De tweede helft begon Germinal goed, maar na een fantastische actie van de nummer 14 van Essevee was het 3-0 en het verzet van de bezoekers gebroken. "De ratten zijn kapot" werd er smalend gezongen. "Amateur" kreeg de scheidsrechter meer dan eens te horen. Daarnaast klonk ook het "Boeren" meermaals.

Het had nog makkelijk 4, 5, 6 of 7-0 kunnen worden, maar het werd 4-0. Op het moment dat Germinal hun nummer 86 inbracht, wist ik dat ze wanhopig waren. Hun tandem van de nummers 44 en 22 was de kluts volledig kwijt en iedere aanval van Zulte-Waregem sneed door hun verdediging alsof het zachte boter was. Dat was toch al het leuke van deze wedstrijd, dat passes meestal aankwamen. De wedstrijd was fantastisch en tevreden liepen we terug naar de auto.

We moesten echter nog wat eten en we reden naar het plaatsje Wielsbeke waar we een echte Belgische frituur opzochten. Ik bestelde friet met mayonaise en waagde mij aan een "mammoet" (wist op voorhand niet wat het was). Het fijne van Belgische mayonaise is dat ze er geen suiker instoppen, wat in Nederland in álle mayonaises zit. Daardoor is het wat zuurder en dat is best lekker. De mammoet bleek een frikandel van een halve meter te zijn met een soort kerrie-currry-mayosaus. Hgrm bestelde de Belgische specialiteit friet met stoofvlees. Het zag eruit als drap, maar hem deed het denken aan de Rotterdamse calloriebom met de naam "Kapsalon". 2000 Kcal, dat is voor een vrouw de dagelijkse aanbevolen maximale hoeveelheid!

Ik vond het een geslaagde en ongeplande hop. De dag was toch al geslaagd, want 's ochtends was ik getuige van een werkelijk prachtig tafereel in de parkeergarage van het plaatselijke winkelcentrum.

Een auto komt binnenrijden. Vrouw zit achter het stuur. Man zit er naast. Vlak voor de beoogde parkeerplek wordt de auto stilgezet. Vrouw stapt uit. Man stapt uit. Man blijkt enorm kreupel te zijn en strompelt naar de bestuurderskant van de auto. Man kruipt zeer moeizaam achter het stuur. Manke man parkeert de auto in één soepele beweging.

Soms is het leven zo mooi.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #1 Gepost op: okt 18, 2009, 11:46:42 »
Haha, prachtig. Wedstrijden bezoeken is een mooi excuus om dit soort mooie taferelen mee te maken. Zo zal ik de judorol van de grijze oude baas op de houten tribune van Palmerston Park nooit vergeten.

Offline Joost

 • Berichten: 8011
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #2 Gepost op: okt 18, 2009, 13:20:05 »
Het is maar goed dat je niets wist van Waregem. In het echt is het daar 20 keer leuker dan dat je op TV zou denken.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4429
 • Geslacht: Man
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #3 Gepost op: okt 18, 2009, 17:07:10 »
De foto'sHet stadion doemt op van achter de bomen
Een half uur voor kick-off is het nog niet druk op de tribune.
Als de aftrap nadert, loopt het echter snel vol.

Ook de hoofdtribune is goed gevuld.
Zulte-Waregem krijgt kansen....
...en scoort voor rust tweemaal, wat samen met Petrus en de mascotte gevierd wordt.
Ook in de tweede helft beheerst Essevee het spel.
Na de wedstrijd is het publiek snel verdwenen richting de café's
De staanplaatsen zijn niet meer in gebruik
Afscheidsplaatje

« Laatst bewerkt op: okt 18, 2009, 17:13:10 door hgrm »
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Joost

 • Berichten: 8011
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #4 Gepost op: okt 18, 2009, 20:34:15 »
Die staantribune was tegen Kortrijk anders wel volledig volzet!


Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4429
 • Geslacht: Man
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #5 Gepost op: okt 18, 2009, 20:53:54 »
Misschien wordt-ie als overloop voor het uitvak gebruikt?
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline voetbalfan

 • Berichten: 934
 • B49/135
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #6 Gepost op: jan 02, 2010, 20:25:23 »
Die tribune van voor de uitsupporters wordt gebruikt als er te véél uitsupporters meegaan. Bijvoorbeeld bij wedstrijden tegen Anderlecht, Club Brugge, KAA Gent, Standard de Liège, KV Kortrijk (derby).

Offline HJanneman

 • Berichten: 679
 • Geslacht: Man
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #7 Gepost op: jan 02, 2010, 23:26:04 »
Zulte Waregem is volgens mij helemaal niet zo'n vervelende ploeg om te supporten, spelen vaak leuk voetbal net onder de subtop, en de tenue-creaties van Lotto van de laatste jaren waren ook niet onaardig.

Offline voetbalfan

 • Berichten: 934
 • B49/135
Re: Zulte-Waregem - Germinal-Beerschot
« Reactie #8 Gepost op: jan 03, 2010, 11:19:07 »
Zulte Waregem hebben vooral veel vlaggen, weinig vocale steun van de supporters en ook de tribunes niet zo goed geplaats om iets of wat te beteken in de top van de sfeermakers. Zulte en Waregem zijn ook niet zo'n twee grote gemeentes.