Auteur Topic: ADO Den Haag - Heracles Almelo  (gelezen 5575 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Gepost op: dec 13, 2009, 18:27:47 »
Ik stond vanochtend wat later op dan normaal, al kwam dat doordat ik er pas ergens diep in de nacht in lag. Ik deed de was in de wasautomaat en dacht na wat ik vandaag wilde ondernemen. Ik herinnerde me ineens dat ADO (met de klemtoon op DO) thuisspeelde en dat je op vertoon van je identiteitsbewijs een kaartje aan de kassa kon kopen. Waarom ook niet, dacht ik. En zo nam ik zo rond enen de trein richting Den Haag Ypenburg.

Vanaf daar was het nog wel een eindje lopen, niet dat het een hele marathon was, maar ik had graag een vouwfiets bij me gehad. Het stadion had ik al vaak genoeg zien liggen als ik er op de snelweg langskwam, maar van dichtbij maakte het tóch een diepere indruk. Wát een lelijk stadion is het! Ik zweer je dat het ADO Den Haagstadion het eerste stadion ter wereld is dat van blik gemaakt is. Zo ziet het er uit.

Wel leuk is het standbeeld van Aad Mansfeld, dat omringd is met gedenktegels van beroemde ADO-helden uit het verleden. O.a. Martin Jol en Lex Schoenmaker hebben hun eigen tegel rondom dit standbeeld. Uiteraard is dit alles te zien voor de ingang van de Aad Mansfeldtribune, waar ik een kaartje voor gekocht had. Dat ging overigens heel soepel. Er stonden geen rijen, mijn paspoort werd snel gekopieerd en ik rekende 19 euro af. Wat ik eigenlijk best duur vind. Wat ik dan ook wel weer raar vind dat ik dat vind, want ik leg zonder morren meer neer voor een vierdedivisiewedstrijd in Engeland.

Henk Patat was oververtegenwoordigd buiten het stadion. Nu is Henk Patat net als zijn broer Piet Patat een begrip in de regio Haaglanden, dus het gaf wel een leuk regionaal tintje. Erg lang bleef ik niet buiten het stadion, al snel ging ik naar binnen. Mijn kaartje werd gescand en bij binnenkomst werd ik gefouilleerd. Dat ging vrij routinematig merkte ik, want mijn jaszakken en broekzakken zaten vol met potentieel dodelijke zaken om mee te gooien, maar ik hoefde niets te laten zien.

Bij binnenkomst zit je meteen onder de tribunes, waar de vreettentjes zijn (volgens mij kun je daar zelfs nog met écht geld betalen!) en een muur zichtbaar is met mooie grafitti van wederom enkele helden uit het verleden. Dat hebben ze leuk overgenomen van het Zuiderpark, waar je zo'n muur ook had (en die er nog steeds staat!). Al snel ging ik richting mijn plaats en nam het stadion in me op. Zoals verwacht is het geen natte droom voor de gemiddelde groundhopper. Het is een ovaaltje, maar wat ik leuk vond was het verschil in hoogte van het dag. Erg opvallend vond ik het feit dat de hoger gelegen stoeltjes meer beenruimte lijken te hebben.

Voor de wedstrijd werd er fantastische muziek gedraaid. Marco Borsato, De Toppers, Jantje Smit, Gerard Joling, uiteraard Anouk, Harry Klorkestein, Frans Bauer en Wolter Kroes. De enige buitenlandse artiest die werd gedraaid was Lilly Allen met haar hit "Fuck you". Een halfuur voor aanvang liep het stadion al aardig vol, op de hotemetotentribune na natuurlijk. Daar was men te druk met netwerken en kaviaar smikkelen.

ADO Den Haag is een volksclub. Dat heeft als voordeel dat de aanhang fanatiek en gepassioneerd is. Dat uit zich in veel decibellen. Het heeft echter als nadeel dat het tokkiegehalte vrij hoog is. Het is soms wat ordinair en asociaal. Zo zag ik een jongetje van twee turven hoog (jaartje of 10?) enkele stoeltjes bepoeieren met gedroogde koffiemelk en vervolgens er in rochelen. Lekker als je daar later moet zitten. En niemand die er wat van zei.

De wedstrijd begon meteen leuk. Beide ploegen vlogen er bovenop. Toch was het al snel Heracles dat de boventoon voerde. De 0-2 voorsprong bij de rust was dan ook meer dan verdiend. ADO Den Haag verdedigde slecht en Heracles speelde leuk en snel voetbal. Vooral hun omschakeling was fenomenaal. De tweede helft begon ADO furieus en was het beeld omgekeerd. ADO viel aan en Heracles hield tegen. ADO kreeg ook erg veel kansen, maar het duurde lang voordat de 1-2 viel. Van sommige kansen was het onmogelijk voor te stellen dat er geen doelpunt uit resulteerd, maar het gebeurde een keer of drie. Van dichtbij over (de populaire Ricky van den Bergh) of een kopbal op de kruising, het zat de Hagenezen niet mee.

En als je 'm dan niet maakt, dan valt-ie... juist. Heracles won uiteindelijk zelfs geflatteerd met 1-4. Ik denk dat 2-2 een terechte afspiegeling van de wedstrijd had betekent. Maar waarschijnlijk vindt Verbeek nu dat ik mijn diploma in België gehaald heb, dus ik hou liever mijn mond. Scheidsrechter Nijhuis verzuimde volgens mij rood te trekken voor een elleboog van een Heraclied, maar dat moet ik zo nog terugzien bij Studio Sport. Verder viel het me toch al op dat hij een beetje een uitfluiter was, maar misschien klink ik nu als een Rodasupporter.

Al met al was het een leuke wedstrijd. De sfeer was met name in de tweede helft erg goed, maar... toch moet ik zeggen dat het niet altijd fris was wat er geroepen werd. Oerwoudgeluiden meende ik enkele malen gehoord te hebben, al twijfel ik wel omdat het ook een keer richting de nummer 22 van Heracles was (en die is toch echt blank). De bekende ziekte hoorde je uiteraard ook erg veel (vooral toen ik terugliep naar de trein en Atteveld besproken werd), jammer. En wie niet springt die is een... Helaas. Bovendien werd er tot twee keer vrij hardklinkend knalvuurwerk in de gracht gegooid. En geen enkele steward zei er wat van. Vermoedelijk durfden ze gewoon niet.

Bij terugkomst op het station moest ik helaas nog ruim 25 minuten wachten in de kou, want mijn trein was net weg. En ik was al zo verkleumd, het was dan ook een goede oefening voor eind december als ik weer een paar keer ga doodvriezen in Noord-Engeland en Schotland. Ik vraag mezelf weleens af waarom ik zo graag in de winter naar een voetbalwedstrijd ga. Het is helemaal niet aangenaam! Een kroketje van 1,50 gaf me weer wat leven, maar verder was het tijdens de wedstrijd vooral merken dat je op het steenkoude beton continu verder afkoelt.

Op het perron kwam er op het laatst ineens een man met een oranje vouwfiets voorbij... Ik dacht meteen "zou dat soms Breda zijn?" Ik vond het een beetje raar om op een wildvreemde af te stappen en te vragen of hij soms "Breda" heet, dus ik ben maar gewoon de trein in gestapt. Lekker warm en bijna thuis. Maar goed, misschien was Breda wel gewoon naar België gegaan en was het heel iemand anders.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #1 Gepost op: dec 13, 2009, 18:47:00 »

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #2 Gepost op: dec 13, 2009, 20:14:24 »
Dan vrees ik dat wij elkaar gezien hebben tijdens het wachten op de stoptrein richting Gouda/Utrecht van 17.02. Zie ook het verslag.

Offline Bossche Bol

 • Berichten: 657
 • Geslacht: Man
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #3 Gepost op: dec 13, 2009, 20:28:22 »
Aad Mansfeld???


Laatste nieuwe stadion: Städtisches Stadion an der Grünwalderstraße (Bayern München U19 - Viktoria Plzeň U19, 23-10-2013)

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #4 Gepost op: dec 13, 2009, 21:18:19 »
Aad Mansfeld???
Geen idee waarom ik dat fout spelde. Wat een schande.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3453
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #5 Gepost op: dec 13, 2009, 21:19:03 »
Dat vrees ik ook ja ;).
Ik heb de vouwfiets gezien. DE vouwfiets. Nu kan ik niet slapen vannacht.

Offline Stadionhopper

 • winnaar WWS 2008
 • Berichten: 1400
 • Geslacht: Man
 • Beater verleeze dan dat ge 't noeit het gehad.
  • Stadionhopper
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #6 Gepost op: dec 13, 2009, 21:24:12 »
Ik heb de vouwfiets gezien. DE vouwfiets. Nu kan ik niet slapen vannacht.

Geen spijt dat je er geen foto van hebt gemaakt? Snel inlijsten en boven je bed hangen :-)
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Offline Joost

 • Berichten: 8055
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #7 Gepost op: dec 14, 2009, 09:18:28 »
Scheidsrechter Nijhuis? Die had het dan druk gisteren ;)

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #8 Gepost op: dec 14, 2009, 09:37:00 »
Aan mijn bezoek aan het Forepark (stadion van niks, club van niks) heb ik goede herinneringen.

ADO - Heerenveen, november 2008. Naast het uitvak zitten gezinnen met kinderen, want ADO is immers zo'n gezellige familieclub geworden. Midden Noord ontvangt Bonaventure Kalou met oerwoudgeluiden en het bananenlied. Heerenveen mist ontelbaar veel kansen en lijkt op 0-0 af te stevenen. Totdat Kalou wraak neemt en kort voor tijd 0-1 maakt. Zijn ontlading is geweldig, één van de weinige hoogtepunten van Kalou in Friese dienst.

Half zeven fluit de scheidsrechter af. Wij worden paniekerig de bus in gejaagd. Onder politiebegeleiding draaien wij, tussen alle volwassen mannen met capuchons op en middelvingers omhoog, de snelweg op. Om zeven uur schuif ik thuis aan bij Studio Sport.

Offline Sebastiaan_W

 • Berichten: 1940
 • Geslacht: Man
  • Voetbal is meer dan gewoon een wedstrijd
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #9 Gepost op: dec 14, 2009, 16:49:57 »
Citaat
En als je 'm dan niet maakt, dan valt-ie... juist. Heracles won uiteindelijk zelfs geflatteerd met 1-4. Ik denk dat 2-2 een terechte afspiegeling van de wedstrijd had betekent. Maar waarschijnlijk vindt Verbeek nu dat ik mijn diploma in België gehaald heb, dus ik hou liever mijn mond. Scheidsrechter Nijhuis verzuimde volgens mij rood te trekken voor een elleboog van een Heraclied, maar dat moet ik zo nog terugzien bij Studio Sport. Verder viel het me toch al op dat hij een beetje een uitfluiter was, maar misschien klink ik nu als een Rodasupporter.

Ik heb de wedstrijd gister op tv gezien, maar hij had 3x rood voor een ADO speler kunnen(lees moeten) trekken. 1e helft Horvath(Kuipers volstond met geel en nadien werd hij meteen gewisseld door Atteveld). 2e helft elleboog van Milic en Pique(doorgebroken speler, maar ook hij kreeg geel).

Offline Ici c est Paris

 • Berichten: 1343
 • Geslacht: Man
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #10 Gepost op: dec 14, 2009, 18:45:53 »
Aan mijn bezoek aan het Forepark (stadion van niks, club van niks) heb ik goede herinneringen.

ADO - Heerenveen, november 2008. Naast het uitvak zitten gezinnen met kinderen, want ADO is immers zo'n gezellige familieclub geworden. Midden Noord ontvangt Bonaventure Kalou met oerwoudgeluiden en het bananenlied. Heerenveen mist ontelbaar veel kansen en lijkt op 0-0 af te stevenen. Totdat Kalou wraak neemt en kort voor tijd 0-1 maakt. Zijn ontlading is geweldig, één van de weinige hoogtepunten van Kalou in Friese dienst.

Half zeven fluit de scheidsrechter af. Wij worden paniekerig de bus in gejaagd. Onder politiebegeleiding draaien wij, tussen alle volwassen mannen met capuchons op en middelvingers omhoog, de snelweg op. Om zeven uur schuif ik thuis aan bij Studio Sport.

Hoe kan jij, als je om half 7 de bus in stapt, om 7 uur voor de buis zitten?

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: ADO Den Haag - Heracles Almelo
« Reactie #11 Gepost op: dec 14, 2009, 19:05:36 »
Hoe kan jij, als je om half 7 de bus in stapt, om 7 uur voor de buis zitten?

Ik woon op een kwartiertje rijden van het Forepark. De opstap- en uitstapplaats langs de A4 lag zo ongeveer voor de deur.