Dat je het in een ander licht beziet wil niet zeggen dat het een vreemde reactie is. Bovendien snap ik dan weer niks van wat jij bedoelt met "verzachtende omstandigheden" voor een mening. Ik speculeer dat als jij vader zou zijn geweest je op een zalvender manier antwoord gegeven had. Alleen speculatie hoor.
Met die eerste zin ben ik het helemaal eens.
Als ik je vorige reactie lees, krijg ik het gevoel dat ik je mij erop aanspreekt dat ik de topicopener hard aanpak en dat terwijl hij vader is. Daarin zie ik een "verzachtende omstandigheid" in het vaderschap, alsof mijn mening eventueel niet te hard zou zijn voor iemand die niet vader is en er dan dus een losbandig leven op na houdt, vrij van zorgen en angsten.
Eenieder die de geestelijke souplesse op weet te brengen om het onderscheid te willen duiden tussen het begrip 'kans' en 'waarschijnlijkheid' verwerpt jouw kansloze response. Verdiep je svp in deze exercitie alvorens je te verliezen in platitudes.
Helaas een wat ongenuanceerde reactie van een anders zo welbespraakt forumlid. Zeker na de bijdrage van hgrm lijkt het mij verstandiger dit off-topic item verder met rust te laten.
Ik denk toch dat het mechanisme iets anders werkt. Juist waar de verwestering nog niet heeft plaatsgevonden, ben je relatief veiliger. In landen als Wit-Rusland en tot voor niet zo kort meerdere Oostbloklanden was de overheid een hele big brother. Criminaliteit was een heet hoefijzer, want je stond een verschrikkelijke straf te wachten. De grootste crimineel was de overheid en haar ambtenaren. Pas wanneer de verwestering toeslaat en de overheid geen macht en middelen meer heeft om het volk klein te houden, komt criminaliteit op. Die grote steden waar je van spreekt zijn, denk ik, veel onveiliger dan voorheen. Grote steden zijn per definitie natuurlijk ook onveiliger. Als je Rusland neemt, dan kun je in Moskou maar beter 8 ogen hebben, terwijl je voor ons ongekende gastvrijheid kunt verwachten als je door verlaten gebieden en kleine dorpen reist.
Ik denk ook dat je hierin gelijk hebt, hoewel Wit-Rusland misschien niet het beste voorbeeld is.
Zelf ben ik de afgelopen jaren in meerdere Europese hoofdsteden geweest en een bepaalde hardheid in het straatbeeld is ook voor de vluchtige toerist te herkennen. Om een klein voorbeeld te noemen; gedurende de drie dagen die we in september in Budapest doorbrachten, passeerden we direct na aankomst een zwerver die in zijn blote bovenlijf op het warmste uur van de dag zat te baden in het zweet. Twee dagen later passeerden we dezelfde plek en waren we er getuige van dat juist op dat moment twee politieagenten wacht hielden bij het bergje rotzooi waaronder twee handen en twee benen uitstaken. Even later was het ambulancepersonaal ter plaatse om de dood van deze arme ziel vast te stellen. Toen we een klein uur later dezelfde plek nogmaals met de auto passeerden, lag het bewaakte stoffelijke overschot nog altijd op de stoep.
Dergelijke tafarelen spelen zich natuurlijk overal ter wereld af, ook in West-Europa, maar het aantal vooral oudere bedelaars is in vele Oost-Europese steden schrikbarend en de desinteresse en zelfs arrogantie van de jongere bevolking die vandaag de dag veelal wel de kans krijgen zich op de maatschappelijke ladder te verbeteren, is helaas ook alom aanwezig.
Ondanks die verharding van de maatschappij, die groter wordende kloof tussen armer en rijk en het wegvallen van de allescontrolerende macht, voel ik mij toch veiliger in Praag, Budapest of Warschau, dan alleen op het Centraal Station van Rotterdam op een doordeweekse avond om 10 uur 's avonds. Toen wij vorig jaar na afloop van de door Nederland onterecht gewonnen interland in Albanië door nachtelijk Tirana liepen, werden we meerdere malen door Albanezen en Kosovaren aangesproken en dat op een buitengemeen vriendelijke manier. Je moet waar dan ook in Europa (en daarbuiten) gewoon je ogen open houden en het land een beetje proberen aan te voelen. Als je interesse en begrip voor andere culturen toont, krijg je in Oost-Europa meestal een voor West-Europa ondenkbare gastvrijheid terug.