GroundhoppersNet

Groundhopping => Duitsland => Topic gestart door: Hugo op feb 26, 2009, 20:52:32

Titel: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: Hugo op feb 26, 2009, 20:52:32
De verschillende topics met daarin verslagen van verschillende tripjes van de auteur bevallen mij erg goed. Dus na mijn topic over België nu een topic met daarin mijn avonturen in Duitsland. Heel binnenkort hier mijn verslagje over Augsburg - Duisburg en ik zal t.z.t. ook enkele "gouweouwe" plaatsen.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-????
Bericht door: Hugo op feb 28, 2009, 21:31:37
hgrm en Sjoerd hebben elders al wat geschreven over Augsburg, dus hopenlijk voegt mijn verhaaltje nog wat toe

15-02-2009
Augsburg 1 – MSV Duisburg 1
Rosenau, Zuschauer; 11.098

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg36.jpg)

 
De FC Augsburg speelt haar thuiswedstrijden in het Rosenau. Het is wat "wij in Nederland" een "Duits stadion" noemen. Een stadion met een voetbalveld omringt door een atletiekbaan. Verder rondom betonnen tribunes met veel open staanplaatsen. Een vijftien jaar terug vond ik dergelijke stadions nog afschuwlijk maar nu ze steeds zeldzamer worden begin ik ze steeds meer te waarderen. Inmiddels wordt er in Augsburg gebouwd aan een nieuw voetbalstadion. Hoofdsponsor Impuls heeft de naamrechten van deze nieuwe "Arena" al gekocht. Elke volger van het Duitse voetbal kan voorspellen hoe de nieuwe Arena eruit gaat zien. Een ontwerp in de categorie van de nieuwe stadions in Wolfsburg, Aken en Duisburg. De wedstrijd op zondag 17 mei tegen Wehen Wiesbaden wordt de laatste officiële wedstrijd van Augsburg in het Rosenau. Dus voor dit seizoen stond een bezoekje aan Augsburg al hoog op mijn verlanglijstje. Ik verwacht overigens dat het Rosenau gewoon blijft staan en gebruikt zal blijven worden voor atletiekwedstrijden en een verdwaalde voetbalwedstrijd.
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg1.jpg)
Ingang bezoekersvak
   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg8.jpg)
Gegengerade nog leeg voor de aftrap.
   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg13.jpg)
Kunstzinnig plaatje I
   
 
Door een volle agenda en andere smoesjes viel het nog niet mee om een wedstrijd te plannen maar uiteindelijk viel de keuze op het valentijnsweekend. Het was nog wel afwachten of de wedstrijd tegen Duisburg op de vrijdagavond of de zondagmiddag werd geprogrammeerd. Vooraf had ik geen voorkeur voor één van de opties, de maandagavondoptie leek mij onwaarschijnlijk. Het bezoek aan Augsburg zou sowieso in combinatie gaan met een wedstrijd op zaterdag. Achteraf was de keuze om in februari een wedstrijd in Beieren te kiezen niet de meest verstandigste. Rond deze wedstrijd werden veel wedstrijden in Duitsland afgelast door het slechte weer en op de radio hoorde ik constant berichten over verkeersproblemen rond München door sneeuwval en wintersportverkeer. Wel vreemd dat deze berichten mij anders minder opvallen. Maar uiteindelijk ondervond ik amper problemen door het weer, nouja behalve dat de kraker Borussia Neunkirchen - Saarbrücken op zaterdag werd afgelast. De route van Karlsruhe naar Augsburg ging door een mooi besneeuwd landschap en alleen bij de "bergpas" voor Ulm viel het verkeer even stil. In Augsburg lag redelijk wat sneeuw maar het veld van het Rosenau zag er goed bespeelbaar uit, dat moest wel veldverwarming zijn.

Ruim op tijd voor de aftrap van 14:00 uur was ik bij het stadion. Bijna direct liep ik een Nederlander tegen het lijf. Hij vroeg wat aan de verkoper van programma's en hij had erge haast. Want voordat ik een praatje kon beginnen was hij alweer verdwenen. Even verder een peloton Japanners, bij wedstrijden in de Premier League al heel gewoon maar in Duitsland gelukkig nog niet. Als je een beetje oplet kan je goed zien dat het Rosenau Stadion is uitgegraven uit een heuvel. Het straatniveau bij de hoofdtribune is gelijk aan het veld, het straatniveau aan de andere zijde is daarentegen gelijk aan de bovenzijde van de "Gegengerade", een verschil van een 20 meter. Na het lopen van een half rondje bergopwaarts om het stadion kwam ik aan bij het plein achter de "Gegengerade". Binnen heeft het stadion veel weg van het Olympia in München. De "Gegengerade" is qua hoogte bijna gelijk en dus imposant. Achter de tribunes is een omgang met daar heel veel stalletjes voor de inwendige mens. Groot verschil met het Olympia is de hoofdtribune, deze is in Augsburg vrij bescheiden van formaat. De tribune volgt wel de ronde vorm van het stadion. Leuk detail is het handbediende scorebord welke zicht bevindt boven het bezoekersvak.
 
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg16.jpg)
Het handbediende scorebord
   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg18.jpg)
Ultra's Augsburg I
   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg21.jpg)
De mooie hoofdtribune

Duisburg was aanwezig met een magere 150 man en vrouw. Qua support het bekende Ultra gebeuren met vlaggen, capo etc. Hetzelfde was van toepassing voor de Ultra's van Augsburg. Compleet met provosorische verhoging voor de capo. De rest van het publiek leefde goed mee met de wedstrijd en zo af en toe werd werd er ook voorzichtig gezongen. Ook in Augsburg weer diverse "alternatieve" figuren onder het publiek. Daar heeft St.Pauli dus niet het alleenrecht op. In mijn beleving kom je dergelijke figuren in Duitsland vaker tegen in het stadion dan in Nederland of Engeland. Idem de muziek die gedraaid wordt. Ik begon de wedstrijd in een staanvak naast het bezoekersvak, maar daar werd je scheel van de zon die in je gezicht scheen. Dus maar snel naar de andere kant van het stadion. Daar scheen het zonnetje lekker op mijn achterhoofd, temperatuur rond het vriespunt, droog en windstil. Het was gewoon lekker in Augsburg.

Augsburg - Duisburg was het duel tussen de nummers 8 en 7. Beide clubs hadden met 28 punten maar 5 punten achterstand op de nummer 3 Mainz. Voor Augsburg een prima klassering maar voor degradant Duisburg was het teleurstellend. Maar met de genoemde 5 punten achterstand was er nog van alles mogelijk. Vanaf het begin was Augsburg de aanvallende ploeg en Duisburg loerde op een spaarzame counter. Na diverse kansen voor Augsburg schoot Heller maar eens van afstand op doel en het stond 0-1 voor Duisburg. Augsburg ging gewoon verder met aanvallen. In de 39e minuut kopte Hdiouad raak na een voorzet van de rechterkant. Na de pauze bleef Augsburg aanvallen. Augsburg schoot op de paal en kreeg geen strafschop en nog een doelpunt van Duisbrug afgekeurd. Het was een zeer boeiende pot voetbal, al heb ik wel eens de neiging om lekker om me heen te kijken naar stadion en publiek.   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg31.jpg)
Vakkie Duisburg
   
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg32.jpg)
En wat dit was???
   
 
Het werd dus een prima middag in Augsburg, wat het roteind rijden rechtvaardigde. Mooi stadion, lekker zonnetje en een best wel vermakelijke wedstrijd. Teleurstellend was het aantal toeschouwers, ver beneden het gemiddelde. Na afloop nog een zeer grappig tafereel bij het bezoekersvak. De Duisburgers verlieten rustig hun vak maar werden door een indrukwekkend leger aan stewards gescheiden van het al even rustige thuispubliek. Het gevaarlijkste voor de Duisburgers was de lokale jeugd die fanatiek aan het sleetje rijden waren. Achter het bezoekersvak lag een besneeuwde heuvel dus de jeugd kwam met een noodgang op de Duisburgers af. Voor zover ik het kon zien hebben ze het allemaal overleefd. 
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg38.jpg)
Kunstzinnig plaatje II
 
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Augsburg43.jpg)
Ultra's Augsburg II
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-????
Bericht door: Maroboduus op feb 28, 2009, 23:00:19
De verschillende topics met daarin verslagen van verschillende tripjes van de auteur bevallen mij erg goed. Dus na mijn topic over België nu een topic met daarin mijn avonturen in Duitsland. Heel binnenkort hier mijn verslagje over Augsburg - Duisburg en ik zal t.z.t. ook enkele "gouweouwe" plaatsen.

Je hebt me op een idee gebracht. Zal in de nabije toekomst ook eens wat verslagen "uit de oude doos" in mijn topic plaatsen.

Zat laatst trouwens eens op de oude site van Cheese & Union het verhaal van het ontstaan van jullie naam te lezen. Vond het interessant, vooral ook omdat ik zelf die avond net als jullie bij die match in Oberhausen aanwezig was. We hebben toen kennelijk bijna dezelfde foto's gemaakt.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-????
Bericht door: Hugo op feb 28, 2009, 23:14:43
Zat laatst trouwens eens op de oude site van Cheese & Union het verhaal van het ontstaan van jullie naam te lezen. Vond het interessant, vooral ook omdat ik zelf die avond net als jullie bij die match in Oberhausen aanwezig was. We hebben toen kennelijk bijna dezelfde foto's gemaakt.

Oka, ons verhaal kwam een beetje overeen met je herinnering?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-????
Bericht door: Maroboduus op mrt 02, 2009, 00:55:36
Oka, ons verhaal kwam een beetje overeen met je herinnering?

Jep, kan mij daar wel in vinden. Was zelf vijf dagen voor die match met Dennis1981 bij de eerste wedstrijd überhaupt van Union in het "betaalde voetbal", thuis tegen Hannover. In die dagen lag mijn sympathie sowieso wel bij Union. Heb ze later ook nog eens met 7-0 onderuit zien gaan in Köln, waarbij ik in het uitvak toen ook een medehopper heb leren kennen. Heb altijd nog wel een bovengemiddelde sympathie voor de club, dus als jullie acht jaar na dato nog van plan zijn die Nederlandse fanclub in het leven te roepen...
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Hugo op mei 16, 2009, 10:13:00
9 mei 2009
Union Berlin 2 - 0 Jahn Regensburg
Friedrich Ludwig Jahn, Zuschauer; 9.487

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ18.jpg)

Dit seizoen is Union Berlin begonnen met een grondige verbouwing van haar stadion "Alte Försterei". De staantribunes worden opgeknapt en krijgen een overkapping. Bijzonder aan de verbouwing is dat een groot gedeelte wordt uitgevoerd door supporters. Dit haalde zelfs de Nederlandse pers. Door de verbouwing was Alte Försterei een groot deel van dit seizoen niet beschikbaar voor wedstrijden. Union moest dus op zoek naar een alternatief. Dat werd het Friedrich Ludwig Jahn Sportpark waar Union eerder haar Europese wedstrijden speelde. Nadeel is dat het FLJ toch een eindje rijden is vanuit Köpenick. Ander nadeel is dat het FLJ jarenlang thuishaven was van BFC Dynamo, de aartsrivaal van Union uit de DDR-tijd. De toeschouwersaantallen vallen dan ook wat tegen dit seizoen. De 9.487 voor een kampioenswedstrijd vond ik ook wat aan de magere kant.
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ8.jpg)
Nette drinkers daar in Berlijn.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ9.jpg)
Een volle Gegengerade in het FLJ.

Ik was vorig seizoen op een zondagochtend al eens wezen kieken bij het FLJ, echter toen was het gesloten. Maar ik vond het FLJ wel leuk genoeg om er nog eens een wedstrijd te gaan zien. Normaal spelen amateurclubs er hun wedstrijden voor een paar honderd man publiek en dan vind ik Berlijn net wat te ver. Dus dit seizoen was mijn kans echter het kwam er maar niet van. Ik had geluk want het was de bedoeling dat Union de laatste wedstrijden van het seizoen, tegen Jahn Regensburg en RW Erfurt, alweer op Alte Försterei zou gaan spelen. Echter de verbouwing liep vertraging op en Union ging het seizoen uitspelen in het FLJ. Qua affiche was de wedstrijd tegen RW Erfurt de meest interessante maar tegen Jahn Regensburg zou Union waarschijnlijk kampioen kunnen worden. Plus dat de datum van de wedstrijd tegen Regensburg mij wel goed uit kwam, dus kon ik dit seizoen Union Berlin nog eens zien spelen in het FLJ.
 
Het FLJ ligt in de Berlijnse wijk "Prenzlauer Berg". Een oude arbeiderswijk iets ten noorden van het centrum. Volgens Wiki is het tegenwoordig een vrij populaire buurt met boetiekjes, kunstenaars, restaurantjes en dergelijk. Toen ik er rond de wedstrijd wat rondwandelde zag het er allemaal best wel relaxed uit, vooral de terrasjes. Al hielp het wel dat het een zonnige zaterdagmiddag was. Ook het Mauerpark naast het FLJ zag er gezellig uit. Sowieso is Berlijn een leuke stad voor een lang weekend.
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ14.jpg)
Fraai lichtmastje.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ33.jpg)
Overzicht van het Friedrich Ludwig Jahn Sportpark.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ28.jpg)
Scorebord met daarin verwerkt het scorebord van Alte Försterei.

Union was de eerste helft de wat meer aanvallende ploeg en kreeg diverse kansen. Maar Jahn Regensburg combineerde zich regelmatig naar het doel van Union. Eigenlijk liet Jahn Regensburg best wel leuk voetbal zien, ook tijdens de tweede helft. Maar Union toonde zich slagvaardig en maakte snel achter elkaar twee doelpunten. Het was beslist en de tussenstanden elders waren ook nog in het voordeel van Union. De laatste tien minuten waren een formaliteit en de scheidsrechter floot na precies 90 minuten af. Union Berlin was de eerste kampioen van de 3.Liga. De hekken gingen open en het publiek stroomde het veld op. Het kampioenschap werd gevierd samen met de spelers. Volgend seizoen dus 2.Bundesliga op de Alte Försterei. Het was erg leuk om zowel het kampioenschap als een wedstrijd in het FLJ mee te maken. Ik hoop over een paar jaar ook weer eens een wedstrijd te zien in de vernieuwde Alte Försterei. Want Union Berlin blijft één van mijn favoriete clubjes in Duitsland.
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ24.jpg)
Graffiti achter de Gegengerade.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ27.jpg)
De Gegengerade nogmaals in beeld.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/FLJ42.jpg)
Na de wedstrijd op het veld.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-????
Bericht door: Stadionhopper op mei 18, 2009, 20:10:13
hgrm en Sjoerd hebben elders al wat geschreven over Augsburg, dus hopenlijk voegt mijn verhaaltje nog wat toe

15-02-2009
Augsburg 1 – MSV Duisburg 1
Rosenau, Zuschauer; 11.098
Als je een beetje oplet kan je goed zien dat het Rosenau Stadion is uitgegraven uit een heuvel. Het straatniveau bij de hoofdtribune is gelijk aan het veld, het straatniveau aan de andere zijde is daarentegen gelijk aan de bovenzijde van de "Gegengerade", een verschil van een 20 meter.

Het Rosenaustadion is niet uitgegraven maar is gebouwd op overblijfselen van puin uit de Tweede Wereldoorlog.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Gerrit-Jan op mei 19, 2009, 01:28:19
Na de wedstrijd op het veld.

Lijkt me erg leuk dat je na de wedstrijd het veld op kunt. Was jammer genoeg nog niet mogelijk toen ik er dit jaar was tegen Fortuna Dusseldorf.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Hugo op mei 19, 2009, 22:05:41
Het Rosenaustadion is niet uitgegraven maar is gebouwd op overblijfselen van puin uit de Tweede Wereldoorlog.
Als ik Wiki check dan staat dat er inderdaad. Ik heb ook nog een mooi groot blauw boek over Duitse stadions. Maar dat ligt in verband met verbouwing ergens verstopt op zolder dus dat kan ik nu niet raadplegen. Maar misschien heeft iemand anders dat boek. Wat is jouw bron?

Ik vraag me dus af hoe je dat "gebouwd op puin" moet lezen. Is het puin gebruikt als fundatie van de tribune of is er inderdaad een stuk land een meter of twintig opgehoogd met dat puin? Als ik mij goed herinner ligt er achter het pleintje van de Gegengerade een hele buurt op die hoogte. Dan zou er dus een hele buurt op een laag puin van twintig meter dik staan. 

Lijkt me erg leuk dat je na de wedstrijd het veld op kunt. Was jammer genoeg nog niet mogelijk toen ik er dit jaar was tegen Fortuna Dusseldorf.
Dat is de charme van kampioenswedstrijden. Maar hoe was jouw bezoek aan het FLJ?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Dennis-V op mei 19, 2009, 22:14:37
ik HAD het boek ooit in bezit, kan je dus niet aan de gewenste informatie geven.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Stadionhopper op mei 19, 2009, 22:20:36
Mijn bronnen zijn: Das Grosse Buch der Deutschen Fussballstadien (grote blauwe boek;-)) en 1000 Tipps für auswärtsspiele
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: hgrm op mei 19, 2009, 23:04:53
Het stadion ligt tegen een heuvel aan. Maar heuvels hebben doorgaans niet direct het juiste profiel voor een tribune. De heuvel naast het stadion waar vanaf men in februari aan het sleeën was, is een stuk minder steil dan de tribunes. Ik denk dat er puin is gebruikt om de tribunes het juiste profiel te geven op de heuvel die er al lag.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Hugo op jun 14, 2009, 16:16:46
7 juni 2009
Hallescher FC 0 - 1 Plauen
Kurt Wabbel, Zuschauer; 8.804

De Regionalliga is sinds 2008 de vierde divisie in Duitsland. Deze is onderverdeeld in Nord, Süd en West. Enkel de kampioenen promoveren naar de 3.Liga. De kampioenen in Süd en West waren al bekend voor het einde van de competitie. Echter in Nord moest de beslissing vallen op de laatste speeldag. Zowel Holstein Kiel als Hallescher FC hadden vooraf 70 punten uit 33 wedstrijden, met de aantekening dat Holstein Kiel een iets beter doelsaldo had, +31 om +24. Holstein Kiel speelde thuis de derby tegen Lübeck en in Halle kwam Plauen op bezoek. En voor Plauen dreigde degradatie. Spanning genoeg met een iets betere uitgangspositie voor Holstein Kiel.  Goede reden om eens in Halle te gaan kijken. Vooral omdat het stadion van Halle, het Kurt Wabbel, waarschijnlijk binnenkort grondig gerenoveerd gaat worden.
 
Er was niet veel animo om naar Halle te gaan maar uiteindelijk vond ik in MaasWupperExpress een medestander. Halle werd bereikt en het stadion gevonden. Dit dankzij de uitstekende bewegwijzering. We waren getuige van de aankomst van de bussen met de fans van Plauen, uiteindelijk waren er volgens officiële bronnen 519 aanwezig. Behalve enig typisch Duits gebral verliep het allemaal rustig en de fans van Halle bleven op afstand.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle2.jpg)
Chemie Halle is de naam!

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle4.jpg)
Het fotodoel van vandaag.

De buitenkant van het Kurt Wabbel ziet er best wel ruig uit. Dit komt door de muren van natuursteen en de roestige hekken. Achter de Kurve nog een mooie stadionpoort met stadionnaam, fotodoel nummer één van vandaag. Aan weerszijden van de poort een aantal opvallende beelden van figuren. Ik vraag me af wat hiermee gaat gebeuren bij een mogelijke verbouwing, lijkt me desnoods wel leuk voor bij mij thuis in de tuin.
 
Bij de kassa's voor het thuispubliek was het al erg druk. Aangezien het al aardig richting de aftrap van 13:30 uur liep besloten we maar in de rij te gaan staan. Op het binnenterrein was het krap en de catering was erug sloom, zo sloom dat ik niks heb gegeten in het stadion, voor Duitse stadions een unicum. Het Kurt Wabbel is een sterk verouderd stadion. De hoofdtribune doet wat "Pools" aan, waarschijnlijk omdat de overkapping minimaal is. De rest van het stadion is onoverdekt. Tegenover de hoofdtribune nog een vak met zitplaatsen, verder enkel staanplaatsen. Het ziet er allemaal erg gaar uit, wat dat betreft valt er wat te zeggen voor een verbouwing. Opvallend was dat de reclameborden niet rondom evenwijdig lopen met de contouren van het speelveld. Dat gaf een vreemd effect.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle5.jpg)
De Gamma beelden voor in de tuin.

 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle13.jpg)
112 stond al klaar.

De wedstrijd begon wat rommelig en al snel was Plauen de betere ploeg. En dat zou eigenlijk de gehele wedstrijd zo blijven. Halle verloor veel duels en kwam maar niet in de wedstrijd. De 0-1 eindstand was dan ook een terechte uitslag en daarmee ontsnapte Plauen aan de degradatie. Voor Halle maakte het weinig uit want Holstein Kiel won met 1-0 van Lübeck. En zo promoveert Holstein Kiel naar de 3.Liga en mag Halle het nog een jaartje proberen in de Regionalliga.
 
De sfeer tijdens de wedstrijd was redelijk tot goed. Vooral het afwisselend zingen door de tribunes van  "Chemie" en "Halle" klonk regelmatig erg indrukwekkend. De officiële naam van de club is al jaren Hallescher FC maar toch is de oude naam Chemie Halle blijkbaar nog erg populair. Behalve het zingen was dit zichtbaar in graffiti rond het stadion en op diverse fanartikelen. Wellicht een stukje Ostalgie?
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle17.jpg)
De choreo van Halle; "Casino KWS".

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle18.jpg)
Aan de andere kant de choreo van Plauen.

Uiteraard zijn er in Halle ook Ultra's, die overigens erg close zijn met die van Lok Leipzig. De Ultra's worden in het vak aangevoerd door twee capo's die zoals gebruikelijk wat geforceerd aan het voorzingen waren. De rest van het publiek zong braaf wat de capo's hun opdroegen. Echter in de tweede helft ging het even helemaal mis. In het vak naast de Ultra's, waar wij ook stonden, begonnen een aantal mensen spontaan een liedje te zingen. En de omstanders haakten vrolijk in. Verbazing, verontwaardiging en onbegrip streden om voorrang in de bovenkamer van de capo. Hoe kon dit gebeuren? Fans die spontaan een liedje gaan zingen, als iedereen dat gaat doen wordt het natuurlijk een chaos!
 
Vlak voor het einde van de wedstrijd vertelde de speaker dat de hekken na afloop van de wedstrijd open zouden gaan. Zoals bij wel meer clubs mag het publiek de laatste wedstrijd het veld op. De scheidsrechter floot voor het einde en direct vloog een hele meute fans het veld op richting het bezoekersvak. Er werd met van alles gegooid; vuurwerk, hout, stenen en wat nog meer voorhanden was. De politie kwam wat traag in actie en besloot maar de fans van Plauen uit het vak te verdrijven. Dat lukte maar toch richtte de agressie van de  "fans" van Halle zich op de politie. De rest van het publiek bekeek het tafereel rustig van een afstandje. Wij besloten maar weer eens naar de auto te gaan, het was immers nog een stukje rijden terug naar Nederland. Het was een leuke middag in Halle. Lekker weertje, gaar stadion en na de wedstrijd nog wat vermaak van fans en politie.
 
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle21.jpg)
Het spandoek van Halle en Lok Leipzig.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle32.jpg)
Onze vriend de Capo in actie.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle34.jpg)
De volle Kurve tijdens de tweede helft.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle37.jpg)
Gevaar voor het doel van Plauen.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Halle42.jpg)
De activiteiten na afloop van de wedstrijd.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Hugo op sep 11, 2009, 21:36:11
14 augustus 2009
Saarbrücken 1 - 3 Eintracht Trier
Ludwigspark, Zuschauer; 6.300

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken22.jpg)

Een jaar of tien geleden begon ik mij wat meer te interesseren in het Duitse clubvoetbal. Van relatief anonieme clubs als Unterhaching, Ahlen, Wilhelmshaven of Augsburg had ik nog nooit gehoord maar inmiddels heb ik ze allemaal bezocht. Terwijl traditierijke clubs als Dynamo Dresden, Waldhof Mannheim, Eintracht Braunschweig en Saarbrücken mij toen ook al aanspraken maar daar heb ik tot op heden nog nooit een wedstrijd gezien. Maar okay daar was ik zelf bij. Ik kende de Duitse clubs vooral van de buitenlandpagina's in de VI en de paar seizoengidsen van Kicker die ik had. Vooral het "Internazionale" tenue met reclame van Peugeot van Saarbrücken saison 1991/92 vond ik destijds best wel mooi. Verder herinner ik mij een dramatisch seizoen van de Saarlanders in de 1. Bundesliga waarin ze kansloos degradeerden. Als ik het nu terugzoek bleek het te gaan om 1992/93 en gezien de eindstand degradeerde Saarbrücken weliswaar, maar heel dramatisch was het niet. Herinneringen zijn dus ook niet altijd alles.
 
Toen ik op zaterdag 14 februari 2009 Borussia Neunkirchen - Saarbrücken op het programma had staan besloot ik om vooraf een bezoekje aan het Ludwigspark te brengen. Wegens sneeuwval werd de wedstrijd afgelast maar omdat de rest van mijn programma wel doorging besloot ik om alsnog naar Saarbrücken te rijden. Het Ludwigspark lag er vredig bij onder een laagje sneeuw maar was helaas helemaal dicht. Maar gelukkig hebben oude stadions als het Ludwigspark genoeg doorkijkjes om een paar leuke plaatjes te schieten.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken3.jpg)
De hoofdtribune in de sneeuw.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken6.jpg)
Idem de Gegengerade.

Precies zes maanden later staat de derby Saarbrücken - Eintracht Trier op het programma. De wedstrijd trekt een 6.300 toeschouwers, terwijl ik toch wel een klein 10.000 had verwacht. Maar misschien was dat wel iets te optimistisch. Met een derby is altijd de vraag hoe beladen de wedstrijd is. De Ultra van beide clubs doen er alles aan om het beladen te laten lijken. Regelmatig vliegen er bekers bier richting veld, rook in de vakken, boze pubers in zwarte kleren hangen in de hekken en als klap op de vuurpijl schiet Trier dezelfde vuurpijlen op het veld. Zodat de wedstrijd nog voor de aftrap tijdelijk gestaakt wordt. Maar de bejaarde mannetjes die met het schuim op de bek staan te schelden tijdens de wedstrijd doen de beladenheidsmeter eigenlijk verder uitslaan. Zoals vaker heb ik dus weer gemengde gevoelens als ik de Ultras bezig zie. Enerzijds zorgen ze voor wat leven in de brouwerij maar anderzijds komt het allemaal erg geforceerd over.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken17.jpg)
De eerste opkomst van de spelers.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken18.jpg)
Gegengerade met achterin de mannetjes van Eintracht Trier.

Saarbrücken promoveerde vorig seizoen van de Oberliga naar de Regionalliga West. De eerste wedstrijd tegen kleine buur Elversberg werd een 6-0 afgang. Eintracht Trier had de eerste wedstrijd wel gewonnen en schakelde in de DFB-pokal knap Hannover '96 uit. De ploeg van trainer Mario Bassler was dus in vorm. De wedstrijd ging gelijk op waar de thuisploeg wel wat meer aanvallend was. Maar Sahr Senesie was de man die het verschil maakte deze wedstrijd. Vlak voor de pauze schoot hij een strafschop onberispelijk binnen en bij de andere twee doelpunten speelde hij zich goed vrij en schoot onberispelijk in. Duidelijke Derbysieg voor Eintracht Trier.

Na afloop nog even naar de uittocht van de Trierfans gekeken. Vanzelfsprekend stond er een grote politiemacht klaar om hen te begeleiden naar het station. Ik probeerde de busjes te tellen maar ben bij twintig maar gestopt. Beide fangroepen maakten er vocaal weer een heel spektakel van. Maar verder volgden zij gedwee de instructies van de politie op. Zoals verwacht dus na afloop geen actie. Maar wel een leuke derby om eens te bezoeken, en ja beladen genoeg.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken27.jpg)
Achter het doel een groep bestaande uit jongere Ultra's.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken29.jpg)
Ludwigspark.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken34.jpg)
Old-skool scorebord aka Anzeigetafel.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Saarbrucken37.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2009
Bericht door: Hugo op sep 17, 2009, 21:57:32

Erbsenberg, Kaiserslautern.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg17.jpg)

De Betzenberg is een van de beruchtste voetbalbergen van Duitsland. Maar vlakbij ligt nog een voetbalberg die enige aandacht verdient. Het is de Erbsenberg van de Vfr Kaiserslautern. Deze club speelt momenteel in de Bezirksliga Westpfalz Nord, niveau 8. De glorietijd van de club ligt in de periode van vlak na de 2e wereldoorlog. Vfr speelde in de Oberliga Südwest samen met onder andere 1.FC Kaiserslautern. Na het invoeren van de Bundesliga zakte de club langzaam weg. De Erbsenberg is een nostalgisch terrein, mooi gelegen in een bosrijke omgeving. Het is in 1938 geopend. Behalve de fundatie is de gehele hoofdtribune van hout. Aan de lange zijden verder nog verzakte staanplaatsen. De "Kurven" bestonden vroeger ook uit staanplaatsen maar deze zijn gedeeltelijk verdwenen en/of overwoekerd door het struikgewas.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg1.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg3.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg6.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg9.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg12.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2009/Erbsenberg16.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op aug 31, 2010, 23:23:12
13 augustus 2010
Osnabrück 2 - 3 Kaiserslautern
Bremer Brücke, Zuschauer; 15.500

Het oorspronkelijke plan was om het weekend van 13-15 augustus wat wedstrijden te gaan zien in Frankrijk. Echter toen het franse speelschema eindelijk bekend werd waren de goedkope vluchten inmiddels behoorlijk in prijs gestegen. Maar kein probleem de eerste ronde van de DFB Pokal had traditioneel weer de nodige aantrekkelijke wedstrijden op het programma staan. En met dank aan de commerciële zenders werden de wedstrijden royaal over het weekend uitgesmeerd. We kwamen tot een programma met Osnabrück-thuis op vrijdag, de dubbel Chemnitz - Aue op de zaterdag en als afsluiter Hallerscher FC op zondag.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna40.jpg)
Centraal thema van deze trip.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna32.jpg)
Westkurve, onze tribune s'avonds.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna41.jpg)
Andere kant van Bremer Brücke .

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna45.jpg)
En de spelersbank was ook nog leeg.

We hadden op vrijdag beide een snipperdag opgenomen en besloten maar eens lekker op tijd weg te gaan. Zo reden we iets na 14:00 uur Osnabrück binnen en dat is op tijd als de aftrap om 19:00 uur is.  We hadden kaartjes gekocht via www.ebay.de (http://www.ebay.de) en hadden het geluk dat de verkoper een paar straten vanaf het stadion woonde. De verkoper liep op krukken en kon door zijn kapotte knie de wedstrijd niet zelf zien. Omdat we toch in de buurt waren liepen we nog even langs het stadion. Er stonden een paar poorten open en binnen was men druk bezig met de voorbereidingen van de wedstrijd. We begroeten iedereen vriendelijk en konden mooi even rondkijken. Sinds ons vorige bezoek aan de Bremer Brücke is de onoverdekte staantribune aan de lange zijde vervangen door een keurige overdekte zittribune, die wonderwel goed in het totaalplaatje past. Een klein half uurtje wandelen verder ligt de binnenstad van Osnabrück. We zagen een paar leuke kerken, het stadhuis en de nodige vakwerkhuizen en uiteindelijk een mooi terras. Na een lekkere bak koffie gingen we rond 17:30 uur weer naar het stadion.


(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050743.jpg)
Mooi pandje in het centrum van de stad....

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050746.jpg)
..en nog eentje.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050733.jpg)
De Dom van Osnabrück.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050752.jpg)
Pauperflat vlakbij stadion.

Osnabrück - Kaiserslautern was een ontmoeting tussen twee clubs die afgelopen seizoen promoveerden. Osna naar de 2.Bundesliga en FCK mag het dit seizoen nog een niveautje hoger proberen. Maar van de divisie verschil was weinig te merken. Waar Osnabruck fris en fruitig speelde bakte Kaiserslautern er helemaal niks van. De spelers gingen slap de duels in en kwa voetbal leek het nergens op. De keeper deelde in de malaise en liet een houdbare bal binnengaan. Osna kreeg nog een paar goede kansen maar die gingen er niet in. Diep in de tweede helft besloten de spelers van FCK toch maar om te gaan voetballen. Maar Osna hield stand en de eerste bekerstunt van het weekend leek in de maak. Leek want in de 95e minuut viel dan toch de 1-1, direct daarna werd er afgeflloten. Dat was een klap voor Osna die de ploeg niet meer te boven kwam. Als een murv geslagen bokser ging de ploeg de verlenging in, Kaiserslautern profiteerde direct en maakte vlot de 1-2 en 1-3. Uiteindelijk toch geen bekerstunt maar wel een lekker dramatische wedstrijd.

In het stadion stonden we aan de rustige kant achter het doel. Voor ons een compleet gezin in clubkleuren, maar het zoontje had het duidelijk niet naar zijn zin. De duim ging omlaag voor de thuisploeg en de helft van de wedstrijd heeft hij gezeten met de handen op oren Het was dus een gezellig familie-uitje. Ook de twee mascottes van Osnabrück konden hem niet opvrolijken. Terwijl het duo Li en La nu tot mijn favoriete mascottes horen. Na de wedstrijd moesten we nog een stukje rijden naar ons hotel in Braunschweig. Normaal een gebeurtenis die amper het vermelden waard is. Maar een aantal hoosbuien zorgde ervoor dat het nog een vermoeidende 200 kilometer werden. We werden gerust gesteld door de nieuwsberichten op de Duitse radio, bij Hannover liepen er dieren op de snelweg en er was wateroverlast in de regio Chemnitz. Rond middernacht kwamen we aan bij het Etap Braunschweig Nord en konden we rustig gaan slapen.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna69.jpg)
Vlaggenparade op de Ostkurve.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna60.jpg)
Het briljante duo Li & La.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna66.jpg)
Hoofdtribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna72.jpg)
Wedstrijdbeeldje.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Osna74.jpg)
De stand in de allerlaatste minuut.
[
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Joost op sep 03, 2010, 17:22:36
Misschien toch mar Osna v Alemannia meepakken :)

Wat is er met de foto's gebeurt? Ze lijken niet zo scherp.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 04, 2010, 00:25:48
Misschien toch mar Osna v Alemannia meepakken :)

Wat is er met de foto's gebeurt? Ze lijken niet zo scherp.

De internetverbinding in je nieuwe huis is nog niet helemaal okay.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 04, 2010, 12:04:15
De internetverbinding in je nieuwe huis is nog niet helemaal okay.

En nu ff serieus, is idd niet goed, zal met verkleinen wel iets fout gegaan zijn. Ik zal nieuwe poging doen.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 05, 2010, 10:47:50

14 augustus 2010
Chemnitzer FC 1 - 0 St.Pauli
Stadion an der Gellertstrasse, Zuschauer; 10.431

Halverwege de Autobahn 2, Hannover - Berlijn, ligt de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienbron. Ik was er in het verleden al een paar keer langsgereden maar nog nooit gestopt om eens te kijken. Helmstedt-Marienbron was ten tijde van de koude oorlog de belangrijkste grensovergang tussen de twee Duitslanden. De Oost-Duitsers bouwden er in de loop der jaren een uitgebreid complex wat na de hereniging in 1989 gedeeltelijk is afgebroken. Er is nu een soort museum ingericht op het complex. Het leukste is natuurlijk de wachttoren maar die is enkel geopend voor betalende groepen onder begeleiding van een gids. Maar we hadden geluk want er was net een groep binnen en we konden achteraan aansluiten. Bovenin mooi uitzicht, al was de gids wel wat gepikeerd dat we aan alle knopjes en hendels zaten. Leuk om even op het complex rond te lopen, al hadden een paar Trabantjes en acteurs in uniform het plaatje compleet gemaakt.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050814.jpg)
Complex Marienbron.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050823.jpg)
See you.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/P1050826.jpg)
De wachttoren.

Voor Chemnitz stond er nog een bezoekje aan Halle op het programma. Voor de wedstrijd Hallescher FC - Union Berlin een dag later was er geen dagverkoop. Er was enkel verkoop in de Wosz-fanshop in Halle. Opvallend hoe veel panden er vervallen of zelfs dichtgetimmerd waren in Halle, vooral buiten het centrum. Operatie ticket slaagde en zo kon de reis verder naar Chemnitz. Ook daar waren we weer royaal op tijd. We hadden zo mooi de gelegenheid om het Sportforum Chemnitz te bezoeken. Het is een groot complex met allerlei sportaccommodaties. Pronkstuk is het oude stadion waar Chemnitzer FC een tijdje haar thuiswedstrijden heeft gespeeld. De hoofdtribune vond ik niet bijzonder maar de lichtmasten en vooral de Befehlsturm zijn prachtig.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Sportforum1.jpg)
Toegangspoort van het Sportforum.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Sportforum9.jpg)
De niet zo bijzondere hoofdtribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Sportforum15.jpg)
Mooie Befehlsturm.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Sportforum22.jpg)
Gevel van de hoofdtribune.

Na dit uitgebreide voorprogramma was het tijd voor deel 1 van de hoofdact van vandaag. Chemnitzer FC uit de Regionalliga Nord (level 4) tegen St.Pauli uit de 1.Bundesliga (level 1). Ook op ander niveau schijnen er nogal wat verschillen te zijn tussen de twee clubs. Zoals bekend zijn er nogal wat linkse elementen die zich aangetrokken voelen tot St.Pauli. Volgens de kenners is het bij CFC meer wat rechts-georienteerd. In april 2006 liep het in Chemnitz na een wedstrijd tussen de twee clubs dan ook behoorlijk uit de hand. De politie had dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om rond deze wedstrijd narigheid te voorkomen. Waar het in Duitsland normaal is dat beide supportersgroepen buiten het stadion door elkaar lopen was er nu in de straat achter de Chemnitzer fankurve niks of niemand te zien van St.Pauli. In het stadion was aan weerszijden van het Pauli-block een riante bufferzone. Enkel tegen het einde van de wedstrijd kwam er wat beweging in, onder begeleiding van wat knalvuurwerk kwamen aan beide zijden de mannetjes met de capuchons in actie. Wij vertrokken na afloop direct naar Aue dus verdere actie hebben wij niet gezien. Volgens berichten op het wereldwijde net is er s'avonds nog wel een fanfest van St.Pauli verstoord door hooligans.

In Chemnitz hetzelfde beeld als in Halle. De straat waar de auto geparkeerd stond was voor de helft dicht gespijkerd. Gelukkig ook nog veel authentieke Oostblokflats, zo zien wij ze graag. Maar het is duidelijk dat de steden in de voormalige DDR minder welvarend zijn dan die het westen. Dat was ook zichtbaar aan de kleding van veel mensen in het stadion. Okay, ik weet best dat de modepolitie van RTL wat aan te merken zou hebben op mijn kledingkeuze. Maar een bezzoekje aan Chemnitz zal uitdraaien op een nachtmerrie voor Patty en Nada. Het waren blousjes van spijkerstof, gekleurde sandalen met klittebandsluiting, gebleekte spijkerpakken en foute trainingspakken in pastelkleuren all over the place. Het was net de jaren '80 op de tribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz3.jpg)
Fanblock.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz24.jpg)
Haupttribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz22.jpg)
Bekerstunt!

Het stadion van Chemitz doet ook terugdenken aan de jaren '80, het is naar hedendaagse normen behoorlijk primitief. Een bescheiden overdekte tribune en verder aan drie zijden rondom onoverdekt staan. Na een bratwurst en een biertje/cola gingen we maar binnen. Het staduion was een klein uurtje voor de aftrap van 15:30 uur nog vrij leeg behalve het bezoekersvak, dat zat al ramvol met St.Pauli. Uiteindelijk kwamen er meer dan 10.000 toeschouwers en dat hadden ze lang niet meegemaakt in Chemnitz. Voor de wedstrijd werd oud-trainer Hans Meyer, ook in Nederland bekend, nog gehuldigd. Hij was in dienst toen Chemnitz voor de laatste keer stuntte in de Pokal. In het seizoen 1992/93 versloeg CFC in de kwartfinale Werder Bremen maar ging het in de halve finale ten onder tegen de amateurs van Hertha BSC..

Een dag eerder in Osnabrück kregen we waar voor ons geld met een verlenging en net geen stunt. Een bekerstunt in Chemnitz leek ons wel wat maar een verlenging was niet gewenst. Dit omdat we s'avonds graag op tijd in Aue wilden zijn. Dus a.u.b. binnen negentig minuten afronden was onze boodschap aan de spelers. Maar uit ervaring weet je wel waar het bij zulke plannetjes op uitdraait, verlengingen, oneindige reeks strafschoppen en daarna een verkeer waar geen doorkomen aan is. Chemnitz kwam heel snel op voorsprong door een kopbal uit een hoekschop. Lange tijd ging het gelijk op en Chemnitz kreeg kansen op meer. Het bleef maar 1-0 en St.Pauli begon steeds meer druk te zetten. Wij werden er behoorlijk zenuwachtig van. Niet zozeer over wie er ging winnen maar meer of er een verlenging zou komen of niet. Uiteraard bleef het spannend to het laatste fluitsignaal, maar het bleef 1-0. Dus wij hadden onze stunt en konden zonder tijdverlies vertrekken naar Aue.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz16.jpg)
Leuke choreo waarin FCK mannetje er met de DFB Pokal vandoor gaat.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz26.jpg)
Rechts het linkse vak.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Chemnitz28.jpg)
Mooi Chemnitz.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Stadionhopper op sep 05, 2010, 13:03:45
In het Sportforum in Chemnitz speelt nog altijd Chemnitzer FC II
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 05, 2010, 20:20:07
In het Sportforum in Chemnitz speelt nog altijd Chemnitzer FC II

Klopt, toen wij er waren was er net een wedstrijd aan de gang tegen Plauen. Al leek het mij eerder een jeugdwedstrijd dan Chemnitz II.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 07, 2010, 19:47:54
Wat is er met de foto's gebeurt? Ze lijken niet zo scherp.

Het moet nu weer goed zijn.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Joost op sep 07, 2010, 20:15:13
Het moet nu weer goed zijn.

... en dat is het ook!
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op sep 11, 2010, 22:52:24
14 augustus 2010
Erzgebirge Aue 1 - 3 Borussia Mönchengladbach
Erzgebirgsstadion, Zuschauer; 12.652

Na Chemnitz ging het richting Aue. Na de wat verpauperde steden kregen we nu een heel ander landschap te zien. Aue ligt verstopt in het prachtige Ertsgebergte. Via slingerende weggetjes door de bossen kwamen we in Aue aan. Het was inderdaad Aue maar er was geen stadion te zien. We blijven wel volhouden dat we het juiste adres hebben doorgegeven aan de navigatie. Het werd ouderwets vragen aan een voorbijganger. Het was ganz simpel en zo kwamen na tien minuten de imposante lichtmasten in beeld. Snel geparkeerd bij een bouwmarkt en toen nog een kleine wandeling richtung stadion.

Voor de liefhebbers van de Duitse voetbalkeuken is Aue een aanrader. Buiten het stadion werden lekkere hot-dogs verkocht die met liefde werden bereid door een paar vriendelijke meisjes. Na afloop vroegen ze mij ook nog netjes of het gesmaakt had. Onder de tribunes was een uitgebreide keuken waar een aantal dames met een bezweet voorhoofd druk bezig waren met koken. Het assortiment was uitgebreid; pommes, alle soorten worst, pasta, schnitzels, broodjes leverkaas etc.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Aue1.jpg)
Ook in Aue sjaaltjes te koop.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Aue2.jpg)
Mooi uiticht over het stadion.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Aue8.jpg)
Geile lichtmastjes.

Qua stadion had ik dit weekend het meest uitgekeken naar Aue en dan vooral de ligging. Dat was inderdaad schitterend, vanuit het stadion is er een prachtig uitzicht op de beboste bergen. Het Erzgebirgstadion was een stadion van twee helften. De ene kant relatief laag maar wel overdekt. De andere kant had een mooi hoge onoverdekte Gegengerade maar die is deze zomer gedeeltelijk overdekt.  Vlak voor de aftrap kleurde deze helemaal paars, alle sjaaltjes gingen de lucht in, een mooi gezicht. Dit gebeurde toen er een oud lied gespeeld werd. Het werd uit volle borst meegezongen en het ging volgens ons over mijnwerkers en de streek.

Van de vier wedstrijden van het weekend was deze de minste. Aue kwam weliswaar terug van een achterstand maar ik had nooit het gevoel dat een stunt tot de mogelijkheden behoorde. Gladbach hield steeds de controle en maakte het karwei in de tweede helft professioneel af. Gladbach had een mooi vakje vol meegenomen en bij ons op de tribune stonden links en rechts ook nog wat verdwaalde fans. Ook twee bejaarde mannetjes met een sjaal om de nek gebonden. Ze waren heel erg timide, na de doelpunten was geen vreugde te zien, enkel een flauw glimlachje naar elkaar. Dat hebben ze vast geleerd in de jaren '70. Toen was het in de voormalige DDR natuurlijk niet toegestaan om fan te zijn van de kapatilistische westerse clubs. We verdenken het duo ervan dat ze toen wel stiekum naar de wedstrijden van Borussia op de WDR keken.

In Aue werden we voor de eerste keer geconfronteerd met de horror van de tickets die je zelf thuis mag printen. Dus geen mooi kleurig bedrukt kaartje maar een saai printje op formaat A4. Eigenlijk het enige negatieve aan ons bezoekje aan Aue. Voordeel is dat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Bij Chemnitz werd voor het verzenden vrolijk meer dan 20 euro gerekend. Het duurde na afloop nog even voordat we weg waren. Er stonden rond het stadion allemaal files en naar het hotel in Leipzig was ook nog een uur rijden. Daar aangekomen was ik dan ook behoorlijk gaar, de hele dag staan in die stadions zijn we niet meer gewend. Het was snel slapen om fit aan de autoloze zondag te kunnen beginnen.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Aue12.jpg)
Spelers stellen zich voor.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Aue15.jpg)
Avond valt in Aue.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op okt 10, 2010, 11:26:40
15 augustus 2010
Hallescher FC 1 - 0 Union Berlin
Zentralstadion, Zuschauer; 9.020

Voor de overnachtingen gebruiken wij, als voetbaltoerist, vaak ketens als Etap of Travellodge. Makkelijk online te boeken, betaalbaar en die hokken zitten werkelijk overal. Nadeel is dat de locatie vaak een afgelegen industrieterrein of bij een benzinestation aan de snelweg is. Dan ga je 's avonds niet even gezellig een biertje drinken en/of de stad verkennen. Voor de overnachting tussen Aue en Leipzig was de Ibis in hartje centrum Leipzig echter bijzonder aantrekkelijk geprijsd. Zo aantrekkelijk dat we gelijk maar twee nachten geboekt hebben. Na het dagje Chemnitz - Aue waren we echter zo gaar dat we na aankomst in Leipzig gelijk gingen slapen. Echter de volgende zondagochtend waren we weer helemaal fit om Leipzig te gaan verkennen. De wedstrijd begon pas om 17:30 uur dus alle tijd.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/Cultuur/P1050953.jpg)
Augustplatz.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/Cultuur/P1060004.jpg)
Stasimuseum.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/Cultuur/P1060028.jpg)
De trots van Leipzig.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/Cultuur/P1060035.jpg)
Sociale woningbouw in Leipzig.

De stappenteller ging mee en het target werd gezet op 10.000 stappen. De enige must-see die te voren op het lijstje was gezet was het Stasimuseum in der "Runden Ecke". Het centrum van Leipzig heeft de uistraling van een grote stad met veel grote gebouwen en brede boulevards. Daar raken wij, provincialen als we zijn, altijd van onder de indruk. Toch is het allemaal goed beloopbaar. Het Stasimuseum is gevestigd in het pand wat vroeger het hoofdkwartier van de Stasi was. Er was een tentoonstelling over de oprichting, organisatie en werkzaamheden van de Stasi. Er staat veel apparatuur die werd gebruikt voor de spionage. Ook was er aandacht voor de demonstraties in 1989 tegen de regering. Zeker een aanrader.

Na nog een uurtje stappen hadden we het meeste wel gezien in het centrum. Bij het Hbf was het inmiddels aardig druk met politie en de eerste fans van Halle druppelden binnen. Ze gingen met meer en minder lawaai richting terras voor een drankje. Bij de Thomaskirche gingen wij ook maar eens zitten, de stappenteller begon immers aardig overbelast te raken. We namen een biertje afkomstig uit de brouwerij van de Thomaskirche. Omdat ie goed smaakte namen we er nog een paar. Met ons ticket hadden we gratis OV, mooie kans om weer eens met de tram naar een voetbalwedstrijd te gaan. Na enig denken kwamen we tot de conclusie dat Rotterdam 2002 onze laatste tramreis is geweest. Toch gingen we lopend richting Zentralstadion wat iets buiten het centrum ligt.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral4.jpg)
Communistische grandeur bij het hoofdgebouw van het Zentral.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral12.jpg)
Voor de vinckers van politiebusjes was het een topdag.

Het Zentralstadion is "nieuw" in de huidige vorm maar heeft al een lange historie. Het orginele stadion is in de midden jaren '50 gebouwd op puin wat overal in de stad lag als gevolg van de bombardementen tijdens WOII. Het Zentralstadion, wat in het begin "Stadion der Hunderttausend" werd genoemd, was één van de grootste socialistische Superbowls. Iedereen had een gelijke plek; een onoverdekte zitplaats op een houten bankje. Het werd behalve voor voetbalwedstrijden ook gebruikt voor atletiekwedstrijden en bijeenkomsten ter verheerlijking van het communistische bewind. In het Stasimuseum waren hier nog foto's van te zien. De Ultra's van tegenwoordig kunnen nog een puntje zuigen aan de tifo-acties van die communisten. Met een capaciteit van meer dan 100.000 plaatsen was het lange tijd het grootste stadion van Duitsland. Begin jaren '90 speelde Vfb Leipzig er nog een tijdje thuiswedstrijden. Maar het verval was al begonnen en rond de eeuwwisseling was het stadion buiten gebruik en begon de natuur het langzaam over te nemen. Hier (http://wandel.ca/homepage/zentralstadion/index.html) is daarover een mooie fotoreportage te vinden.

Voor het WK2006 wilde de organisatie graag een speelstad in de voormalige DDR. Al was het alleen maar om de inwoners het gevoel te geven dat ze er ook een beetje bijhoren. Dus werd het vervallen Zentralstadion op een briljante manier verbouwd tot een moderne arena. Het nieuwe stadion staat letterlijk in het oude stadion. De oude treden en banken zijn op een paar na verwijderd. Het oude hoofdgebouw en toegangstrappen zijn gerenoveerd en weer in gebruik genomen. Het stadioncomplex is naar de beste Duitse traditie erg uitgebreid en bevat meerdere sportaccommodaties. de traditionele Leipziger clubs Lok en Sachsen spelen enkel hun onderlinge derby's in het stadion. Sinds dit seizoen speelt marketingclub Red Bull Leipzig wel haar thuiswedstrijden in het stadion. Omdat het eigen Kurt Wabbel Stadion van Hallerscher FC wordt verbouwd speelt Hallerscher FC de risicowedstrijden ook in het Zentralstadion.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral15.jpg)
Duidelijk te zien hoe het nieuwe stadion in het oude ligt.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral18.jpg)
Schitterend detail; de oude bankjes.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral29.jpg)
Modernistische bankjes.

Om 17:30 uur begon onze vierde bekerwedstrijd van het weekend. Het begon nu toch wel op te vallen dat we ook voor de vierde keer naar precies dezelfde reclameborden zaten te kijken. Dit keer was het Regionalliga Nord (4) tegen 2.Bundesliga. Union Berlin had geen zin in een stunt en begon sterk aan de wedstrijd. Maar behalve een paar afstandsschoten gebeurde er weinig. Tegen de verhouding in scoorde Halle via een kopbal de 1-0. Na de pauze bleef Union Berlin drukken. De keeper van Halle had nog een paar goede reddingen en had geluk bij een bal op de lat. Het bleef 1-0 en wij hadden onze tweede stunt van het weekend. Met een score van twee op vier waren we erg tevreden. Met een kleine 10.000 toeschouwers was het stadion amper voor een kwart gevuld. Union had een nette 3.500 fans meegenomen. Desondanks geen "leeg" gevoel in het stadion.

De Ultra's stelden ons niet teleur door ergens tegen te gaan demonstreren. Dit keer waren ze not amused over de strikte kaartverkoop voor deze wedstrijd. Daar hadden ze inderdaad wel een punt want er was geen dagverkoop en enkel voorverkoop in Halle. Anderzijds moeten ze niet zo zeuren want ze hebben zat vrijheid. Geen verplichtte combi's en clubcardgeneuzel zoals in Nederland. Verder is de politie zo vriendelijk om alle straten af te sluiten als een groep Ultra's weer eens van treinstation naar stadion willen marcheren. Voor de actie van vandaag lagen er duizenden zwarte vuilniszakken klaar. Alle fans moesten deze het eerste kwartier van de wedstrijd dragen om zo te rouwen om het feit dat "het voetbal in Leipzig is vermoord" of zoiets. Ook werd er dat eerste kwartier niet gezongen. De autoriteiten hebben waarschijnlijk krom gelegen van het lachen. Het effect van de actie werd door de Ultra's zelf om zeep geholpen door vlak voor het einde van de wedstrijd een knallende rookbom naar de keeper van Union Berlin te gooien.

Na de wedstrijd zetten we de stappenteller weer aan het werk, uiteindelijk eindigden we op ruim 20.000+. Van het stadion naar Haupbahnhof was het weer een grote verzameling van zenuwachtige politiebusjes. Het ging maar door. We zagen het allemaal nog even aan en gingen daarna nog maar wat biertjes drinken in de binnenstad, het was immers een autoloze zondag. Ook op de late zondagavond was het nog goed toeven op de diverse terrasjes van Leipzig. Verrassend leuke stad voor een weekendtrip.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral36.jpg)
Voorspelbare mening.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral22.jpg)
Hoofdtribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral38.jpg)
En weer een stunt.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: HJanneman op okt 10, 2010, 13:48:27
Leuk verslag, vooral dat oude gebouw/hoofdkantoor voor het stadion vind ik er indrukwekkend uit zien!

En kon Leipzig oprecht trots zijn op hun bierbrouwsel?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: georgesv op okt 10, 2010, 20:16:33
erg aangename reports!

en vooral dit vind k super
http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral18.jpg (http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2010/Zentral18.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2010
Bericht door: Hugo op okt 12, 2010, 21:07:11
En kon Leipzig oprecht trots zijn op hun bierbrouwsel?

Ik ben natuurlijk geen kenner zoals jij maar ze smaakten ons prima. Het zat daar ook gewoon perfect op het terras.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2011
Bericht door: Hugo op mei 15, 2011, 09:10:46
Neuss, Stadion Hammer Landstrasse.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss1.jpg)

Op internet gaat al een tijdje het nieuws rond dat het stadion van Vfr Neuss 06 deze zomer gesloopt gaat worden. Voor mijn bezoek aan Düsseldorf ben ik even wezen kijken in Neuss. Neuss ligt immers tegenover Düsseldorf aan de andere kant van de Rijn. Het is zeker een bezoek waard; het is een heerlijk ouderwets vervallen stadionnetje

Door financiële problemen heeft de Vfr Neuss 06 begin dit jaar haar eerste elftal teruggetrokken uit de Landesliga. Het is wel de bedoeling om het seizoen 2011/12 weer te beginnen in de Bezirksliga. In welk stadion dat gaat gebeuren is dus nog maar de vraag. Een autohandelaar heeft serieuze interesse in het complex en wil er een nieuw “Autohaus” bouwen. Vfr Neuss 06 zou dan verhuizen naar een terrein aan de Konrad-Adenauer-Strasse. Maar er zijn ook andere bronnen die beweren dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Het stadion werd geopend in 1919 en in 1923 werd reeds de eerste houten hoofdtribune gebouwd. In 1978 kreeg de Gegengerade een overkapping en werden de oude treden vervangen door een nieuwe betonnen variant. De treden op de Kurven zijn ouderwetse stenen randen met daar tussen grond. Ideaal voor vervallen stadions want het onkruid kan hier ongestoord haar gang gaan. Nog meer onkruid bij de opgangen naar de staanplaatsen, deze zijn bijna helemaal overwoekerd door brandnetels. Daar is ook de prachtige gedenksteen te vinden ter nagedachtenis aan de leden die hun leven verloren in één van de twee wereldoorlogen.

Aanwezig was een groundhopper uit Dresden. Hij was speciaal naar Neuss gekomen om nog een wedstrijd te zien in het stadion. Dat het ging om een jeugdwedstrijd maakte hem niks uit. Mocht deze zomer het stadion daadwerkelijk gesloten worden dan zijn dergelijke wedstrijden ook de enige mogelijkheid.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss8.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss17.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss12.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss17.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss24.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss27.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss45.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss28.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Neuss38.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2011
Bericht door: Bossche Bol op mei 15, 2011, 10:42:08
Ik ben in november naar de wedstrijd VfR Neuss-1. FC Mönchengladbach (0-9) geweest.
Enkele dagen later trok men het 1e team terug uit de Landesliga Niederrhein. Achteraf gezien is dat dus de laatste officiële wedstrijd die in het stadion is gespeeld.
Vond die oude eretribune wel aardig.

(http://thumbnails39.imagebam.com/13234/2bdd1f132332297.jpg) (http://www.imagebam.com/image/2bdd1f132332297)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2011
Bericht door: Hugo op jul 24, 2011, 10:24:29
29 april 2011
Vfb Oldenburg 1  - 2 Kickers Emden
Marschweg, Zuschauer; 1.291

Het gebied tussen de provincie Groningen en Hamburg is kaal, saai en dunbevolkt. Er zijn in die regio dan ook maar weinig leuke voetbalclubs te vinden. Natuurlijk is er de grootmacht Werder Bremen maar daarna is het lange tijd stil. Pas in de Oberliga kom je weer wat clubs tegen. Zo zijn daar Kickers Emden, Wilhelmshaven, Meppen en Vfb Oldenburg. In de jaren ‘90 speelden zowel Oldenburg als Meppen een aantal jaren in de 2.Bundesliga, daarna ging het bij beide clubs sportief bergafwaarts. Van het genoemde kwartet clubs had ik enkel Oldenburg nog nooit thuis zien spelen, vreemd want het is de meest aansprekende club. Ik aasde al een paar jaar op de derby tegen Meppen want dat is met voorsprong de meest aansprekende affiche in Oldenburg. Steeds kwam er wat tussen en ook dit seizoen leek het niet te lukken want de wedstrijd stond geprogrammeerd voor zondag 5 december. En die dag zou ik een dubbel doen in België. Maar door het slechte weer werd de wedstrijd in Oldenburg afgelast en zo kwam er in januari een herkansing voor mij. Maar ook dat mocht niet zo zijn want de wedstrijd werd wederom afgelast. Derde kans was op een dinsdag in mei, maar dat trekt de planning thuis niet. Gelukkig kwam koploper Kickers Emden op een vrijdagavond langs, misschien ook wel leuk.

Het stadion aan de Marschweg werd geopend in 1951.  Vfb Oldenburg speelt er pas sinds 1991 haar thuiswedstrijden. Daarvoor speelde het in het legendarische “Stadion Donnerschwee”. Dat was een compact stadionnetje in het noorden van Oldenburg. Volgens de overlevering kon het echt spoken op de Donnerschwee. De oudere supporters spreken dan ook nog met weemoed over de “Hölle des nordens”. Door financiële problemen was de club in 1990 gedwongen het stadion te verkopen aan de gemeente. In juni 1991 volgde de laatste wedstrijd en verhuisde de club naar het gemeentelijk stadion Marschweg in het zuiden van de stad. Het lukte de gemeente niet om voor het oude terrein een nieuwe bestemming te vinden. Het stadion werd niet meer onderhouden en langzamerhand kon de natuur het overnemen. In mei 2003 bezochten wij deze mooie voetbalruïne. De hoofdtribune was al verdwenen maar de vorm van het stadion was nog duidelijk te herkennen. Ook de doelen, een lichtmast en de stenen omheining waren nog aanwezig.

(http://www.luftbildblogger.de/wp-content/uploads/VFB-Stadion-Oldenburg-Donnerschwee-Luftbild.jpg)
Voetbalruïne Donnerschwee.

(http://www.asco-filmclub.de/vfb-schalke.jpg)
Tegen Schalke ‘04 in 1975. (http://www.asco-filmclub.de)

(http://www.altoldenburg.de/images/luftaufnahme1neu_579.jpg)
Luchtfoto uit 1960.

Het Marschweg is een typische gemeentelijk stadion met de bekende ingrediënten; overdekte hoofdtribune, atletiekbaan en onoverdekte staantribunes. Heel gelukkig zijn de voetballers er dan ook niet. Er zijn al een paar jaar plannen voor een nieuw stadion, wat dan een ‘echt’ voetbalstadion moet worden. Het zou een capaciteit krijgen van 15.000 toeschouwers en in de buurt van het oude Donnerschwee gebouwd worden. Voorlopige naam is ‘Hölle 2.0” maar door ontbrekende financieen gebeurt er voorlopig niks op dat vlak. Een renovatie van het Marschweg is ook een optie. 

Hieronder twee schitterende links met foto’s en de geschiedenis van het Stadion Donnerschwee.
http://www.area97.de/stadion/holle-des-nordens/ (http://www.area97.de/stadion/holle-des-nordens/)
http://www.altoldenburg.de/stadtteile/donnerschwee/vfb-stadion/index.html (http://www.altoldenburg.de/stadtteile/donnerschwee/vfb-stadion/index.html)

Door de vrijdagmiddagdrukte viel het niet mee om op tijd in Oldenburg te zijn voor de aftrap van 18:30 uur. Voor Vfb Oldenburg stond er niks meer op het spel en dat was te merken aan de publieke belangstelling, die was erg matig. Op het veld gebeurde ook niet veel. Dus het werd genieten van het voorjaarszonnetje met een bakje koffie. Diep in de tweede helft, na de 1-2, kwam er wat meer beleving in. Het Marschweg is een redelijk stadion voor de Oberliga. Een nette hoofdtribune en aan twee kanten onoverdekt staan. Achter één van doelen is er slechts een graswal. Wel verouderd dus de plannen voor een nieuw stadion zijn logisch. Triviaal feitje is dat vanaf de Autobahn 28 het stadion zichtbaar is en andersom ook.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg15.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg8.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg5.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg19.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg12.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg31.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg39.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2011/Marschweg25.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op aug 01, 2012, 23:01:16
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Solingen39.jpg)

Ik ben afgelopen zondag nog even wezen kijken bij het stadion in Solingen. Het groen neemt daar langzamerhand het stadion over en het wordt waarschijnlijk nog dit jaar gesloopt.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Sebastiaan_W op aug 02, 2012, 09:18:58
Erg zonde dat het stadion zal verdwijnen. Dus we hebben daar de laatste wedstrijd van het vlaggenschip gezien?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op aug 26, 2012, 09:15:04
Erg zonde dat het stadion zal verdwijnen. Dus we hebben daar de laatste wedstrijd van het vlaggenschip gezien?

Daar begint het wel steeds meer naar uit te zien :-(
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op aug 26, 2012, 09:42:36
20 augustus 2012
RW Essen 0  - 1 Union Berlin
Stadion an der Hafenstrasse, Zuschauer; 12.500

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Hafenstrasse1.jpg)
Toegang tot het nieuwe stadion is vertrouwd.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Hafenstrasse4.jpg)
Gevel van de hoofdtribune.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Hafenstrasse9.jpg)
Spelersbus uit Berlijn.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Hafenstrasse13.jpg)
Hoofdtribune van de andere kant.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Hafenstrasse33.jpg)
Oud en nieuw samen.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: AthleticHolanda op aug 26, 2012, 13:52:14
Jammer van dat sponsorlogo op de hoofdtribune, ziet er verder niet slecht uit. Zat je bij Union?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op aug 26, 2012, 22:04:49
Jammer van dat sponsorlogo op de hoofdtribune, ziet er verder niet slecht uit. Zat je bij Union?

Ja, de thuisvakken waren vrij snel uitverkocht. Maar een mailtje naar Berlijn leerde dat de kassa voor bezoekersvak gewoon open was (net als vorig jaar). Ik heb sympatie voor beide ploegen dus waar ik stond (zat) maakte me weinig uit. Enkel het bezoekersvak is nu nog staan. Ik verwacht dat de 4e tribune, die nu in aanbouw is, volledig staan voor het thuispubliek gaat worden.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op nov 04, 2012, 21:52:57
3 november 2012
Darmstadt 98 1 - 0 Kickers Offenbach
Böllenfalltor, Zuschauer; 9.600

Van alle Duitse profclubs was het stadion van Darmstadt 98 het enige nog echt interessante stadion waar ik nog nooit een wedstrijd had gezien. Dus dit seizoen moest het maar eens gebeuren. Toen begin juli het programma van de 3.Liga bekend werd gemaakt was de Hessenderby tussen Darmstadt 98 en Kickers Offenbach de eerste wedstrijd die ik opzocht.

De heenreis was grotendeels routine; Pimmetje oppikken bij de Mac in het foute dorp, Sebas stond bij de Shell in Almelo en daarna was via allerlei Autobahnen naar Darmstadt. Wij waren vooraf getipt dat de Sonderzug met de Offenbacher iets voor 12:00 uur zou aankomen op Bahnhof Darmstadt Süd. Zo’n aankomst is vaak een heel spektakel met overspannen politie en hyperactieve voetbalsupporters. Maar de Polizei had alle toegangswegen vakkundig afgesloten en het plan werd geskipt.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt17.jpg)
Rouwmomentje in Duitsland.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt19.jpg)
Bier of Cappuccino?

Rondom het stadion was maar bitter weinig te beleven. Er was wel een benzinestation, in Duitsland een populaire verzamelplek voor voetbalfans en dus ook in Darmstadt. Het leek ons dat de groep Offenbachers daar moest passeren en uiteindelijk hebben we een uur doorgebracht bij het benzinestation. De conclusie was dat de benaming “Paradijs” niet overdreven zou zijn, waar moet ik beginnen?
- Het stortregende maar wij stonden overdekt.
- Er mocht niet gerookt worden
- De aanwezige politie rookte wel.
- Het stonk verschrikkelijk op de toiletten.
- Sebas ergerde zich aan de ordinaire kledingstijl van sommig vrouwen.
- De schappen stonden vol alcoholische dranken.
- Alle rariteiten uit Darmstadt had zich er verzameld.
- Er werden geen alcoholische dranken verkocht.
- De verhouding man:vrouw bij de Duitse politie is 4:1.
- Buiten werd wel evenementenbier verkocht.
- Dat bier werd uitgeschonken in kartonnen koffiebekers.
- Na een uur hadden we nog niemand uit Offenbach gezien.
Dat laatste was het teken om toch maar eens richting stadion te gaan.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt27.jpg)
Ook de lichtmasten zijn Old Skool.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt28.jpg)
Ruimte genoeg in het stadion.

Het was een redelijke derby maar ook niet meer dan dat. Het viel wat tegen qua beleving en belangstelling. Ik doe het niet vaak maar de Ultras van Darmstadt krijgen een pluspunt. Dit voor hun niet standaard reportoire aan liedjes. Offenbach was met veel (2.000 man) maar we hoorden ze maar niet. Wel de bekende gebaartjes en rookbommetjes. Uiteindelijk was het een leuk dagje weg. Het Old Skool stadion vergoed natuurlijk heel veel. Ik ben benieuwd hoe lang het nog in de huidige vorm blijft staan.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt29.jpg)
Gegengerade.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt31.jpg)
Tifoooooooo.

Volgens Pimmetje was het zijn pechdag, waar moet ik beginnen?
- Zijn auto staat onbeheerd in het foute dorp.
- Tijdens de 2e helft onoverdekt staan in de stortregen.
- Uitgegleden in de drek.
- Het enige doelpunt gemist.
- Het fototoestel had kuren
- De bratwurst was aangebrand.

Tot zover de berichtgeving uit Darmstadt. Volgende bestemming in Duitsland is Hansa Rostock tegen St.Pauli, Waldhof Mannheim - Kaiserslautern of een andere tegenvallende derby.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt39.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2012/Darmstadt41.jpg)
Rook bij de Offenbachers.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: AthleticHolanda op nov 04, 2012, 22:48:05
Vond je het echt zo tegenvallend? Ik heb me toch prima vermaakt, qua beleving vond ik het niet tegenvallen, het toeschouwersaantal wel maar dat lijkt me logisch gezien het weer. Vond het wel fijn wat ruimte te hebben.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2012
Bericht door: Hugo op nov 05, 2012, 21:56:55
Vond je het echt zo tegenvallend? Ik heb me toch prima vermaakt, qua beleving vond ik het niet tegenvallen, het toeschouwersaantal wel maar dat lijkt me logisch gezien het weer. Vond het wel fijn wat ruimte te hebben.

Nou wij hebben ons ook wel vermaakt hoor. Maar ja, qua beleving vond ik het wat lauwtjes.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: Hugo op jun 02, 2013, 21:40:14
25 mei 2013
Anker Wismar 4 - 2 LFC Berlin 1892
Kurt Bürger Stadion, Zuschauer; 125

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2013/Wismar12.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2013/Wismar22.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2013/Wismar28.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2013/Wismar31.jpg)
(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2013/Wismar33.jpg)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: AthleticHolanda op jun 02, 2013, 22:17:32
Leuk Hugo! Waar ben je nog meer geweest, zal vast niet alleen Wismar geweest zijn?

Speciale reden voor deze trip, of gewoon zomaar?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: Hugo op jun 03, 2013, 09:52:52
Leuk Hugo! Waar ben je nog meer geweest, zal vast niet alleen Wismar geweest zijn?

Speciale reden voor deze trip, of gewoon zomaar?

Op zondag ben ik naar Pogon Szczecin geweest.

Geen reden als aankomende verbouwing/sluiting van stadions, als je dat tenminste bedoelt. De lezersreis van Tom Bodde naar Polen bracht mij eigenlijk op idee/spoor van Pogon. Uiteindelijk haalde Tom het niet in Szczecin i.v.m. autopech bij Poznan.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: AthleticHolanda op jun 03, 2013, 12:05:43
Op zondag ben ik naar Pogon Szczecin geweest.

Geen reden als aankomende verbouwing/sluiting van stadions, als je dat tenminste bedoelt. De lezersreis van Tom Bodde naar Polen bracht mij eigenlijk op idee/spoor van Pogon. Uiteindelijk haalde Tom het niet in Szczecin i.v.m. autopech bij Poznan.

Aj dat is wel zuur.

Netjes, even op en neer voor het stadion van Pogon, ben alvast weer benieuwd naar de foto's!
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: Hugo op jun 03, 2013, 20:12:03
Aj dat is wel zuur.

Netjes, even op en neer voor het stadion van Pogon, ben alvast weer benieuwd naar de foto's!

Ach het is even ver als Freiburg ;-)
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2013
Bericht door: Verwijderd lid op jun 15, 2013, 17:17:59
Ach het is even ver als Freiburg ;-)

in dat geval ... #zomer2013 #wieweet
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: Hugo op apr 15, 2015, 20:37:31
8 maart 2015
Altona 93 0 - 2 USC Paloma
Adolf Jäger Kampfbahn, Zuschauer; 901

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/Tickets/AltonaTicket.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/P1030362.jpg)
Revisit van Hamburg, nu eens geen Reeperbahn maar immense kranen in de haven.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/P1030371.jpg)
Köhlbrandbrücke, ook al immens.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/P1030379.jpg)
Nog meer kranen aan de Elbe.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/P1030387.jpg)
Museumhaven van Altona.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/Altona1.jpg)
Indrinken bij Altona.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/Altona4.jpg)
Leuk hekje voor thuis in de tuin.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/Altona6.jpg)
Main Stand met rechts een belduitser.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/Altona9.jpg)
Gegengerade.

(http://img.photobucket.com/albums/v317/pietjebel/F2015/Altona19.jpg)
Wie weet het Duitse woord voor "gaar"?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: Hugo op apr 15, 2015, 20:38:22
FYI; er zijn serieuze plannen om dit pareltje te verruilen voor een ander terrein.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: DutchBee op okt 07, 2015, 20:36:58
Ik heb een beetje jullie topic door gespit,maar kan m niet vinden...Misschien kennen jullie de club wel. TeBe Berlin. Wij gaan er naartoe icm met een wedstrijd Hertha. Ze spelen die Vrijdag in de avond tegen Hertha 03. Zijn jullie wel eens langs geweest bij TeBe? zo ja, nog tips voor ons?
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: Hugo op okt 07, 2015, 21:10:44
Ik heb een beetje jullie topic door gespit,maar kan m niet vinden...Misschien kennen jullie de club wel. TeBe Berlin. Wij gaan er naartoe icm met een wedstrijd Hertha. Ze spelen die Vrijdag in de avond tegen Hertha 03. Zijn jullie wel eens langs geweest bij TeBe? zo ja, nog tips voor ons?

Nou is dit topic geen compleet overzicht van mijn stadion- en wedstrijdbezoek in Duitsland. Desondanks echt nog nooit bij TeBe Berlin geweest, staat wel op mijn verlanglijstje....maar daar staat nog heel veel op.

Mijn tip; check vooraf het aanvangstijdstip en waar je moet zijn, dan kan er weinig fout gaan. En verder vooral niks voorbereiden, dan blijft het allemaal een verrassing en wat avontuurlijk. Have fun en laat vooral hier weten hoe het was.
Titel: Re: German Bombers on Tour 2001-2015
Bericht door: DutchBee op okt 08, 2015, 18:22:01
Ga ik zeker doen, dankjewel!!