Auteur Topic: Morecambe's league-debuut  (gelezen 2613 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

  • Berichten: 3475
  • Geslacht: Man
    • GroundhoppersNet
Morecambe's league-debuut
« Gepost op: apr 09, 2008, 13:03:10 »
Engeland heeft bepaald geen tekort aan vervallen en ordinaire badplaatsen. Southend-on-Sea, Brighton en Blackpool is een rijtje dat soepeltjes van de tong rolt voor het eerste triviant. Morecambe ligt minder voor de hand en weinig mensen zullen zonder hulplijn deze Noord-Engelse badplaats kunnen oplepelen.

Net als Blackpool ligt ook Morecambe aan de Ierse Zee, maar dan een dertig mijlen noordelijker. In Morecambe is een aantal kleine hotelletjes te vinden voor toeristen die in de kermis van Blackpool ’s zomers geen kamer meer kunnen krijgen. Laat een van die hotelletjes nu ook voor tijdelijke opvang van nieuwe spelers van de plaatselijke voetbalclub dienen. Het zou dus zomaar kunnen dat een onachtzame vakantieganger oog in oog staat met de lokale helden van Morecambe Football Club, opgericht in 1920.

Morecambe FC spint dezer dagen van genoegen. Na er jarenlang gefrustreerd tegenaan gehikt te hebben, slaagde de club er afgelopen seizoen dan ein-de-lijk in de zo vurig gehoopte promotie naar De League af te dwingen. Morecambe zal vanaf het seizoen 2007/08 behoren tot de absolute elite van het Engelse voetbal, de 92 clubs van De League. De absolute favoriet, That Final Day-hoofdrolspeler Exeter City, werd in de play-off finale verslagen op het nieuwe Wembley door van een vroege achterstand terug te komen. Honderden kilometers naar het noorden slaakten de inwoners van de stad een klein lachje die de tijden van komiek Eric Morecambe deden herleven. Morecambe stond weer op de kaart.

Kleinere clubs hebben altijd zo hun charme. De sfeer is er vaak gemoedelijk en de club draait op vrijwilligers. Liefhebbers die op niet-wedstrijddagen hun gezicht laten zien worden met veel eer rondgeleid door het stadion. De mensen van Morecambe zien het als hun plicht om bezoekers te laten zien waar ze zo trots op zijn. En momenteel zijn ze nog trotser dan normaal. Morecambe FC doet komend seizoen mee met de grote jongens. Ruim veertig duizend voetbalfans en enkele New Wembleytoeristen waren erbij. Zó belangrijk is de play-off finale tussen twee vijfdedivisieclubs om een plek in De League.

De keerzijde van het verhaal is dat Morecambe iets van haar warmte zal verliezen nu de club niet alleen full-time prof is, maar ook in een profdivisie gaat spelen. Morecambe zal er geen moeite mee hebben, want de club heeft in het recente verleden al bewezen een kille kant te hebben. Eind 2005 kreeg de toenmalige trainer een hartaanval. Tijdens een competitiewedstrijd tegen het net gedegradeerde Cambridge United zakte Jim Harvey in elkaar. Hij overleefde de attack, maar moest enkele maanden revalideren. Zijn plaatsvervanger was een vriend van hem, Sammy McIlroy (oud-speler van zowel Manchester United als Manchester City). Hij zou de functie waarnemen totdat Harvey volledig hersteld was. Echter, op de eerste dag van zijn terugkeer werd Harvey onmiddellijk ontslagen door de club. “Vriend” Sammy McIlroy kreeg een vaste aanstelling als manager. Laatstgenoemde wist uiteindelijk de promotie af te dwingen. Harvey is momenteel coach van Forest Green Rovers, dat afgelopen seizoen als veertiende eindigde in de Conference National.

De promotie heeft voor Morecambe niet veel voordelen als het gaat om derby’s. In de conference kwam alleen badplaatscollega Southport in aanmerking om een regionale derby tegen te spelen. Accrington Stanley komt daar nu voor in de plaats, maar ligt niet echt veel dichterbij. Bury en Rochdale komen daarna, maar zijn meer met elkaar bezig dan met Morecambe FC. Interessanter wordt de thuiswedstrijd tegen Bradford City. Deze club speelde een jaar of zes geleden nog in de Premier League, maar is inmiddels drie keer gedegradeerd. Morecambe v Bradford is met een beetje fantasie de absolute topwedstrijd voor Morecambe te noemen. Tenzij ze interessant loten in de FA Cup of League Cup. Voor beide bekertoernooien is de club na de promotie automatisch geplaatst. Dat laatste is het grote voordeel van de Leaguestatus.

Thuisbasis Christie Park is niet al te groot, maar met drie staantribunes en een aardige hoofdtribune met paddock (!) voldoet het prima aan de eisen van de League. Één tribune is onoverdekt en heeft de zinnenprikkelende naam “The Car Wash Terrace”.


MORECAMBE v BARNET
Zaterdag 11 augustus 2007

De thuiswedstrijd tegen Barnet op 11 augustus zou de allereerste wedstrijd ooit in de League betekenen. . In 2002, 2003, 2005, 2006 maakte ik de opening van het Engelse seizoen al mee. In 2007 wilde ik dat weer en het was niet meer dan logisch om deze pot met goud te omcirkelen.

Vorig seizoen trok Morecambe gemiddeld zo'n 1600 man naar thuiswedstrijden en was er een uitschieter in de 2400 toen Halifax Town op bezoek kwam. Meteen op de allereerste speeldag zou alles anders zijn. Tien minuten voor de kick-off stonden er nog zoveel mensen buiten dat er besloten werd om de aftrap een kwartier uit te stellen. Er stonden zulke lange rijen gekronkeld door de straatjes rondom Christie Park, dat het een menselijke uitvoering van het bekende computerspelletje “snake” leek. Uiteindelijk waren er 3633 betalende toeschouwers getuige van deze historische wedstrijd.

Programmaboekjes waren reeds volledig uitverkocht, maar een speciale "First Ever Game in the Football League" pin wist ik nog te bemachtigen. De programmaboekjes worden binnenkort herdrukt, dus een bezoek aan ebay zal niet nodig zijn (wellicht tot afgrijsen van de mensen die meerdere exemplaren hadden aangeschaft voor hun handel op ebay).

Kort voorafgaand aan de wedstrijd bleken de Barnetsupporters een speciaal spandoek meegebracht te hebben, dat zeer in de smaak viel bij de fans van Morecambe. Een groot applaus vielen de Bees ten deel. Wat dat betreft was er weinig tot geen banter over en weer tussen de supporters van beide clubs. Het was ook niet echt logisch geweest, een rivaliteit tussen een club uit Noordwest-Engeland en Noord-Londen.


De wedstrijd zelf dan. Vermakelijk, enkele kansen en een bal op een lat of paal. Dat was het eigenlijk wel. Geen doelpunten, maar geen vreselijk saaie wedstrijd. Leuk sfeertje. Afgaande op deze ene wedstrijd zou ik kunnen stellen dat beide ploegen erin blijven en dat Barnet enkele goede spelers erbij heeft. Onzin natuurlijk om dat te doen op basis van een enkele wedstrijd, maar ik zag Barnet wel het linkerrijtje halen terwijl ik ze bezig zag.

Het stadion van Morecambe is klein, maar open. Aan drie zijden bevinden zich staantribunes. De sfeer bij de club is duidelijk nog erg gemoedelijk. Voorafgaand aan het seizoen vreesden enkele Morecambefans dat met het behalen van de League de club veel zakelijker zou gaan worden. Dat was vooralsnog niet merkbaar en ik hoop van harte dat Morecambe iets van haar charmante kneuterigheid weet te behouden.


Het ergste dat wat dat betreft zou kunnen gebeuren is dat Morecambe promoveert naar het derde niveau.